Earth is calling... Enschede Textielstad

Een voortdurend hot item is het tekort aan mondkapjes. Medisch personeel en zorgwerkers die met kwetsbare mensen in aanraking komen schreeuwen erom. Niet alleen van levensbelang voor jezelf, maar ook ter bescherming van anderen. Annemieke Koster zag deze noodkreet, en wilde graag iets doen. Annemieke is oprichter van ‘Enschede Textielstad’. Met de mensen en machines die zij tot haar beschikking heeft wil ze graag samen met weverij AC Ter Kuile mondkapjes produceren om belangeloos een steentje bij te dragen. Ze wil dit echter wel op een gefundeerde en doordachte wijze doen. Er is namelijk gebleken dat veel van de ‘DIY’ mondkapjes onvoldoende tot geen bescherming bieden. “Bescherming kun je niet half doen”, zegt Annemieke.

In het kort

  • Er is een schreeuwend tekort aan mondkapjes voor de ziekenhuizen en (ouderen)zorg
  • Annemieke Koster van Enschede Textielstad wil vanuit bezorgd burgerschap graag een steentje bijdragen
  • Annemieke doet in samenwerking met meerdere bedrijven en onderzoekers onderzoek naar geschikte materialen om mondkapjes te produceren

Global Goal

global goal icon
Materiaal en productietechniek

Een mondkapje maken dat adequate bescherming biedt doe je niet zomaar. “Een lapje katoen met een tissue ertussen kwalificeert niet als medisch beschermmiddel.”, zegt Annemieke Koster, oprichtster van Enschede Textielstad. Er komt meer bij kijken. Denk aan gebruik van het juiste (medische) materiaal en de juiste productiewijze. Veel mensen maken vanuit goede en pure bedoelingen vanuit huis mondkapjes op de naaimachine om zo een bijdrage te leveren aan de maatschappij. Deze zogenaamde chirurgische maskers beschermen de drager niet tegen het oplopen van het virus, maar zorgen er vooral voor dat de drager de ziekte niet verspreidt in zijn of haar omgeving. Zelfgemaakte mondkapjes bieden bovendien minder bescherming dan de gecertificeerde producten die van andere materialen op een andere manier worden geproduceerd. “De gaatjes die je met een naaimachine creëert kunnen bijvoorbeeld ook weer openingen zijn waar het virus doorheen komt. Vaak zie je dat het ultrasoon gelast is of op een andere manier met hitte is geproduceerd en niet met traditionele confectietechnieken”, zegt Annemieke. Het belangrijkste knelpunt is op dit moment het vinden van geschikt materiaal, dat uit een alternatieve hoek in de industrie moet komen omdat de officiële medische markt wordt overvraagd.

Denken, dan doen

 Annemieke is nog niet begonnen met produceren, omdat ze er zeker van wil zijn dat de mondkapjes die zij gaat maken, ook echt helpen. “Het voelt soms heel machteloos om niet gewoon achter de naaimachine te kruipen en iets te maken. Maar het verstand wint toch wel van het gevoel. Nadenken over een echt passende oplossing is in ieder geval de keuze die ik zelf maak. Ik ga niet roepen dat ik de oplossing heb totdat die voldoende is getest. Dat hopen wij met snelheid te kunnen doen.”

Onderzoek

Annemieke werkt samen met verschillende textielproducenten, ateliers en onderzoekers uit het hele land. Zo werkt ze onder andere samen met partijen uit Elst en Sneek en een aantal studenten en onderzoekers van het Saxion en de UT die op persoonlijke titel hun bijdrage willen leveren. Ook wachten bepaalde groepen thuisnaaisters op het advies dat zij uit gaat brengen, voordat ze zelf op productie overgaan. Vorige week zijn de eerste testen uitgevoerd op een aantal verschillende materiaalsoorten die volgens Annemieke kansrijk zijn. “Op basis van specificaties die uit ons onderzoek naar voren zijn gekomen gaan zij testen of verschillende materiaalsoorten daaraan voldoen. Zodra deze testen succesvol zijn hopen we een versneld traject in te kunnen gaan waarmee het door officiële instanties wordt getest en gecertificeerd.”

Enschede Textielstad

Enschede Textielstad is een weverij voor het maken van duurzame en vaak gerecyclede stoffen voor mode en interieur. Samen met partners uit de regio verwerken zij reststromen textiel tot nieuwe garen en weven daar weer nieuw textiel van. “Mijn bedrijf is gestoeld op lokale productie, duurzaamheid en ook het lokale afzetten van het eindproduct. De mondkapjes, een polyester wegwerpproduct, is dus heel erg buiten mijn normale scope”. Annemieke ziet dat het belang van lokale productie tijdens deze crisis ook meer naar voren komt. “Het is nu zo moeilijk om materiaal de landsgrenzen over te krijgen, ik denk dat het steeds duidelijker wordt dat lokale productie enorme voordelen heeft.” Enschede Textielstad is onlosmakelijk verbonden met het verleden van Twente als textielregio. Annemieke blijft deze traditie voortzetten op een nieuwe, toekomstbestendige manier met aandacht voor klimaat, milieu en maatschappij. Haar initiatief ligt in het verlengde van deze Twentse traditie. “Ik denk dat de kracht van Twente blijkt uit het snel oplossingsgericht denken, én dat wel doordacht doen.”

Datum: 1 april 2020 |

Bron tekst: Twente.com |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #coronavirus