Goedkoop en duurzaam wonen in een Twentse tiny house

Op het Brouwerijterrein in Hengelo staan tien ‘tiny houses’. In september 2019 vond de officiële opening plaats. Klein, maar fijn, wonen. Voor een lage impact op het milieu. Ter Steege Bouw Vastgoed, onderdeel van Ter Steege Groep, stelde de grond ter beschikking voor deze nieuwe, toekomstbestendige, manier van wonen. 

In het kort

  • Er is een grote vraag naar milieubewust en minimalistisch wonen
  • Ter Steege stelt Brouwerijterrein in Hengelo ter beschikking voor bouw tiny houses 
  • Tiny houses maken vaak gebruik van hernieuwbare energie

Global Goal

global goal icon
Milieubewust

Een tiny house heeft maximale oppervlakte van 50m2. Bij het bouwen van tiny houses wordt uiteraard minder materiaal gebruikt dan bij een gebruikelijke woning. Ook wordt er vaak zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame en hergebruikte materialen, waardoor deze tiny houses ook nog eens circulair zijn. Er wordt echter ook wel gekozen worden voor ‘normale’ bouwmaterialen, het gaat in eerste instantie vooral om het formaat van de woning. Wonend in een tiny house word je geconfronteerd met de noodzaak om minimalistischer te leven; je koopt alleen wat je écht nodig hebt. Er wordt een halt aan overconsumptie toegeroepen. Volgens Joris Kroos, bewoner van een van de tiny houses in Hengelo, heeft zijn gezin simpelweg niet meer nodig. Ze zijn van een ‘normaal’ huis met drie woonlagen naar een tiny house gegaan. Daarnaast vond Joris het erg belangrijk om een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk te hebben.

Hernieuwbare energie

Tiny houses worden soms (deels) zelfvoorzienend gebouwd. Ze wekken bijvoorbeeld eigen elektriciteit op door het gebruik van zonnepanelen. Sommige van de huisjes maken gebruik van een systeem waarmee regenwater opgevangen kan worden, voor bijvoorbeeld het doorspoelen van de WC. Er kan echter ook gekozen worden voor een aansluiting op het normale gasnet en riool.  ‘Tiny living’ is een woonvorm die over het algemeen minder druk op onze leefomgeving zet. 

Geen downgrade, maar een upgrade

Tiny living hoeft geen opoffering te zijn. Mensen die in een tiny house wonen doen het doorgaans niet ‘alleen’ ter behoeve van het klimaat. Een motief dat vaak wordt genoemd is het dichter bij de natuur willen staan. “We hebben het hele jaar door een soort campinglife-gevoel”, zegt Joris Kroos. Doordat je een (veel) kleiner oppervlakte hoeft te onderhouden en schoonmaken, blijft er meer tijd over voor hobby’s en familie. Ook geeft het hebben van minder spullen volgens velen een gevoel van ‘rust’. Tiny houses kunnen heel goedkoop zijn, waardoor je geen of slechts een kleine hypotheek nodig hebt. Hierdoor word je financiële onafhankelijkheid vergroot. Je kunt bijvoorbeeld de keuze maken minder te werken. “Het is een stukje vrijheid”, aldus Joris, “Je kunt je richten op wat je echt belangrijk vindt”. 

Ter Steege richt zich op de toekomst

Ter Steege zag deze ontwikkeling aankomen en maakt er dankbaar gebruik van. Ze wisten dat er in Twente veel vraag is naar tiny houses. Volgens Bert Hallink, directieadviseur bij Ter Steege: “Toen we het terrein bij de Brouwerij in Hengelo gekocht hadden, wisten we dat we daar niet direct konden starten met ontwikkelen. We zochten een manier om de grond niet ongebruikt te laten, maar om het een tijdelijke bestemming te geven. Tegelijkertijd hoorden we vanuit het buiten- en binnenland veel over tiny houses. Kleine woningen die zich focussen op duurzaamheid en circulariteit, thema's die aansluiten bij de actualiteit. Wij waren geïnteresseerd.” 

Innovatief wonen

Ook voor de bouw vormt de tiny housing beweging een oplossing voor meerdere uitdagingen die momenteel op de huizenmarkt spelen. “Locaties zijn schaars en worden steeds duurder en gezinnen worden steeds kleiner, dus moeten we efficiënt omgaan met ruimte.” Ter Steege hecht een groot belang aan duurzaam bouwen. “Ruimte bieden aan de tien tiny houses in Hengelo is voor ons een manier om te leren en nieuwe dingen te zien”, aldus Bert Hallink. 

Datum: 9 januari 2020 |

Bron tekst: Twente.com |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #rodeloper