Corné zet zijn talenten in voor de Intensive Care

Corné Hogenkamp werd nog geen 25 jaar geleden in een operatiekamer in het ZGT in Almelo geboren en heeft inmiddels zelf al heel wat diensten gedraaid als anesthesiemedewerker in diezelfde operatiekamer. Toch was hij toe aan een volgende stap en volgt hij op dit moment een studie om zich te specialiseren tot Physician Assistant (PA) op de intensive care.

In het kort

  • Corné werd geboren in een operatiekamer in het ZGT in Almelo en heeft daar inmiddels zelf heel wat diensten gedraaid als anesthesiemedewerker.
  • Hij was toe aan een nieuwe uitdaging en volgt nu een studie voor Psysician Assistant op de Intensive Care.

Global Goal

global goal icon

Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Corné Hogenkamp vind je hieronder. 

Gezondheid & Technologie

Corné Hogenkamp keek van kinds af aan al naar medische programma’s. Hoe meer bloed er te zien was, des te interessanter Corné het vond. Dat hij zou kiezen voor een medische studie en een baan in het ziekenhuis was dan ook een logische stap. Corné: “Ik wilde destijds eigenlijk heel graag op de ambulance werken en de studie HBO Verpleegkunde in Groningen leek in eerste instantie het meest voor de hand liggend. Maar ik voelde me totaal niet aangetrokken tot die studie en zag het eigenlijk niet zo zitten. Tot ik een vacature tegenkwam voor de opleiding anesthesiemedewerker, dat leek me heel interessant. Na een paar gesprekken en rondleidingen met kennissen bij de ambulance kwam ik er echter al snel achter dat ik met de opleiding anesthesiemedewerker geen big-registratie zou krijgen en dus nooit op de spoedeisende hulp zou kunnen werken. Dat was niet echt een optie.”

 

Corné bleef verder om zich heen kijken en uiteindelijk kwam hij de studie Gezondheid & Technologie bij het Saxion tegen. “Daar was vrijwel meteen mijn interesse gewekt! Die studie is vergelijkbaar met Hbo Verpleegkunde alleen meer gericht op techniek: heel probleemoplossend en innovatief. Je leert eigenlijk om de brug te slaan tussen zorg die nodig is en bedrijven die technologieën kunnen leveren. Ik begon vol enthousiasme aan de studie en kwam er na een paar weken achter dat je hier ook een OK-route zou kunnen volgen met anesthesie lessen. Vanuit daar kon je dan ook solliciteren op een functie op de OK en zou je worden opgeleid tot anesthesiemedewerker, mét big-registratie. Precies wat ik wilde!” 

Operatiekamer

Het is nu 3,5 jaar geleden dat Corné afstudeerde met zijn studie Gezondheid & Technologie en anesthesiemedewerker. “Tijdens en na mijn studie heb ik dus gewerkt in de operatiekamers van ZGT in Almelo. 25 jaar geleden werd ik daar geboren en ik heb hier iedere dag met veel plezier gewerkt. Tijdens mijn werk als anesthesiemedewerker was het mijn verantwoordelijkheid om continu de patiënt in de gaten te houden. Vooral de ingrepen die spannend en risicovol waren vond ik heel interessant. Maar na een tijdje was ik toe aan een volgende stap en ben ik om me heen gaan kijken naar verdere opties.”

Intensive Care

“Op het moment dat ik besloot om te kijken naar een volgende stap, kwam er binnen ZGT een vacature vrij voor Physician Assistant (PA) in opleiding op de Intensive Care. Ik sprak met een aantal intensivisten van de IC en besloot toen te solliciteren. Op dit moment volg ik in Groningen een duale opleiding tot physician assistant en daarnaast ben ik dus werkzaam op de intensive care. Een PA is iemand die een aantal taken van een medisch specialist overneemt, in mijn geval op de IC. Denk dan bijvoorbeeld aan taken zoals het dagelijks checken van alle vitale functies van de patiënt en daarop inspringen, maar ook het opstellen van behandelplannen valt onder deze functie.”

 

“De Masteropleiding tot PA duurt 2,5 jaar. Ik vind het vooral heel fijn dat de theorie en de praktijk zo goed op elkaar zijn afgestemd. Wat ik vandaag leer op school, kan ik morgen al toepassen in de praktijk. Juist daardoor kan ik enorm veel leren. Ik heb gekozen voor de IC, maar je kunt ook kiezen voor een andere specialisatie. Tijdens de opleiding ga ik ook (korte) stages lopen bij andere afdelingen, zoals cardiologie, neurologie en traumatologie.”

 

Corné begint op de intensive care midden in de tweede coronagolf. “Ik ken de IC in mijn werk niet anders dan met coronapatiënten. Ergens is dit best wel gek, maar op die manier leer ik in mijn werk wel heel goed hoe ik de routine er in kan krijgen. Het is een pittige tijd en de meeste patiënten geven aan dat ze juist zo voorzichtig zijn geweest om geen corona te krijgen, dat maakt het soms extra heftig.”

Twente leeft

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.

Contactinformatie

Ziekenhuis Groep Twente
Geerdinksweg 141
7555 DL HENGELO
+31 (0)88 7087 878 info@zgt.nl twente.com/organisaties/ziekenhuis-groep-twente

Global Goals

Datum: 26 februari 2021 |

Bron tekst: Twente.com |

Auteur: Twente.com

Lees hier meer over #twenteleeft