Winkels Techniek: een modern familiebedrijf met een heldere blik op de toekomst

Samen plezier in het werk, vakmanschap, minder verspilling en eigenaarschap. Het zijn de kernwaarden van Winkels Techniek. Het bedrijf is door de jaren heen getransformeerd van installateur tot volledige technologiepartner. Directeur Niek Leferink en HR-manager Noortje Bellucci vertellen het verhaal van het Enschedese familiebedrijf.

Als er één kernwaarde van Winkels Techniek tijdens het interview duidelijk naar voren komt, dan is het wel plezier hebben. Er gaan smakelijke anekdotes over tafel. De ogen van directeur Niek Leferink twinkelen als hij ze vol enthousiasme vertelt. “Plezier in het werk hebben is het belangrijkste wat er is”, zegt hij. “Natuurlijk heeft iedereen weleens mindere dagen, ik ook. Maar het gros van de dagen willen we dat onze werknemers het gaaf vinden om hier te werken. Dat we er met zijn allen voor gaan.”

Belangrijke voorwaarde om dat plezier te behouden, is dat medewerkers van Winkels de ruimte krijgen zich te ontwikkelen. Daar komt het stukje eigenaarschap om de hoek kijken. “Dat is het mooie aan dit bedrijf, je krijgt alle vrijheid om te doen wat je wilt”, zegt Noortje. “Vandaag bedacht is morgen uitgevoerd. We hebben liever dat iemand een beslissing maakt die verkeerd uitpakt, dan dat ze geen beslissing nemen. Die instelling wordt gewaardeerd. Er wordt naar mensen geluisterd. Als er iets beter moet, doen we dat. Ook dat zorgt ervoor dat mensen plezier houden.”

Van trainee tot directeur

Niek is het levende voorbeeld van wat er kan gebeuren als je de ruimte krijgt om je te ontwikkelen. Hij begon in 2008 als trainee bij Winkels en werkte zich steeds verder omhoog. Sinds 2021 vormt hij samen met Eddy en Henk Winkels de directie van het 160 medewerkers tellende bedrijf. “Ik heb technische informatica gestudeerd en wilde eigenlijk voor mijzelf beginnen. Mijn vader vond echter dat ik eerst voor een baas moest werken. Bij Winkels zag ik een vacature voor een trainee. Ik ben op gesprek gekomen en niet meer weggegaan. Al na twee maanden werd ik engineer, weer zes maanden later was ik projectleider en voor ik het wist had ik de hele afdeling Gebouwbeheer onder mij. Het ging supersnel.” Met als laatste stap het directeurschap. “Toen Henk aangaf dat hij met pensioen wilde, heeft Eddy mij gevraagd of ik het zag zitten om in de directie te komen, om met hem de volgende stap met het bedrijf te zetten.”

Transitie

Sinds zijn komst naar Winkels Techniek, is Niek deels verantwoordelijk voor de transitie die het bedrijf heeft ondergaan. De tijd dat Winkels zich puur op installatietechniek richtte, ligt jaren achter ze. Anno 2024 is het bedrijf een technologiepartner voor haar klanten. “We zijn ons naast elektrotechniek steeds meer op werktuigbouwkunde, beveiliging en ict gaan focussen”, legt Niek uit. “Dat is een vrij unieke combinatie. Bij andere installateurs zie je dat ze veel samenwerken met andere partijen, maar wij hebben alles zelf in huis, doen alles op het gebied van gebouwgebonden installatie.”

 

Winkels Techniek opereert in verschillende markten. Zo is het bedrijf werkzaam voor ziekenhuizen en zorginstellingen, in de woning- en utiliteitsbouw en in de industrie. Ook verzorgt het service en onderhoud van installaties. Het schaken op meerdere borden zorgt voor een gezonde basis. Tegelijkertijd gaat Winkels mee met haar tijd. Het bedrijf werkt veel met data. “We willen ons continu verbeteren”, legt Niek uit. “We kijken heel goed hoe we iets slimmer kunnen doen. Onderhoud bijvoorbeeld. Door onze ict-kennis kunnen we data van installaties op afstand uitlezen. Wanneer een cv-ketel hapert, kunnen we daar van tevoren op inspelen door vast een vervangend onderdeel te bestellen. Als de installateur naar de klant rijdt, heeft hij alles bij zich wat hij nodig heeft. Dat werkt veel efficiënter dan voorheen, toen een installateur soms meerdere keren op en neer moest rijden.”

 

Als directielid van een nieuwe generatie, kijkt Niek ook naar de ecologische voetafdruk van Winkels. Hij gelooft in circulariteit, het hergebruiken van materialen, om zo verspilling tegen te gaan. “De afgelopen jaren merken we dat de toelevering van grondstoffen een probleem werd. Daarom kijken we of we dingen niet kunnen hergebruiken. Ook het efficiënt werken zie ik als onderdeel van het tegengaan van verspilling. Niets is zo zonde als steeds met de auto heen en weer rijden. Een ander mooi punt van hoe we met circulariteit bezig zijn is ons nieuwe pand. Dat werd in Amsterdam gebruikt als tijdelijke rechtbank. Het is daar gedemonteerd en wordt op het Kennispark opnieuw opgebouwd. Het is mooi om een gebouw op zo’n manier een tweede leven te geven.”

Personeel

De bewuste keuzes zijn tekenend voor Winkels. De afwegingen worden gemaakt in de dagelijkse werkzaamheden, maar ook in de zoektocht naar personeel. “Hoe krap de markt ook is, we nemen niet zomaar elke technisch specialist aan”, zegt Noortje. “We kijken heel erg naar de mindset van mensen. Past iemand hier, of niet? We geven mensen de kans zich te ontwikkelen op het gebied van vakmanschap, leiden ze zelf op in onze Winkels Academy. Als we zien dat iemand meer in zijn mars heeft, gaan we met hem of haar aan de slag. We vinden het belangrijk dat iemand daarvoor openstaat.”

Die visie maakt Winkels Techniek tot het bedrijf dat het nu is: een modern familiebedrijf met een heldere blik op de toekomst. “Er staat de komende jaren veel te gebeuren”, verwacht Niek. “Wij hebben er heel bewust voor gekozen om deze weg in te slaan, de keuze gemaakt om ict en installatietechniek onder één dak aan te bieden. We verwachten dat dit de komende jaren een enorme vlucht gaat nemen. En het mooie is dat wij het al in huis hebben.”

Meer informatie

Euregioweg 255
7532 SM Enschede
088 426 20 00 info@winkelstechniek.nl https://winkelstechniek.nl

Datum: 12 februari 2024 |

Bron tekst: Winkels Techniek, Niek Leferink & Noortje Bellucci |

Auteur: Willem Korenromp

Lees meer over #twenteleeft