Minder files, minder CO2 door MST

Door de grote hoeveelheid CO2 in de lucht raakt het klimaat van slag. Files op snelwegen en op toegangswegen naar de stad dragen bij aan deze klimaatverandering. MST, het top-klinisch ziekenhuis in Enschede, stimuleert daarom medewerkers om vaker de fiets te pakken. Zo verkleint het ziekenhuis ook op dit vlak haar CO2-voetafdruk. Met het initiatief werd MST Spitsbreker van het jaar, een project van BNR nieuwsradio. 

In het kort

  • Er komt minder CO2 in de atmosfeer als files verminderen
  • MST heeft een systeem ontwikkeld om meer medewerkers op de fiets naar het werk te krijgen
  • MST mag zich een jaar lang ‘Spitsbreker van het jaar’ noemen

 

Meer lezen over wat Twente bijdraagt aan het creëeren van duurzame gemeenschappen? Klik dan hier

Global Goal

global goal icon
Finalisten

Een jaar geleden startte BNR nieuwradio het project Spitsbrekers om op zoek te gaan naar slimme, inspirerende initiatieven van bedrijven om de files te omzeilen. Na de selectie van tien genomineerde bedrijven eind vorig jaar bleven in mei vijf finalisten over: Arcadis, Funding Circle Nederland, Medisch Spectrum Twente, True Legends en Vodafone/Ziggo.

Bikies

MST zette haar fietsbeloningssyteem als troef in. Een systeem dat al zo’n zes jaar draait in het ziekenhuis. Wat houdt het in? Het is niets meer dan een tag in het fietswiel van de medewerker. Bij de ingang van de fietsenstalling hangt een detectieapparaat, iedere keer als je binnenkomt, scant dat apparaat de tag en afhankelijk van de afstand krijg je punten, bikies. Die bikies kan je bij de lokale fietsenhandelaar inwisselen voor korting op producten, reparatie van je fiets of aanbetaling van een nieuwe fiets.

Al ruim 2100 van de 3500 medewerkers doen mee en natuurlijk wil het ziekenhuis de komende tijd nog eens honderden medewerkers extra op de fiets krijgen. Het mooie van het systeem is dat je geen keuze maakt tussen of auto of fiets. Je kunt de fiets pakken, dan weet je dat je daarvoor beloond wordt en als dat een keer niet kan en je komt met de auto dan betaal je parkeerkosten.

Oordeel jury

De jury koos het fietsbeloningssysteem tot Spitsbreker van het jaar vanwege het grote effect dat het ziekenhuis bereikt in de regio. 'Het Medisch Spectrum Twente inspireert bovendien meerdere instellingen in Nederland, zoals andere ziekenhuizen, om het personeel ook anders te laten reizen. Het mobiliteitsbeleid is zes jaar geleden ingevoerd en consequent doorgevoerd. Het fietsbeloningssysteem kost weinig, maar levert veel op’, aldus de vakjury.

Fietsend door Twente

MST hoopt dat in Twente nog meer mensen de fiets zullen gaan pakken. Want ook in Twente hebben we te maken met files. Misschien zijn ze minder lang dan in het westen van het land maar elke auto minder op de weg is er een. Gerrit van der Kolk, adviseur arbeidsvoorwaarden, verspreidt het MST-initiatief graag verder en geeft met plezier uitleg aan organisaties die ook medewerkers willen motiveren om met de fiets naar het werk te komen. Hij is te bereiken via g.vanderkolk@mst.nl.

Datum: 8 oktober 2019 |

Bron tekst: MST |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #Duurzame steden