Tijmen maakt Twente én de wereld een stukje schoner

Tijmen Sissing, ook wel bekend als ‘Trashpacker’, is een echte Twentse celebrity. Wereldwijde faam heeft hij verkregen doordat hij tijdens zijn wereldreis eigenhandig stranden in Zuidoost-Azië op ging ruimen. Inmiddels heeft Tijmen Twente ook een stukje schoner gemaakt. Hij streeft ernaar om in samenwerking met gemeenten en wethouders de eretitel ‘Schoonste regio van Nederland’ voor Twente binnen te slepen. Dit doet Tijmen voor een betere, meer duurzame wereld waar mens en milieu baat bij hebben. Tijdens de coronacrisis steekt Tijmen eenzame ouderen een hart onder de riem met de initiatieven ‘Glimlachkaartjes’ en de ‘Window Bingo’. Meer weten over zijn bijzondere leven? Lees dan verder. 

In het kort

  • Tijmen Sissing, de ‘Trashpacker’, richt wereldwijde movement op om afval in ontwikkelingslanden op te ruimen
  • Tijmen houdt Twente schoon en is op missie om de eretitel ‘Schoonste regio van Nederland’ voor Twente binnen te slepen.
  • Tijdens de coronacrisis steekt Tijmen eenzame ouderen een hart onder de riem met de initiatieven ‘Glimlachkaartjes’ en ‘Window Bingo’

 

Ligt jouw carrière ook in Twente? Ontdek de grootste vacaturebank van Twente

Global Goal

global goal icon

Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Tijmen Sissing vind je hieronder. 

Wie is Tijmen Sissing?

Tijmen Sissing is geboren en getogen in Hengelo. Hij komt naar eigen zeggen uit een warm nest en had tijdens zijn jeugd de tijd van zijn leven. Dat zegt wat, want de Hengeloër heeft intussen veel bijzondere dingen meegemaakt en is wereldwijd ‘viral’ gegaan met zijn initiatief Trashpackers. Meer daarover later. Eerst een korte introductie over hoe Tijmen is geworden wie hij nu is: een globetrotter die niet vies is van risico en een groot hart heeft voor mens en milieu. 

Loopbaan

Tijmen studeerde Sociaal Pedagogisch Werk (SPW) aan het ROC in Almelo. Vervolgens heeft hij Toegepaste Organisatie Psychologie op het Saxion afgerond en nog een tijdje Organizational Psychology gestudeerd aan de Open Universiteit. In de tussentijd speelde hij met zijn band SkunkFunk en trad hij regelmatig op, ook bij lokale podia zoals de Metropool in Hengelo. Tijdens zijn afstuderen heeft hij de training ‘Wakker je eigen vlam aan’ ontwikkeld, waarin hij jongeren coachte die niet wisten welke richting ze met hun loopbaan op wilden. Hij hielp deze jongeren een werkveld te vinden dat bij de eigen kwaliteiten en interesses past. 

Globetrotter

Na 8 jaar te hebben gewerkt met jongeren met gedragsproblematiek, brandde Tijmen op. De druk van het werk was te groot geworden. Hij maakte zijn hele agenda leeg en ging op reis. “Niet zozeer om het reizen, maar om weer ergens naartoe te leven. En dat waren toen de tempels van Angkor wat in Cambodja”, zegt Tijmen. Tijdens zijn reizen in Zuidoost-Azië dook Tijmen vaak en kwam zo oog in oog te staan met de plasticsoep waar hij al zoveel over had gehoord. “Op elke plek waar ik kwam was gewoon plastic zooi te vinden. Toen ik een keer middenin een mini plasticsoep aan het snorkelen was ging de knop om”. Hij probeerde andere backpackers op te trommelen om samen de stranden op te gaan ruimen. Toen er geen animo was besloot Tijmen het in zijn eentje te gaan doen. Wat er daarna gebeurde ging zijn eigen voorstellingsvermogen te boven. De lokale bevolking keek met verbazing toe hoe hij het strand van afval ontdeed. Sommigen dachten dat hij een taakstraf had, anderen bedankten hem voor de hulp. Een lokale bewoner filmde Tijmen; een ‘toerist’ die tijdens zijn vakantie het strand schoonmaakt. Dit filmpje werd op Facebook geplaatst en ging binnen een aantal uren viral in Maleisië. Tijmen speelde al een tijdje met het idee in zijn hoofd, maar dit was dan het ultieme moment om zijn eigen initiatief op te richten en op zijn internetfaam aan te haken. Zo is ‘Trashpackers’ ontstaan.

