Twente? Dat is thuis op alle fronten

Twente is de eerste plek die als thuis voelt voor Clareyne de Vries. En dat zegt wat in haar geval; ze werd geboren in België, woonde met haar ouders in Hongkong en bracht ook nog een deel van haar schooltijd door in Noord-Brabant. Bij de zoektocht naar een technische universiteit, bezocht ze Delft en Enschede. Zonder aarzelen koos ze voor de laatste want meteen bij binnenkomst was er dat thuisgevoel. Dat is er, nu ze als Mechanical Engineer werkt bij IMS in Almelo, nog steeds.

In het kort

  • Clareyne de Vries volgde twee studies tegelijk aan de Universiteit Twente: Industrial Design Engineering en Biomedical Engineering. Sinds twee jaar werkt ze bij IMS in Almelo als Mechanical Engineer waar ze beide studies combineert.
  • De open en nuchtere houding van Twentenaren, de vele carrièremogelijkheden in de regio en kleinschaligheid in combinatie met gezelligheid maken Twente voor haar ‘the place to be.’

 

Ligt jouw carrière ook in Twente? Ontdek de grootste vacaturebank van Twente!

Global Goal

global goal icon

Dit artikel is onderdeel van de reeks Twente Leeft! Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Clareyne vind je hieronder. 

Gut feeling

,,Mijn ‘gut feeling’ heeft me niet bedrogen”, zegt Clareyne. ,,Twente klopt gewoon.” Ze doelt hiermee op de nuchtere mentaliteit en de vrijheid die hier volgens haar heerst. Voor het eerst ervaarde ze die op de universiteit, tijdens haar studies Industrial Design Engineering en Biomedical Engineering en sinds twee jaar ook op de werkvloer. ,,Veel bedrijven zeggen dat hun organisatie plat is, maar hier bij IMS in Almelo is dat ook écht zo. Als we aan een project werken, doen we dat echt samen, we kunnen hier net zo gemakkelijk in discussie gaan met de directeur als met een collega.”

“Mijn 'gut feeling' heeft me niet bedrogen, zegt Clareyne. “"Twente klopt gewoon.”

Clareyne de Vries

Hoe iets werkt

Als enige vrouwelijke Mechanical Engineer bij het Almelose bedrijf dat geavanceerde productielijnen ontwikkelt, voelt ze zich als een vis in het water. Mannen zijn, zowel op een technische universiteit als in de technologiebranche veruit in de meerderheid. Last heeft Clareyne daar nooit van gehad en nu nog steeds niet. ,,Heel af en toe loop ik even naar de receptie voor een praatje met andere vrouwen, maar met mijn collega’s gaan de gesprekken echt over van alles, van auto’s tot aan zogenaamde vrouwenonderwerpen. Er is geen enkel verschil, ook niet in beloning, tussen mannen en vrouwen hier.”

 

Dat ze deze richting op zou gaan, stond voor haar al toen ze jong was, vast. ,,Ik wil altijd weten hoe iets werkt. Ik heb me aangemeld voor twee studies destijds, naast deze ook voor geneeskunde. Dat lijkt misschien ver uit elkaar te liggen, maar ook bij geneeskunde gaat het er uiteindelijk om hoe iets werkt, zij het dan het menselijk lichaam.” Dat ze uitgeloot werd voor geneeskunde was voor haar geen probleem omdat het haar om het even was welke studie het uiteindelijk zou worden. Achteraf is ze ontzettend blij dat het zo gelopen is. ,,In mijn werk kan ik mijn creativiteit kwijt en kan ik aan technische oplossingen werken vanuit verschillende perspectieven. In mijn vak kun je ‘out of the box’ denken en dat past goed bij mij.”

Volop uitdaging

Creatief is gevoelsmens Clareyne niet alleen bij het zoeken naar oplossingen om productielijnen voor bijvoorbeeld de automotive-industrie efficiënter of technologisch nog hoogwaardiger te maken. In haar vrije tijd schildert ze het ene na het andere kleurrijke schilderij. Wielrennen doet ze sinds kort ook. ,,Mijn vriend Bas zegt al jaren dat ik eens met hem mee moet gaan. Pas geleden ben ik overstag gegaan. Ik was meteen ‘hooked’. Heerlijk om op de fiets te zitten en door het prachtige Twente te rijden. Weet je, je hebt hier echt alles: natuur, een topuniversiteit, leuke mensen, een fijn centrum ontzettend interessante bedrijven. Veel studenten denken alleen aan een baan bij grote bedrijven ergens anders in het land. Maar hier hebben we minstens net zulke uitdagende functies en banen. Die van mij bijvoorbeeld. Volop uitdaging, een goede sfeer op de werkvloer en kleinschalig genoeg om al mijn collega’s te kennen. Ik ben hier nog lang niet klaar.”

“In mijn werk kan ik mijn creativiteit kwijt en kan ik aan technische oplossingen werken vanuit verschillende perspectieven.

Clareyne de Vries

Vierkante millimeters

Bij IMS werkt de Mechanical Engineer aan diverse projecten. ,,We ontwikkelen zowel prototypes als seriematige machines voor kleine, precieze producten voor in de automotive en smart-device industrie. Het mooie is hier dat wat je zelf bedenkt, je ook zelf in elkaar zet. Daarvan leer je het meest. Iets kan er op papier goed uitzien, maar kan in de praktijk heel anders uitpakken. Dat je ergens een boutje hebt getekend in CAD, maar dan blijk je met je moersleutel die hoek helemaal niet te kunnen maken bijvoorbeeld.”

 

Clareyne werkte mee aan een nieuw platform dat nu bij een klant in Tsjechië staat. ,,We hebben het platform modulair opgebouwd. Een machinelijn kan zo gemakkelijk uitgebreid worden of anders worden ingericht.”

 

Momenteel is ze bezig om een machine te vervolmaken waarmee op een paar vierkante millimeters componenten kunnen worden samengevoegd om voor een klant in de automotive het productieproces te versoepelen. ,,Een koper draadje, dunner dan een haar, moet met uiterste precisie en repeterend automatisch in een behuizing geplaats worden.” Ook bij deze opdracht kan ze helemaal haar ei kwijt. ,,Ik ben van het principe: ‘form follows function’ en niet andersom. Maar design is óók belangrijk. Bij IMS kan ik mijn beide achtergronden gebruiken en heb ik alle mogelijkheden om cursussen te volgen. Een prachtbaan bij een prachtbedrijf. ‘Gewoon’ hier in Twente.”

Datum: 3 juli 2020 |

Bron tekst: IMS |

Auteur: Maaike Thüss

Lees meer over #twenteleeft