Twente biedt Roy de Kinkelder alles

Roy de Kinkelder studeerde biomedical engineering aan de Universiteit Twente, deed een half jaar onderzoek in Japan en werkte onder meer voor het AMC in Amsterdam. Na alle omzwervingen vond hij zijn ultieme baan als projectmanager en onderzoeker bij Saxion in Enschede. Door van Amsterdam naar Zenderen te verhuizen, belandde hij even in een cultuurshock, maar nu zou hij niet meer weg willen uit Twente.

In het kort

  • Roy de Kinkelder studeerde aan de UT (biomedical engineering), deed onderzoek in Japan, werkte in Amsterdam en kwam uiteindelijk in Twente terecht. 
  • Als projectmanager en onderzoeker bij Saxion voert hij maatschappelijke relevante projecten, gebaseerd op onderzoek, uit; beter wordt het niet voor hem. 

Global Goal

global goal icon

Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Roy de Kinkelder vind je hieronder. 

Blusrobot

Als projectmanager en onderzoeker bij Saxion zit Roy de Kinkelder helemaal op zijn plek. Maatschappelijk relevante projecten uitvoeren, gebaseerd op onderzoek; beter wordt het niet voor hem. Tijdens - en na - zijn studie deed hij wetenschappelijk onderzoek. ,,Belangrijk, want wetenschappelijke vraagstukken moeten worden beantwoord, maar onderzoek doen en dat toepassen in de praktijk, past echt helemaal bij mij”, zegt Roy. ,,Bij Saxion heb ik daartoe volop gelegenheid. Momenteel werken we aan een blusrobot die ter verkenning kan worden ingezet in opdracht van vier brandweerkorpsen.” Als er brand ontstaat in een parkeergarage onder een gebouw, blijkt het bijna onmogelijk om deze te blussen voor brandweermensen. Door de rook zien ze er geen hand voor ogen. Verder staan er steeds meer elektrische auto’s geparkeerd die als er brand is eerder in brand vliegen dan auto’s die rijden op fossiele brandstof. Deze kans op brand is zeer klein, maar een elektrische auto brandt wel anders dan een conventionele auto en is lastiger te blussen. De korpsen willen hun brandweermensen niet langer in dit soort situaties laten werken en hebben bij Saxion aangeklopt voor een oplossing. ,,Precies dit soort projecten maken mijn werk zo geweldig. Alles komt samen; onderzoek, techniek en maatschappelijke relevantie.”

Iedereen profiteert

Er komt nog meer samen bij de Enschedese hogeschool. ,,Docenten, studenten en onderzoekers werken samen in diverse labs aan innovatieve oplossingen op vragen uit de markt”, vertelt Roy. ,,Door op deze manier te werken, profiteert iedereen: het onderwijs is goed op de hoogte van wat er in de markt speelt en welke vernieuwingen er zijn. Docenten nemen dit mee in hun werk, zodat het onderwijs beter aansluit bij het bedrijfsleven. Studenten profiteren door ervaring op te doen die aansluit op de praktijk zodat de overstap naar een werkgever na hun studie gemakkelijk is. Het bedrijfsleven profiteert van de ideeën en oplossingen van de nieuwe generatie en kan talenten meteen aan zich binden.” 

''Twente heeft wat mij betreft alles: Enschede en Hengelo zijn bruisende steden waar ik met veel plezier een terras pak of een voorstelling bezoek, maar de natuur en de rust buiten de steden zoek ik ook graag op.”

Japan
De kennis die de onderzoeker zelf, tijdens zijn studie en bij zijn werkgevers daarna, heeft opgedaan, gebruikt hij dagelijks bij Saxion. Zijn eerste baan was bij het AMC in Amsterdam. Hij werkte aan het verbeteren en ontwikkelen van medische systemen. Ondertussen leerde hij zijn vriendin Lieke kennen die in Zenderen woonde. Een periode van heen-en-weer pendelen tussen de hoofdstad en het Twentse dorp volgde, met een tussenstop van een half jaar waarin Roy in Japan meewerkte aan een methode om met behulp van licht oogziekten -afwijkingen te kunnen opsporen. ,,Het apparaat werkt ongeveer zoals een röntgenapparaat, maar is niet schadelijk voor de gezondheid. Probleem was alleen dat door (automatische) oogbewegingen van patiënten de metingen niet secuur genoeg konden worden gedaan. Ik heb onderzoek gedaan en ervoor gezorgd dat de bewegingen gefilterd worden, zodat deze niet van invloed zijn op de meetresultaten. Voor dat apparaat is patent aangevraagd.”
Serieuze relatiestap

Bij terugkomst uit Japan, kon hij weer voor het AMC aan de slag, maar was het ook tijd voor een ‘serieuze’ relatiestap. Samenwonen kon in Amsterdam, maar ook in Twente. ,,Ik kende de regio natuurlijk uit mijn studietijd die ik als geweldig heb ervaren- Roy studeerde biomedical engineering aan de UT- en kwam er nog vaak vanwege mijn vriendin. Er zijn hier heel veel hightech bedrijven waarvoor ik kon werken. Er kwam een vacature bij Demcon in Enschede voorbij en ik twijfelde geen moment. Bij Demcon ging hij aan de slag als projectleider en werkte hij onder meer aan het ontwikkelen van een nieuw type ‘borstpaddle’ dat gebruikt wordt bij een mammografie. De borstonderzoeken zijn zo minder pijnlijk geworden voor vrouwen. 


Werken in Enschede, betekende wonen in Zenderen. De verhuizers laadden de dozen uit zijn appartement in een gewilde wijk in Amsterdam in, om ze een aantal uren later weer uit te pakken in een totaal tegenovergestelde omgeving. ,,De verhuizers wisten niet wat ze zagen”, blikt hij terug. ,,Dat begrijp ik wel overigens; alles wat Amsterdam niet heeft, heeft Zenderen wel en andersom. Ik ben nog steeds dol op Amsterdam, maar wonen wil ik er niet meer. We hebben twee kinderen en we vinden het voor hen belangrijk om hen in een rustige omgeving te laten opgroeien. Dat kan hier perfect. Ik kom zelf uit de Achterhoek, ik ben opgegroeid in Doetinchem. Niet heel ver van hier en qua streek enigszins vergelijkbaar. Twente heeft wat mij betreft alles: Enschede en Hengelo zijn bruisende steden waar ik met veel plezier een terras pak of een voorstelling bezoek, maar de natuur en de rust buiten de steden zoek ik ook graag op.” 

 

Carnaval en voetbal

Door zich meteen aan te melden bij de voetbalclub ‘Zenderen Vooruit’ en bij carnavalsvereniging De Doldraejers in het dorp, had het inburgeren niet soepeler en sneller kunnen verlopen. ,,Het zijn dé plekken om mensen te leren kennen. Bovendien heeft mijn vriendin een grote familie, dus ik stond binnen no time midden in de Zenderense samenleving.” De overstap naar weer een nieuwe werkgever, ‘moest’ dan ook in onze regio zijn. Veel mensen van buiten Twente roemen de mentaliteit van Tukkers. Roy: ,,Ik ook, maar om eerlijk te zijn kan ik overal mijn draai wel vinden. Als je je een beetje aanpast en je verdiept in de mensen om je heen, lukt dat gewoon. Zeker ook hier; mensen uit Twente staan open voor ‘import’ uit andere delen van het land.” 


Twente leeft
Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.


 

Datum: 26 oktober 2020 |

Bron tekst: twente.com |

Auteur: Maaike Thüss

Lees meer over #twenteleeft