Universiteit Twente opent Green Hub

Als een van de grootste organisaties uit Twente formaliseert de Universiteit Twente met de komst van haar eigen Green Hub de ambitie om een duurzame organisatie te worden. De oprichting van de Green Hub Twente past bij de nieuwe strategie van de UT, Shaping2030. De universiteit wil bijdragen aan een eerlijke en duurzame toekomst, niet alleen op de campus, maar ook daarbuiten. De Green Hub Twente speelt hierin een belangrijke rol.  

In het kort

De universiteit wil bijdragen aan een eerlijke en duurzame toekomst, niet alleen op de campus, maar ook daarbuiten. De Green Hub Twente speelt hierin een belangrijke rol.  
Met de Green Hub probeert de Universiteit Twente zoveel mogelijk impact te maken door het voortbrengen en ondersteunen van professionals die toekomstige ontwikkelingen in een duurzame richting kunnen sturen.
Er zijn op dit moment gesprekken met meerdere organisaties om samen mee te werken in de Green Hub.

Global Goal

global goal icon

Met een presentatie en een debat over resilience in de met elkaar verbonden klimaat- en corona crises werd afgelopen maandag de Green Hub Twente officieel geopend. De Green Hub, een grotendeels door studenten gerunde ‘Green Office’ van de Universiteit Twente is het centrale punt waar alle kennis en initiatieven rond duurzaamheid bij elkaar komen. Alle betrokken studenten en professionals hebben een passie voor duurzame ontwikkeling en zij werken in teams van twee aan een portfolio. Als geheel bouwen de teams een netwerk op zodat ze mensen met elkaar kunnen verbinden en hulp kunnen bieden bij het uitvoeren van nieuwe ideeën. Suzanne Nijhuis, een van de studenten betrokken bij de Green Hub Twente: “Het is onze visie om een betrouwbaar kenniscentrum te zijn dat de verbindende factor is voor alle duurzaamheids-gerelateerde bewegingen binnen de universiteit en de omgeving. We willen benaderbaar en open zijn voor alle nieuwsgierige studenten, medewerkers en burgers die willen bijdragen aan ontwikkeling en verandering op een duurzame manier, of er meer over willen leren.“ 

Katalysator

De missie van de Green Hub Twente gaat verder dan alleen het verduurzamen van de bedrijfsvoering van de universiteit. “De Universiteit Twente wil katalysator zijn voor het verduurzamen van de hele maatschappij”, vertelt Suzanne. “Met de Green Hub proberen we zoveel mogelijk impact te maken door het voortbrengen en ondersteunen van professionals die toekomstige ontwikkelingen in een duurzame richting kunnen sturen. We willen het gemakkelijker maken om te leren en discussiëren over duurzaamheid, om er ervaring mee op te doen, en om duurzaamheid toe te passen in ieders eigen werkveld en persoonlijke leven. Dit is natuurlijk niet impact die wij als Green Hub Twente alleen kunnen realiseren, dit doen we samen met de universiteit en partners uit de regio Twente. Als universiteit en als innovatieve regio hebben we een voorbeeldfunctie. De uiting van duurzaamheid in bijvoorbeeld de infrastructuur, het onderwijs en het beleid is daar erg belangrijk in, dus hier willen we ook aan bijdragen.” 

Netwerk

“De afgelopen weken is ons team erg druk geweest met het organiseren van de Week van de Duurzaamheid (Sustainability Week). Een heel belangrijk onderdeel is het opbouwen en onderhouden van een netwerk aan belanghebbenden, waar we nu al aan begonnen zijn. Daarnaast willen we een overzichtelijk platform bouwen waar informatie beschikbaar wordt gesteld. Op dit platform vind je bijvoorbeeld artikelen omtrent duurzame energie die de universiteit heeft gepubliceerd en informatie over educatieve mogelijkheden, zoals een minor waar aandacht wordt besteed aan de Sustainable Development Goals. Ook adviezen met betrekking tot het duurzaam handelen, bijvoorbeeld voor verenigingen, zullen hier te vinden zijn. Om onze doelen te bereiken is het belangrijk om bekendheid te genereren. Hierdoor kunnen we meer mensen bereiken die graag meer willen doen met duurzaamheid en hun ondersteunen bij het bereiken van hun duurzaamheidsdoelen.” 

Samenwerking

Er zijn op dit moment gesprekken met meerdere organisaties om samen mee te werken in de Green Hub. Rosan Verbraak, een Green Officer met haar Entrepreneurship portfolio: “We praten met the Centre for Energy Innovation van de UT zelf. Daarnaast zijn we in contact met Novel-T, EnschedeLab en Eshuis. Met die laatste zijn we betrokken bij B-Corp, om een impactvolle business op te starten. Daarnaast zijn we nu bezig met bedrijven contacteren die actief zijn op het Kennispark, om een zo goed mogelijke samenwerking te creëren en de verduurzaamheid in Twente te verbeteren. Natuurlijk zitten we nu nog op een beginpunt, maar we zijn hard op weg om een goed netwerk te creëren!"

Datum: 8 oktober 2020 |

Bron tekst: Green Hub Twente |

Auteur: twente.com

Lees meer over #energietechnologie