Dutch Sustainable Fashion Week Enschede zet zich in voor duurzaam en eerlijk textiel

Deze week is het ‘Sustainability Week’. Tot en met 11 oktober 2019 worden er allerlei evenementen georganiseerd in het kader van duurzaamheid. Meer informatie over de verschillende evenementen vind je hier. Saxion alumnus Sofie van der Stelt organiseert Dutch Sustainable Fashion Week Enschede. Afgelopen vrijdag werd er een actie gehouden waarbij 18 Saxion-studenten en 6 ShelterSuit vrijwilligers onder soortgelijke omstandigheden aan het werk waren als fabrieksarbeiders uit China en Bangladesh. Doel van deze actie was om aandacht te vragen voor de slechte omstandigheden waarin fabrieksarbeiders in deze landen verkeren, om voor een schamel loon de kleren die wij dragen te maken. “Dutch Sustainable Fashion Week gaat om bewustwording en de keuzes die je maakt als je kleding koopt”, volgens Sofie. Lees in het interview hieronder meer over haar beweegredenen, en het belang van het maken van bewuste keuzes bij het kopen van nieuwe kleding.  

In het kort

  • Fabrieksarbeiders uit China en Bangladesh die kleding maken werken onder zeer slechte omstandigheden 
  • Dutch Sustainable Fashion Week zorgt voor bewustwording  
  • Bijdragen aan een meer eerlijke en duurzame wereld door bewuste keuzes bij het kopen van kleding 

Global Goal

global goal icon
Verschillende belangen

“Voor mijn minor in Zuid-Afrika bezocht ik een kledingfabrieken en kreeg ik een beeld hoe daar gewerkt wordt. Mijn afstudeeronderzoek deed ik bij de duurzaamheidsafdeling van een aantal grote Nederlandse kledingmerken die onder één holding vallen. Daar leerde ik meer over het spanningsveld tussen duurzaamheid en de manier waarop modeketens hun bedrijfsvoering willen inrichten. Je hebt designers, merchandisers, inkopers. Ze hebben niet allemaal dezelfde visie en belangen. Het was leerzaam om vanuit al die invalshoeken naar de fashionindustrie te kijken. Ik was altijd al erg geïnteresseerd in het verhaal achter een product. Iets hangt of ligt in de winkel, maar hoe is het tot stand gekomen, wie heeft het bedacht en gemaakt?   

Bewuste keuzes

Als regiomanager ben ik verantwoordelijk voor alle activiteiten die tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week in Enschede plaatsvinden. We vormen met deze campagne de schakel tussen duurzame mode-retailers en de consument. Met een duurzame winkelroute, kledingruil, vintage-sales, lezingen en modeshows willen we de consument bewuster maken van wat hij zelf kan bijdragen aan een betere wereld. Koop je regelmatig een T-shirt voor een paar euro en gooi je dat na een seizoen weer weg? Of kun je je kleding in een goed gesorteerde tweedehandswinkel kopen, iets ruilen, laten vermaken, kwalitatief betere kleding aanschaffen, er langer mee doen? Het gaat om het maken van bewustere keuzes. Uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld maar 30% van onze garderobe dragen. Het is dus heel fijn dat je zelf, door klein te beginnen, in je eigen kledingkast al iets kunt veranderen." 

Oneerlijke omstandigheden

”In de nieuwe hal van DCW hebben we op vrijdag 4 oktober een kledingatelier ingericht. Daar bootsen we de omstandigheden van de kledingfabrieken in Bangladesh en China na. Door een groot raam kon het publiek vanaf een tribune, naar binnen kijken. We zetten onze vrijwilligers in de etalage, om het publiek duidelijk te maken dat er non-stop gewerkt moet worden, zonder tijdige pauzes voor eten en drinken, met nauwelijks gelegenheid om naar het toilet te gaan. Dat doorstaan fabrieksmedewerkers dag in, dag uit, voor een schamel loon. We houden deze omstandigheden met elkaar in stand als we op dezelfde schaal kleding blijven kopen en afdanken. In ons Enschedese atelier zitten straks 18 Saxion-studenten, aangevuld met medewerkers van Sheltersuit. 

Idealen in actie

Als FT&T-student leerde ik hoe de kledingindustrie in elkaar zit en hoe belangrijk die omslag naar duurzaamheid is, die we met elkaar moeten maken. Nu ik regiomanager van de Dutch Sustainable Fashion Week ben, kan ik al die elementen met elkaar verbinden. Textiel, duurzaamheid en projectmanagement zijn voor mij de thema’s die ik wil combineren. Met het organiseren van deze Fashion Week heb ik mijn netwerk al enorm uit kunnen breiden. Ik hoor afgestudeerde studenten zich wel eens onzeker afvragen waar ze, met hun diploma op zak, moeten beginnen. Stap ergens met vertrouwen in, wil ik hen zeggen. Ervaar, leer en durf fouten te maken. Je kunt veel meer dan je denkt. Zelf merk ik hoe fijn het is om je vooral in te zetten voor iets waar je in gelooft. Voor mij is dat duurzaamheid in de kledingindustrie. Dat vuurtje is tijdens de opleiding bij me gaan branden. Ik sta 100% achter het concept, het verhaal klopt. Ik breng graag allerlei losse initiatieven en partners bij elkaar, om ze vervolgens een podium te bieden. Hopelijk kan ik er veel mensen mee inspireren.” 

Datum: 9 oktober 2019 |

Bron tekst: Saxion |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #textiel