Handige oplossingen door innovatief denken maken het leven soms wat makkelijker

Innovatie is een belangrijk thema binnen Aveleijn. Deze organisatie biedt zorg, ondersteuning, behandeling en advies aan kinderen, jongeren, volwassenen en senioren met een verstandelijke beperking of een lage sociale redzaamheid in Twente en een klein deel van de Achterhoek. Ondersteunend begeleider Marian Oude Alink. “Ik hoor vaak dat hun leven prettiger is geworden door onze innovatieve werkwijze en bijbehorende materialen. Daar doen we het allemaal voor!”

in het kort:

  • Innovatie maakt het leven en het werken bij Aveleijn makkelijker en prettiger
  • Zowel begeleiders als cliënten van Aveleijn hebben baat bij innovatief werken. In de afgelopen jaren is hiermee veel ervaring en kennis opgedaan binnen de organisatie.

Global Goal

global goal icon

Ruim zeven jaar wordt volop gewerkt binnen Aveleijn aan het thema. Bente Niesink is projectmedewerker innovatie en legt uit hoe ze erin slaagt het onderwerp op de agenda te houden. “We werken met een innovatieprogramma, met daaronder een aantal thema’s, zoals fit en vitaliteit, regie en zelfredzaamheid en contact en communicatie. Ook zijn we begonnen met het thema sociale en technologische innovatie voor onze collega’s. In de organisatie werken verschillende innovators op onze clusters. Deze collega’s worden voor een aantal uren vrijgemaakt om innovatie verder te ontwikkelen en te integreren in de clusters”, legt ze uit.

Maatwerk

En dat werkt goed, vindt Marian. Zij werkt als ondersteunend begeleider bij het cluster Denekamp, waar haar bewoners zowel wonen als werken. “Ik vind het fijn dat ik de tijd heb om op dit gebied maatwerk te leveren. Want elke client is anders en heeft ook een andere behoefte. Innovatie is niet alleen een technisch middel. Ook het samensmelten van wonen en werken, waarbij de begeleider de cliënt van opstaan tot naar bed gaan volgt, valt daaronder. Net als het anders denken, buiten de vaste patronen. Dat spreekt mij erg aan. Ik merk dat het helpt om met de cliënten en collega’s mee te denken. Ik zeg nooit ‘nee’ op een verzoek. Er is vaak veel meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt.”

 

Niet alleen zijn de medewerkers bezig met het thema innovatie, ook de cliënten zelf helpen mee. Bijvoorbeeld in het Living Lab van de organisatie. Daar worden materialen door hen getest en uitgeleend. “Heel belangrijk dat onze cliënten zich hiervoor verantwoordelijk voelen, want zij kijken vaak met een andere blik naar een product en ze kunnen dit ook veel beter én vaak veel enthousiaster dan wij uitleggen aan medecliënten”, weet ze. 

Materialen

In de afgelopen jaren werden al verschillende innovaties met succes ontvangen binnen Aveleijn. Zoals de trillepel, die ervoor zorgt dat er makkelijker gegeten wordt doordat trillingen van de hand verminderen. Maar ook robot Tessa, een pratend plantje dat cliënten herinnert aan een afspraak bij tandarts of om naar de inloop te komen voor een kopje koffie, heeft het leven van velen makkelijker gemaakt. En door op afstand cliënten te kunnen volgen, door middel van bijvoorbeeld gps en slaapmetingen, is het niet altijd meer nodig om op elk moment bij de client aanwezig te zijn. Het flexobed, een bed dat kan draaien en omhoog kan, maakt mensen zelfredzamer. Zij kunnen zelfstandig in en uit bed, waardoor ze minder een beroep hoeven te doen op de begeleiders.

 

Marian: “Stuk voor stuk geweldige hulpmiddelen, die het leven een stuk aangenamer maken. Ik ben zelf heel blij met de applicatie ‘mijn eigen plan’. Iedere client heeft een scherm in huis met informatie op maat over bijvoorbeeld het avondeten, de agenda, geplande activiteiten enz. We kunnen er zelfs enquêtes op projecteren. Met een druk op de knop wordt de tekst voorgelezen. Het geeft cliënten veel ruimte, rust en overzicht. Dat is zo fijn!”

 

Bente: “Het is mooi dat er beweging in onze organisatie is op innovatiegebied. Steeds meer resultaten worden zichtbaar, waardoor ook steeds meer collega’s en cliënten enthousiast worden. Want het helpt allemaal echt om het leven wat prettiger te maken. Bovendien kan het werkdruk van collega’s verminderen.” Marian vult aan: “Maar we moeten goed blijven kijken naar de cliënt. Want het blijven natuurlijk hulpmiddelen die de zorg en ondersteuning niet vervangen. En innovatie staat niet op zichtzelf. Het is onderdeel van ons werk en ons beleid, naast bijvoorbeeld duurzaamheid. We kijken continu naar de beste oplossing voor een hulpvraag. Dat houdt ons scherp en het houdt ons werk uitdagend en interessant.”  

Datum: 4 januari 2023 |

Bron tekst: Aveleijn |

Auteur: Marloes Neeskens

Lees meer over #innovatie