Alternatieve zuivel uit Twente om de week zonder zuivel gemakkelijk door te komen

Een week zonder vlees en zuivel. Dat levert per persoon een waterbesparing van 150 liter op en zorgt ervoor dat er 21,1 kilo minder CO2 wordt uitgestoten omdat er geen vee gevoerd hoeft te worden en ook geen kilometers over de weg worden gereden bijvoorbeeld.

In het kort

  • Wat eet en drink je tijdens de week zonder vlees en zuivel?
  • Twentenaren Bart en Tom Grobben telen soja en leveren dé oplossing. Toch een lekkere cappuccino en een yoghurtje als ontbijt.

Global Goal

global goal icon

Maar ja, wat eet je dan? En dagje (een week dan nu) zonder vlees, daar raken we inmiddels allemaal steeds meer aan gewend. Maar een ontbijtje met yoghurt en cruesli een week overslaan of dat ijskoude glas melk als je dorst hebt, das wel lastig. En latte? Een hele week zonder? Oef.

 

Gelukkig hebben we onze eigen Twentse Tom en Bart Grobben. Met hun bedrijf, De Nieuwe Melkboer, produceren ze sojamelk en –yoghurt. De boeren, die marketing en politicologie hebben gestudeerd, namen het bedrijf van hun ouders over, maar varen een eigen koers. Omdat ze duurzaam willen ondernemen, begonnen ze te experimenteren met sojateelt voor menselijke consumptie. De eerste oogst was in 2017. “

 

Daarna hebben we er nog wel drie jaar over gedaan om er goede en lekkere sojamelk van te maken. In het voorjaar van 2020 hebben we een eerste pilot gedaan met een koffietent in Enschede om in het najaar 2020 te gaan professionaliseren. Daardoor zijn we nu ook in staat zijn onze sojamelk landelijk te verkopen aan horeca en kleinere retailers.” Het wordt gewaardeerd, er kan een fantastische schuimkraag voor een cappuccino van worden gemaakt, die ook nog lekker is. “Sojamelk schuimt goed,” maakt Bart af.

Influencers

In november 2020 leidt dat tot de lancering van De Nieuwe Melkboer op een behoorlijk aantal verkooppunten door het hele land. “We zijn op een bakfiets door Amsterdam gaan fietsen, op zoek naar influencers,” vertelt Bart lachend om de herinnering. Hij heeft er zelf gestudeerd, dus kent de weg. De mannen zijn hartstikke blij met enthousiaste reacties van onder andere Lisa goes vegan, Jetteke van Lexmond en Sanne Vogel. En het werkt. Het nieuwe melkmerk krijgt langzaam steeds meer aandacht en inmiddels voelt het hippe deel van de hoofdstad zich onmiskenbaar aangetrokken tot het product en de mogelijkheden die de twee jonge boeren bieden.

 

Het is dezelfde Randstad waar met name Bart wordt geïnspireerd door de leus ‘Think global, act local’. Is dan idealisme de reden van de boers om het op deze manier te willen doen? “Nee, idealisme is een te groot woord. Ik denk eerder dat het een intrinsieke motivatie van ons beiden is. We halen onze energie ook voor een heel groot gedeelte uit het plezier dat we hebben om in contact te staan met de mensen die onze sojamelk kopen en gebruiken. Wij komen daarom graag naar de ‘grote stad’ om te horen wat er speelt en vinden het ook leuk om af en toe mensen bij ons te ontvangen om te laten zien waar wij mee bezig zijn. Het moet anders, wij willen dat op deze manier proberen.” En daar zijn ze al een heel eind mee gekomen. Bart: “Ja, je overschat wat je in een jaar doet, maar je onderschat wat je in vijf jaar doet.”

Groei

Ondertussen staat thuis in Twente de volgende hectare soja alweer op de akker. Meer ruimte is er niet voor de pioniers, want dan komt de mestafzet van het melkveebedrijf in de knel. Deze ene hectare levert zo’n 15 duizend liter sojamelk op. Voorlopig voldoende volume voor de mannen. Maar in de toekomst? "We willen de teelt graag groter maken, in samenwerking met andere telers. Samen sta je sterker en kun je zowel de successen als de risico's delen. En dat kan betekenen dat we helemaal stoppen met de koeien, maar die beslissing nemen we dan wel." 

Datum: 10 maart 2022 |

Auteur: Maaike Thüss

Lees meer over #milieu