‘Meester Bas’ laat kinderen kennis maken met technologie: ‘Ik wil ze helpen zodat ze weerbaarder en zelfstandiger in deze wereld staan’

Twee 3D-printers ratelen aan een stuk door. Op een kleurrijke legotafel staan door kinderen gebouwde robots. Alles in het Ontdeklab van IKC Magenta ademt technologie. Bas Abbink voelt zich er als een vis in het water. Als docent bij het kindcentrum in Delden brengt hij technologie en onderwijs met elkaar samen.

Twente Leeft
Dit artikel is onderdeel van de reeks ' Twente Leeft! ' Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Bas Abbink vind je hieronder.

 

Om te beginnen, wie is Bas Abbink?

“Ik ben Bas, 38 jaar. Ik heb een vrouw en twee dochters en woon in Borne. Oorspronkelijk kom ik uit Hengelo, ben dus geboren en getogen in Twente, een mooie regio waaruit ik mezelf niet snel zie vertrekken. Sinds mijn 26ste werk ik in het onderwijs. Daarvoor heb ik vijftien jaar bij Albert Heijn gewerkt. Ook daar heb ik een mooie tijd gehad en kansen gekregen, maar ik wilde graag van meer betekenis zijn. Het onderwijs trok. Ik wilde anderen dingen meegeven en leren. Kinderen helpen hun rugzakje te vullen, zodat ze weerbaarder en zelfstandiger in deze wereld staan.”

Als docent probeer je technologie en het basisonderwijs samen te brengen. Wat heb jij met technologie?

“Dat is het mooie: van huis uit eigenlijk niks. Het is per toeval ontstaan. Ik werkte op de Jan Ligthartschool in Borne. Tijdens een les geschiedenis kwam de directeur mijn lokaal binnenvallen. Hij vroeg of ik een 3D-printer wilde hebben. Twee weken later stond er een grote doos voor mijn neus. De printer moest ik zelf in elkaar zetten. Dat was een hele uitdaging, maar samen met een ouder en een groepje leerlingen is het gelukt. Ik heb me verdiept in het ontwerpprogramma dat erbij hoorde. Toen het eerste printje eruit kwam, dacht ik ‘hé, dat is gaaf’. Mijn interesse in technologie was gewekt. Enige tijd later kregen we een Lego-robot. Het bouwen van zo’n robot en het programmeren vond ik ook leuk. Toen die twee gebeurtenissen hadden plaatsgevonden dacht ik: hier is veel te winnen voor het onderwijs. Ik ben een post-hbo-opleiding Onderwijskundig Expert Wetenschap & Technologie gaan volgen. Tijdens die opleiding heb ik een plan geschreven hoe je technologie een structurele plek in het curriculum zou kunnen geven.”

Inmiddels maakte je de overstap naar IKC Magenta.

“Er was hier een vacature voor een docent. Helemaal niet op het gebied van technologie, maar ik zag kansen. De directeur was enthousiast over het plan dat ik had geschreven en heeft het omarmt. Wat ook hielp: er was hier een nieuw schoolgebouw gebouwd. Daarin was één lokaal over. Ik kwam met het idee om er een Ontdeklab van te maken, waar kinderen bezig kunnen zijn met techniek en technologie. Ook dat zag de directeur zitten.”

Hoe passen jullie technologie toe in het onderwijs?

“In iedere groep gebruiken we twee robots of andere technische devices waar kinderen mee kunnen werken. De kinderen leren de robots spelenderwijs programmeren, maar we maken ook gebruik van een ontwerpprogramma waarin ze animaties leren maken. Door de jaren heen wordt het van spelenderwijs steeds technischer. In groep 8 hebben we zelfs kinderen die via JavaScript kunnen programmeren. Inmiddels werken we ook samen met een commercieel bedrijf uit Hengelo dat technologie een vaste plek in het onderwijs wil geven. Zij huren mij af en toe in om informatie te geven aan andere scholen of stichtingen. Het Ontdeklab werkt dan als een soort showroom.”

Waarom is het zo belangrijk dat kinderen in aanraking komen met technologie?

“De digitalisering en robotisering wordt in de toekomst alleen maar meer. Er zijn dus veel mensen nodig in de technologie. Daarnaast sluit dit aan op de talenten van veel kinderen. In Nederland sturen we heel erg aan op kennis op het gebied van taal en rekenen, terwijl iemand ook heel slim kan zijn op het gebied van programmeren. Er is vanuit de overheid ook steeds meer aandacht voor technologie in het onderwijs. Collega’s en ouders hebben er veel interesse in. Zij zien bovendien dat de kinderen heel enthousiast zijn. Dat vind ik ook het mooist om te zien. Progammeerlessen zijn niet altijd makkelijk, je moet soms best doorzetten. Maar als het een kind dan lukt en je ziet dat hosanna-momentje, dan kan ik daar heel erg van genieten.”

Bij IKC Magenta maakt technologie inmiddels onderdeel uit van het onderwijs, wat zijn je verdere dromen?

“Ik zou graag meer samenwerken met lokale bedrijven. In het voortgezet onderwijs gebeurt dat met carrièremarkten en meekijkdagen. Het lijkt me mooi als dat voor het basisonderwijs ook gebeurt. Iedereen weet wat een politieagent of een juf doet, maar kinderen hebben geen idee hoe het er bij bedrijven aan toegaat. Het zou tof zijn als ze daar binnen mogen kijken, dat geeft ze meer inzicht in wat er allemaal mogelijk is op het gebied van technologie. Daarnaast hoop ik dat ook veel andere scholen in de regio de handschoen oppakken om technologie te verweven in het onderwijs.” 

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan ons uitgebreide Jobportal.

Datum: 15 maart 2023 |

Bron tekst: Bas Abbink, IKC Magenta |

Auteur: Willem Korenromp

Contactinformatie

IKC Magenta
Langestraat 118b
7491 AK Delden
074 376 2350 info@ikcmagenta.nl https://www.ikcmagenta.nl/

Global Goals

Lees meer over #twenteleeft