Twente heeft het hart van de Roemeense Denisa gestolen

Denisa Licu kwam in 2017 vanuit Roemenië naar Twente voor haar master Interaction Technology aan de Universiteit Twente. Ze had toen nog geen idee dat ze in Twente zou blijven, maar inmiddels heeft ze een leuke baan bij Inverid in Enschede als Machine Learning Engineer. Twente heeft haar hart gestolen!

In het kort:

  • De Roemeense Denisa Licu (25) werkt bij Inverid in Enschede aan digitale verificatie van documenten zoals identiteitsbewijzen.
  • Ze studeerde aan de Universiteit Twente en besloot na haar master Interaction Technology te blijven. Ze studeert nu hard op het leren van de Nederlandse taal.

Global Goal

global goal icon

Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Denisa Lica vind je hieronder. 

Kajakken op het Twentekanaal

Twente heeft het hart van de Roemeense Denisa Licu (25) gestolen. Toen ze in 2017 voor haar master Interaction Technology naar de Universiteit Twente kwam, wist ze nog niet dat ze na haar studie zou blijven. Enschede past echter zó goed bij haar dat ze aan twee keer per jaar een vakantie in Roemenië genoeg heeft. “Ik heb in Boekarest gewoond en ik had nooit verwacht ergens anders dan in een grote stad te willen wonen”, vertelt ze. “Enschede heeft alle faciliteiten die een grote stad ook heeft en meer: alles is op de fiets snel te bereiken, er zijn geen files of enorme drukte. Je staat binnen een paar minuten midden in de natuur en ik ben erachter gekomen dat ik het heerlijk vind om hard te lopen in het bos of te kajakken op het Twentekanaal. In Enschede voel ik een goede combinatie van stad en platteland: alles van een stad, maar ook de natuur en het gemeenschapsgevoel van het platteland.”

Brood eten

Daarnaast vindt ze de cultuurverschillen grappig. “Wat me heel erg opviel in het begin was dat veel mensen hier bezig zijn met zaken als de opwarming van de aarde of de politiek. In Roemenië is iedereen vooral bezig met het zorgen voor de eerste levensbehoeften. Er is nauwelijks tijd voor dit soort gesprekken.” Ook minder zware verschillen vallen haar op. “Ik kocht een dekbed en stond raar te kijken dat er geen overtrek bij in de verpakking zat zoals bij ons. En aan dat brood eten van jullie tussen de middag in plaats van warm eten ben ik nog steeds aan het wennen”, zegt ze lachend. 

Mensenmens

Denisa is nu druk bezig met het leren van de taal. Lastig vindt ze omdat het een Germaanse taal is en haar moedertaal van Romaanse oorsprong is. “Maar het gaat goed, als mensen langzaam spreken, kan ik het nu al behoorlijk volgen en in het begin dacht ik dat ik Nederlands nooit zou begrijpen. Ik woon in een studentenhuis met vijf Nederlanders. Meestal spreken we Engels, maar steeds vaker ook Nederlands zodat ik het sneller leer.” 
Ze werkt sinds een paar maanden bij Inverid in Enschede als Machine Learning Engineer. Door Corona heeft ze sommige collega’s alleen nog maar online gezien. “Ik ben een ‘mensen-mens’ en vind het echt jammer dat het nu zo moet, maar het is niet anders. Hopelijk verandert het snel en kunnen we in het echt kennis maken.” 

 

Combineren

Hoewel de omstandigheden voor Denisa dus niet optimaal zijn door het gebrek aan menselijke interactie, is ze heel blij met haar baan. “Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in computerwetenschap. Ik wilde mijn master in het buitenland doen en kwam bij de Universiteit Twente terecht. Dit is één van de weinige universiteiten waar ik de vrijheid had om op mijn eigen tijd de lessen te volgen. In deze baan heb ik ook alle vrijheid en kan ik technische kennis en creativiteit combineren.” 

Grote klanten

Inverid is een bedrijf dat zorgt voor mobiele identiteitsverificatie en was het eerste bedrijf dat NFC (Near Field Communication) gebruikte, een manier om kleine hoeveelheden informatie te delen binnen een straal van tien centimeter.  “Van onze toepassing maakt onder meer de Rabobank gebruik en wereldwijd hebben we nog veel meer grote klanten. We zijn inmiddels niet meer de enige die dit op deze manier doen, maar wel de grootste.” 
Machine learning is Denisa’s afdeling. Zij zorgt ervoor dat computers zichzelf slimmer maken. “Ik denk zeker niet dat computers mensen kunnen vervangen. Daar zou ik niet eens aan mee willen werken omdat ik vind dat computers nooit het menselijk contact kunnen evenaren. Wat ik mooi vind aan mijn vakgebied is dat we steeds meer in staat zijn om computers mensen te laten helpen door ervoor te zorgen dat mensen geen repeterende taken meer hoeven doen maar zich bezig kunnen houden met meer uitdagender zaken.”

Twente leeft

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.

Contactinformatie

Moutlaan 32
7523 MD Enschede
+31 (0)53 - 4878 178 info@inverid.com www.twente.com/organisaties/inverid

Global Goals

Datum: 7 april 2021 |

Bron tekst: Denisa, Innovalor |

Auteur: Maaike Thüss

Lees meer over #twenteleeft