Proef Eet Enschede met de blik op de toekomst

Hoe voedselresten nog waarde kunnen hebben

 

Duurzaam omgaan met onze planeet, een andere manier van handelen is tegenwoordig niet meer te rechtvaardigen. Dit onderschrijft ook Proef Eet. Dit weekend begint de 34e editie dit evenement. Proef Eet is hét culinaire event in Enschede. Je kunt er dit jaar niet alleen lekkere dingen uit een verscheidenheid aan culturen proeven, maar ook leren hoe ieder kan bijdragen aan een meer duurzame wereld. Op het zogenaamde duurzaamheidsplein ervaren bezoekers hoe ze voedselverspilling tegen kunnen gaan, en overgebleven voedsel juist waardevol kan zijn als het op de juiste manier wordt gebruikt.

In het kort

  • Veel voedsel gaat verloren
  • Proef Eet Enschede laat zien dat je voedselresten waarde hebben; het kan worden omgezet in compost
  • Proef Eet draagt bij aan een circulaire economie: afvalproduct gaat weer dienen als grondstof

Global Goal

global goal icon
Circulariteit

Op het duurzaamheidsplein van Proef Eet bevinden zich een composteermachine en een winkeltje met circulaire producten. Het idee achter circulariteit is dat niets verloren gaat in het productieproces. De reststoffen die overblijven nadat een bron (zoals voedsel) is gebruikt, worden weer op een andere manier ingezet. De compost die van de etensresten wordt gemaakt kan bijvoorbeeld weer worden gebruikt in openbare- of privétuinen. De bezoekers maken zo van hun afval een nieuw product.

De composteermachine van Proef Eet zit in een speciale ‘groene’ koepel. Een groep studenten van het Saxion creëerde in samenwerking met Twente Milieu een volledig zelfvoorzienende betonnen koepel, genaamd de ‘Green Dome’. De studenten hebben deze Dome gemaakt met een 3D printer die het mogelijk maakt om beton in allerlei bijzondere vormen te ‘printen’. Een echte groene en circulaire Dome moet uiteraard ook zelfvoorzienend zijn. Daar hebben de studenten aan gedacht. De koepel is voorzien van zonnepanelen en uitgerust met een opvangsysteem voor regenwater.  

Afvalcoaches

Proef Eet zet ook afvalcoaches in. Dus, wil je weten hoe je thuis duurzaam met je afval om kan gaan? Vraag advies aan een van de afvalcoaches tijdens Proef Eet! Er komen per inwoner nog kilo’s aan etensresten in de grijze restafvalcontainer terecht. De afvalcoaches adviseren bezoekers onder andere om dit in de groene gft-container te gooien. Gft-afval kan namelijk in een composteermachine zoals die in de Green Dome omgezet worden tot compost. Op die manier krijgt afval een tweede leven.

Datum: 29 augustus 2019 |

Bron tekst: Proef Eet Enschede |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #Duurzame steden