Boike bedenkt en ontwikkelt een innovatief irrigatiesysteem tegen droogte

De laatste jaren wordt de droogte een steeds groter probleem in Nederland. Vooral de natuur en de landbouw hebben last van deze droogte. Maar de droogte zorgt er ook voor dat we niet voldoende drinkwater kunnen oppompen. In de zomer kennen we allemaal de nieuwsberichten om zo min mogelijk water te gebruiken en geen zwembadjes te vullen in de tuin. Boike Damhuis (21 jaar) ontwikkelde een irrigatiesysteem voor de landbouw waarmee maar liefst 90% water bespaard kan worden.

In het kort:

  • Al zo lang Boike zich kan herinneren heeft hij een passie voor techniek én voor de agrarische sector. 
  • Tijdens zijn afstudeerstage bij Veha Plastics in Oldenzaal mocht hij beide passies combineren. Hieruit is een nieuw innovatief irrigatiesysteem ontstaan, waarbij gewassen op de juiste manier worden voorzien van water. Hiermee kan ook nog eens tot 90% water worden bespaard.
  • Inmiddels heeft al een aantal boeren dit irrigatiesysteem op hun akkers liggen en begint het echt een succes te worden.

Global Goal

global goal icon

Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Boike Damhuis vind je hieronder. 

Passie voor techniek en de agrarische sector matchen

Al zo lang Boike zich kan herinneren heeft hij een passie voor techniek. Als kind speelde hij veel met lego, maar ook (stiekem) met het gereedschap van zijn vader. Boike: “Hoe ouder ik werd, des te groter mijn passie voor techniek werd. Ik probeerde bijvoorbeeld eens om van een bestuurbare auto een bestuurbare boot te maken. Het mislukte, maar ik gaf niet op!”

 

“Dat ik uiteindelijk koos voor een technische studie was voor niemand een verrassing. Met de studie Technische Bedrijfskunde aan het Saxion kon ik mijn passie voor techniek nog meer ontwikkelen, maar ook leerde ik veel over hoe een bedrijf in elkaar zit. Tijdens de studie deed ik eerst een stage bij Flexxolutions en later ben ik voor mijn afstudeerstage naar Veha Plastics gegaan. Inmiddels heb ik hier een baan als R&D Engineer, maar ben ik ook verantwoordelijk voor sales.” 

 

Veha Plastics is dan ook precies het bedrijf waar Boike zich helemaal op zijn plek voelt, want hier kan hij ook bezig met zijn passie voor de agrarische sector. “Mijn opa en oma woonden vroeger op een boerderij en een aantal jaren geleden zijn mijn ouders buitenaf gaan wonen. Een neef van mij heeft een veehouderij en daar kwam ik ook steeds vaker. Zo is het balletje gaan rollen en kreeg ik ook echt een passie voor de agrarische sector. Bij die neef mag ik ook alle ideeën en innovaties uitproberen en testen.”

Droogte in Nederland

Boike wil zichzelf geen wereldverbeteraar noemen, maar toch heeft hij een innovatief systeem bedacht voor de droogte in Nederland. “Ik vind het een uitdaging om een oplossing te verzinnen voor maatschappelijke problemen. Zeker als daar techniek bij komt kijken. Nee, het is niet mogelijk om de droogte tegen te gaan, want dat houdt in dat je het hele klimaat moet veranderen. Maar we kunnen wel kijken naar hoe we op een goede en duurzame manier de bodem meer vocht kunnen geven.”

 

Droogte is in Nederland een groot probleem. In de zomer zien we op akkers en weilanden veelal grote waterkanonnen staan die tienduizenden liters water per uur spuiten op de landbouwgrond. Als het aan Boike ligt, zijn deze waterkanonnen niet nodig. “Een waterkanon spuit zo’n 60.000 liter water per uur op de landbouwgrond. Veel van dat water verdampt al voordat het op de grond is of het blijft juist liggen op de gewassen in plaats van dat het bij de wortels komt. Dan hebben we het nog niet eens over de diesel die gebruikt moet worden voor dat waterkanon en alle arbeid er om heen. Dat moet toch anders kunnen!?”

Druppelirrigatie in de landbouw

Dat kan zeker anders! De afstudeeropdracht van Boike bij Veha Plastics draaide om een innovatief systeem om de landbouwgrond goed te beregenen, zo ontstonden Driptape en de Dripster. “De wortels van de gewassen en planten hebben water nodig om goed te groeien. Ons druppelirrigatiesysteem bestaat onder andere uit een slang met gaatjes, de Driptape, die je een paar centimeter in de grond legt, bij de wortels. Je kunt dan heel precies de grond bedruppelen, precies daar waar het nodig is.” 

 

Om de oplossing compleet te maken staat er een weerstation op de landbouwgrond (fungeert als het “brein”) die precies alles meet. Het weerstation geeft een seintje als de grond water nodig heeft. De pomp, de Dripster, laat het water rustig door de Driptape stromen, waardoor het water op de juiste plek druppelt. De pomp werkt op zonnepanelen en is zelfs te koppelen aan een app. Boike: “Door de app kan de boer, bij wijze van spreken, vanuit zijn bed de pomp programmeren. Deze manier van bewateren bespaart niet alleen duizenden liters water mee per dag, het zorgt er ook voor dat de gewassen op de juiste manier water krijgen. Als het heel warm is, beschadig je de plant niet door er water overheen te spuiten, maar laat je de plant juist groeien op de juiste manier.”

Gek op Twente

Voor nu heeft Veha Plastics zich ten eerste met name gericht op Twente als het gaat om de Driptape. Boike: “Deze manier van bewateren begint een behoorlijk succes te worden en dat geeft mij alleen maar nog meer motivatie om er verder mee te gaan. De boeren die ik heb gesproken zijn er heel enthousiast over en dat vind ik heel mooi! Ik kan nu al niet wachten om in de zomer diverse boeren te bezoeken en te zien hoe het allemaal gaat.”

 

Niet alleen in zijn werk, maar ook in zijn vrije tijd, is Boike dol op Twente. “Ik ben dus een persoon die Twente nooit zal verlaten. Ik denk dat je nergens mooier kunt wonen dan hier, de mensen zijn hier allemaal gastvrij en het sfeertje is altijd gezellig. Ik woon nu nog bij mijn ouders, maar het is wel echt mijn droom om een eigen huis te vinden, in Twente natuurlijk en het liefste achteraf.”

 

In zijn vrije tijd is Boike ook altijd bezig: “Stilzitten is niks voor mij; liever bedenk ik iets nieuws en ga ik dat -op kleine schaal- uitproberen, bijvoorbeeld op de boerderij bij mijn neef of in de groentetuin van mijn ouders. In het weekend ga ik er graag op uit met mijn vrienden. We hebben een grote vriendengroep in Ootmarsum en dat is ook echt een ondernemende groep. Het coronavirus gooit nu een beetje roet in het eten, maar normaal gesproken doen we veel leuke dingen met z’n allen.”


Twente leeft
Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.


 

Contactinformatie

Jaartsveldstraat 5A
7575 BP OLDENZAAL
Nederland
+31 541 760490 office@vehaplastics.nl twente.com/organisaties/veha-plastics-bv

Global Goals

Lees meer over #twenteleeft