Directeur Zoë Borgers-Price vindt in Enschede de hele wereld en gaat nooit meer weg

Steeds meer Twentse bedrijven doen een beroep op expats. Kennis vanuit het buitenland is bij onze innovatieve bedrijven hard nodig. Ze komen hier graag werken, maar voor hun gezinnen is meer nodig. We hebben onze mooie groene regio met genoeg recreatiemogelijkheden dus een aantrekkelijk leefklimaat is er ook. En: we hebben de internationale school in Enschede, waar kinderen in het Engels les krijgen.
Directeur Zoë Borgers-Price is trots op de service die haar school de bedrijven biedt. “We leveren hoogwaardig onderwijs waar kinderen verder mee kunnen. Of ze nu in Nederland blijven of met hun ouders verhuizen naar het volgende land, de basis leggen we hier.”

 

In het kort

  • Expats die in Twente komen werken brengen hun kinderen vaak naar de Internationale school in Enschede. Ongeveer de helft van de expats blijft in Twente wonen en werken.
  • Directeur van de basisschool Zoë Borgers-Price is ook één van de mensen die in Twente bleef ‘plakken’. Ze wil er nooit meer weg; ze komt ‘de hele wereld’ iedere dag op haar eigen school tegen.

 

Global Goal

global goal icon

Dit artikel is onderdeel van de reeks Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Zoë Borgers-Prince vind je hieronder. 

Cultuur

Hier, dat is aan de Johannes ter Horststraat in Enschede. Midden in een woonwijk ligt de Internationale basisschool. In groep 1 en 2 zitten kinderen te kleuren en te kleien, een paar groepen hoger wordt gerekend. Er ademt de typische basisschoolsfeer, het enige verschil is dat er Engels wordt gesproken én dat zo ongeveer alle nationaliteiten die je kunt verzinnen aanwezig zijn. “Het is hier geweldig”, vindt Zoë. “De hele wereld zit hier in één klas. We leren hen dingen, maar we leren ook van elkaar. Ons team vertelt van alles over Nederland, ze krijgen anderhalf uur per week Nederlandse les, maar we besteden ook veel aandacht aan de cultuur waar de kinderen uit komen. Het is zo mooi om van alles te weten te komen over hun culturele activiteiten, het eten, hun eigen land. Het lesgeven is min of meer hetzelfde als op een Nederlandse basisschool, maar er zijn ook verschillen. Zo moet je wel even weten dat sommige kinderen uit India met hun hoofd schudden om aan te geven dat ze het begrepen hebben. Dan hoef je het dus niet opnieuw uit te gaan leggen”, zegt ze. “Bovendien leren de kinderen bij ons vanaf vier jaar al lezen en schrijven

Nederlandse man

Op de Internationale school, die bestaat uit een basisschool plus een partnerbasisschool en een middelbare school, zitten ruim 250 kinderen in totaal. Ze komen vanuit de hele regio naar Enschede voor het onderwijs. “Momenteel hebben we zelfs een leerling die iedere dag uit Ommen komt, Enschede is de dichtstbijzijnde internationale school”, vertelt Zoë. 


Zelf is ze haar Engelse wortels nog lang niet vergeten, hoewel ze al jaren in Enschede woont. “Ik voel me echt Nederlands en echt Engels. In normale (niet-corona) tijden gaan we met het hele gezin twee keer per jaar naar Engeland. Dat blijft geweldig, maar mijn leven is hier.”


Na haar studie wilde ze naar het buitenland. In Enschede kreeg ze de kans om op een basisschool als taalassistent Engelse les te geven. “Het was de eerste vorm van internationaal onderwijs”, vertelt ze. “Ik had een contract van vijf maanden en in de laatste maand ontmoette ik mijn (Nederlandse) man. Net voordat ik terug zou keren dus. Ik ben vervolgens zes maanden aan de slag gegaan op die basisschool omdat ik het zo belangrijk vond dat deze lessen werden voortgezet. Daarna ben ik een paar maanden in Amerika geweest waarna ik een Melkertbaan kreeg als docent bij de International Group in Enschede, later omgezet in een reguliere baan. De groep groeide en in 2008 werd de International School opgericht. De afgelopen zes jaar ben ik samen met een collega directeur geweest en sinds zes maanden ben ik de enige directeur.”

 

Op de fiets

Twente heeft haar hart gestolen. “Ik wil hier niet meer weg. Het is zo fijn dat ik gewoon op de fiets naar mijn werk kan en niet in de file hoef te staan. Verder zijn de natuur en de rust altijd dichtbij. Ik kom uit Morecambe, een dorp aan de zee. Ik mis het water verschrikkelijk, maar de natuur hier is ook prachtig. De bossen bijvoorbeeld, maar je hebt ook mooie plekken om te bezoeken zoals de watermolens en de diverse landgoederen, maar ook de omgeving van Ootmarsum en de Lutte is prachtig. We hebben een huis in Roombeek waar het prettig en veilig wonen is, de mensen zijn hier aardig en beleefd. Ik raad het echt iedereen aan om hier te komen werken en wonen. Er zijn mogelijkheden en innovatieve bedrijven genoeg.

Melting pot

Ongeveer de helft van de ouders die bij die innovatieve Twentse bedrijven werken, blijft uiteindelijk in Nederland. “We gaan uit van de behoefte van de ouders. Als een gezin besluit te blijven, krijgen de kinderen meer uren Nederlandse les en kijken we of we hen kunnen begeleiden naar een Nederlandse school. De werkmogelijkheden hier in Twente zijn fantastisch voor de ouders van deze kinderen, dus dat er veel mensen blijven, verbaast me niets. Je merkt het in de stad. In het kleine Enschede hoor je op de markt mensen allerlei talen spreken, het wordt echt een ‘melting pot’, ik houd ervan!”

Datum: 22 februari 2022 |

Bron tekst: Maaike Thüss |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #twenteleeft