“Op elke plek waar ik kwam was gewoon plastic zooi te vinden. Toen ik een keer middenin een mini plasticsoep aan het snorkelen was ging de knop om.”

Trashpacker

“Ik heb mezelf Trashpacker genoemd en een Facebookpagina aangemaakt en mensen opgeroepen mij te volgen. Toen heb ik besloten om mijn reisbudget in te zetten zodat ik het momentum kon benutten en de impact kon vergroten. Ik dacht dat als ik als een idioot elke dag zou gaan opruimen en hier zichtbaarheid aan gaf, er vanzelf wel meer los zou komen. Toen heb ik mijn eerste Trashpacking Tour gedaan, van noord naar zuid Borneo langs de kustlijn. Mijn volgers konden stemmen welke plekken moesten worden opgeruimd en zo heb ik de route uitgestippeld en mensen uitgenodigd om mee te doen.” Tijdens deze tour heeft Tijmen samen met honderden locals en andere backpackers 7.000 kilo afval in Maleisië opgeruimd. Naar aanleiding van dit grote succes organiseerde hij daarom ‘Global Trashpacker Day’. “We hebben toen in één dag 43 landen opgeruimd en dat heeft ongeveer 3050 kilo aan afval opgebracht.’’ Sinds dat moment ging het initiatief ook naar andere landen toe en is het wereldwijde movement geworden. Dit succes bleef ook in Nederland niet onopgemerkt, nadat er een uitgebreid interview in de Tubantia en het AD verscheen, kwam Tijmen onder andere op televisie bij M Talkshow, 5 uur live en RTV Oost. 

Tijmen bij de postbus van 'Glimlachkaartjes'

Noaberschap tijdens de coronacrisis

Door de coronacrisis is de stichting Trashpackers volop bezig met plannen voor de toekomst en zullen de opruimacties weer doorgaan wanneer dat kan. Tijmen zit echter zeker niet stil. Ook tijdens deze crisis wilde hij iets voor de mensheid betekenen, dus richtte hij ‘Glimlachkaartjes’ en ‘Window Bingo’ op om geïsoleerde en vereenzaamde ouderen een hart onder de riem te steken. “Het is een mooi moment om mensen bij elkaar te brengen op manieren die nog wél mogelijk zijn. Dat noaberschap vind ik belangrijk’’. De meeste partners komen uit Twente. De challenge is om met z’n allen kaarten te maken voor onbekende ouderen. “Vervolgens verdeel ik deze onder de verpleeghuizen die verbonden zijn aan de stichting. Ik ga daar naartoe, geef ze een doos met die brieven en zij verdelen die dan onder de bewoners. Omdat deze ouderen nu bijna geen contactmomenten meer hebben, heb ik een apart initiatief gelinkt aan glimlachkaartjes opgezet, de ‘Window Bingo’. Ik ga bij verpleeghuizen op de parkeerplaats staan met een zelfgemaakte bingo en luidsprekers, zodat de ouderen vanaf het balkon of achter hun raam mee kunnen doen.”

“Het is een mooi moment om mensen bij elkaar te brengen op manieren die nog wél mogelijk zijn. Dat noaberschap vind ik belangrijk.”

Twente als schoonste regio van Nederland

Tijmen voelt zich een echte Tukker en is trots op de nuchtere Twentse mentaliteit. “Ik ben letterlijk van het niet lullen, maar poetsen”, zegt Tijmen lachend. “Veel mensen buiten Twente weten helaas niets van het Lutterzand, ongeveer het Zuidoost Azië van Nederland.” Wat Tijmen met Trashpackers in het buitenland doet, doet hij ook voor Twente. Zo heeft hij onder andere ‘Borne Schoon’ georganiseerd in samenwerking met lokale wethouders. Nu heeft Tijmen een nieuw doel: ervoor zorgen dat Twente de titel ‘Schoonste regio van Nederland’ krijgt. Hierover is hij met gemeenten en wethouders in overleg en organiseert hij workshops en activiteiten die ervoor moeten zorgen dat Twente deze titel in handen krijgt. 


Twente leeft

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.


 

Datum: 14 mei 2020 |

Bron tekst: Twente.com |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #twenteleeft