Tom en Bart maken Twentse sojamelk

Tom en Bart Grobben, twee broers uit Boekelo, gaan samen de melkveehouderij van hun ouders overnemen. Op dit moment helpen hun ouders ze nog een handje. ‘Typische boerenjongens’, zou je misschien in eerste instantie denken, maar niets is minder waar. Naast het houden van melkkoeien verbouwen de twee broers namelijk soja, en hiervan maken ze sojamelk. Daarmee is deze sojamelk de eerste van Twentse bodem. Tom en Bart zijn duidelijk op de toekomst gericht; ze willen graag bijdragen aan een duurzame agrarische sector. Meer weten? Lees dan verder. 

In het kort

  • Tom en Bart Grobben beginnen Twentse sojaboerderij 
  • De broers willen via plantaardige landbouw bijdragen aan een duurzame toekomst 

 

Ligt jouw carrière ook in Twente? Ontdek de grootste vacaturebank van Twente!  

Global Goal

global goal icon

Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Tom en Bart Grobben vind je hieronder. 

Hard werken

Tom en Bart Grobben zijn opgegroeid als echte boerenjongens op de melkveehouderij van hun ouders in Boekelo. Dit ervaarden ze als een knusse maar toch vrije jeugd op het Twentse platteland. Inmiddels runnen zij de boerderij zelf, samen met hun ouders, maar dan wel met een speciale twist; ze produceren koemelk én sojamelk. Dat zij op een dag de boerderij over zouden nemen, was echter niet altijd vanzelfsprekend. De twee broers wilden graag studeren en meer van de wereld zien. “Heel eerlijk gezegd dacht ik dat wij de boerderij niet over zouden nemen. Ik zag mijn ouders 24/7 zo hard werken, dus ik dacht eigenlijk altijd dat ik iets anders zou gaan doen. Onze ouders hebben mij en mijn broer ook wel echt gestimuleerd om verder te kijken dan alleen de boerderij: ga de wereld ontdekken.”, zegt Tom. 

“Wij wilden kijken of we iets konden doen voor de duurzaamheid rondom de agrarische sector. Zo gingen we op zoek naar een pad voor een duurzame toekomst.”

Bart Grobben

Passie voor voedselproductie

Na onder andere in Utrecht en Amsterdam te hebben gestudeerd, gingen de broers beiden in Wageningen studeren. Bart en Tom volgden samen de masteropleiding Management, Consumers and Economic studies. Bart specialiseerde zich in de bedrijfskunde en Tom in de consumentenwetenschap. Op die manier vullen de broers elkaar mooi aan, wat van pas zou komen bij hun toekomstige eigen onderneming. De tijd in Wageningen deed ze toch van gedachten veranderen over het boerenleven. “Vooral in de tijd dat we beide in Wageningen hebben gestudeerd, dachten wij: ‘die voedselproductie is eigenlijk wel heel gaaf’. Toen zijn we er meer over na gaan denken om toch iets met die boerderij te doen, maar wel op ons eigen manier”, aldus Tom. “Bovendien hadden we altijd wel een soort verantwoordelijkheidsgevoel met betrekking tot de boerderij, en ik wilde graag terug naar Twente”, zegt Bart. Die eigen weg vonden ze. Tijdens hun studie kwamen ze in aanraking met sojaplanten die op Nederlandse bodem kunnen groeien, en toen ontstond het gouden idee: naast de traditionele melkveehouderij ook soja verbouwen voor de productie van sojamelk. 

Sojamelk

Tom en Bart kregen erg veel media-aandacht voor hun unieke idee, het zou de eerste sojamelk van Twentse bodem worden. Ook stond hun idee uiteraard in de spotlight omdat de vraag naar plantaardig eiwit stijgt. Twente gaat wat dat betreft mee in de landelijke trend, soja is helemaal hip in Twente. Bovendien staan boeren in het algemeen in een kritisch daglicht vanwege de stikstofcrisis, ook daarom leek het idee van de twee broers zo goed aan te slaan. Om sojamelk te produceren heb je immers geen koeien nodig, wat de stikstofuitstoot van een boerderij sterk verminderd. De broers hadden een toekomstbestendige manier van landbouw gevonden, en zij wilden de wereld bewijzen dat zij hier hun geld mee konden verdienen. “Het gaat ons er echter zeker niet alleen maar om, om hier een slaatje uit te slaan. Je ziet gewoon dat er veel om te doen is in de agrarische sector en met name de veehouderij. Wij wilden kijken of we iets konden doen voor de duurzaamheid rondom de agrarische sector. Zo gingen wij zoeken naar een pad voor een duurzame toekomst”, zegt Bart.

“Toen zijn we er toch over na ga denken om iets met die boerderij te gaan doen, maar dan wel op onze eigen manier!”

Tom Grobben

Op naar de markt

“Wij willen ons initieel vooral op de horeca als doelgroep richten, en dat wereldje stond door de coronacrisis even helemaal stil”, legt Tom uit. “Op dit moment denk ik, gelukkig hebben we de melkveehouderij er nog bij, dat gaat namelijk gewoon door. Aan de andere kant konden we de adempauze ook wel even goed gebruiken na alle hectiek”. De broers hadden al wel vlak voor de crisis een pilot gedraaid bij horecaonderneming Sam Sam in Enschede. “Dat is gevoelsmatig erg goed gelopen”, zegt Tom. “Bolscher Meer dan Vlees helpt ons op dit moment gigantisch met het op de markt brengen van ons product. De broers Bolscher zitten ook niet stil als het neerkomt op de ontwikkeling van plantaardige producten, dus het is een goede match met ons. Hun advies heeft al heel veel voor ons betekend, en binnenkort zal onze sojamelk beschikbaar zijn in het assortiment van Bolscher Meer Dan Vlees”. De broers Grobben hebben dus al grote stappen gemaakt, maar moeten ook nog wel wat drempels over. Het blijkt bijvoorbeeld nog best lastig om op middelgrote schaal soja te verbouwen. 

Het Twentse land

Hoewel beide broers toch een redelijke periode in de Randstad en Wageningen hebben gewoond, was de stap om terug te gaan naar Twente logisch. “Alles heeft zijn charme, maar wonen in Twente is heel mooi. Het is een andere manier van leven. Ik geniet wel echt van de schoonheid van Twente. Ook had ik altijd wel het gevoel dat mijn toekomst in Twente ligt.”, zegt Bart. “Wij vinden familie ook wel heel belangrijk”, vervolgt Tom “In de tijd dat ik in Wageningen of Utrecht zat kwam ik minimaal eens per maand terug om bij familie te zijn en om te helpen op de boerderij.” De broers zijn beiden erg blij dat ze deze stap gezet hebben en hebben alle vertrouwen in de toekomst én hun sojamelk. Tom: “Het is voor mij wel echt een droom die uitkomt als het lukt om hier met mijn broer onze boterham mee te kunnen verdienen. Gelukkig gaat het heel goed.”


Twente leeft

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.


 

Datum: 18 juni 2020 |

Bron tekst: Twente.com |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #twenteleeft