Minder radioactiviteit door nieuwe RF-methode

Het Twentse MST heeft Europese primeur met deze nieuwe methode

 

Vandaag start het MST als eerste ziekenhuis in Europa met het lokaliseren van borsttumoren met behulp van radiofrequentie. De nieuwe RF-methode is voor patiënten veel comfortabeler en minder stressvol dan de huidige methode in het MST.    

In het kort

  • Op een patiëntvriendelijke wijze borsttumoren lokaliseren.
  • De nieuwe RF-mehotde waarbij een chip wordt ingebracht die radiofrequente signalen afgeeft.

Global Goal

global goal icon

 

Een groot deel van de borsttumoren zijn voor de chirurg niet goed voelbaar. Terwijl hij bij een borstsparende operatie de positie van de tumor moet kunnen bepalen om deze te kunnen verwijderen. Bij de oude werkwijze is het nog gebruikelijk om tumoren in de borst met behulp van een metalen draad of met een radioactieve jodiumbron te markeren. Bij de nieuwe RF-methode wordt een chip die radiofrequente signalen afgeeft met behulp van echo door radioloog op de plek van de tumor ingebracht. Deze signalen kan de chirurg dan op de operatiekamer met een detector opzoeken waardoor exact zichtbaar is op welke plek hij/zij moet opereren. 

Patiëntvriendelijker

Chirurg Anneriet Dassen en radioloog Margreet van der Schaaf zijn enthousiast over deze manier van lokaliseren: “’Voor patiënten in ons ziekenhuis betekent het dat we de lokalisatie en de operatie niet meer op een dag hoeven uit te voeren en dat ze geen draad meer in de borst krijgen. Dat is een stuk rustiger en patiëntvriendelijker. Het is natuurlijk al heel heftig als je te horen krijgt dat je borstkanker hebt. We doen er alles aan om de patiënt hierin zo goed mogelijk te begeleiden”, aldus Dassen. “Daarnaast komt er bij deze nieuwe methode geen radioactieve straling vrij en is de plaatsing van de RF-marker samen met de patiënt veel beter te plannen”, vult van der Schaaf aan.

Geen radioactiviteit

Niet alleen voor de patiënt heeft deze methode voordelen; ook voor het ziekenhuis is het aantrekkelijk. Deze methode vraagt geen regelgeving van de kernernergiewet omdat er geen radioactiviteit bij betrokken is. Dat bespaart erg veel tijd en logistieke organisatie en dat levert uiteindelijk weer een kostenbesparing op.

Datum: 1 april 2019 |

Bron tekst: MST |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #gezondheid