Houdt sensortechnologie uit Twente studenten op 1,5 meter afstand?

Anderhalve meter afstand houden is de norm. Maar hoe ziet de anderhalve meter hogeschool en ‑universiteit eruit? Sensortechnologie uit Twente kan docenten en studenten alert houden. UT-promovendus en expert onderwijslogistiek Rudy Oude Vrielink ontwikkelt sensortechnologie voor in de collegezalen, die nauwkeurig de bezetting en benutting kan monitoren.

In het kort

  • 1,5 meter afstand bewaren dat is de nieuwe norm, zo ook in de collegezalen en klaslokalen.
  • UT-promovendus en expert onderwijslogistiek Rudy Oude Vrielink ontwikkelt sensortechnologie die nauwkeurig de bezetting en benutting te monitoren.

Global Goal

global goal icon
Hoe bewaar je anderhalve meter afstand in een collegezaal?

Als er straks misschien weer fysiek college gegeven kan worden, in plaats van digitaal, is het zaak om een veilige fysieke afstand te bewaren. Maar hoe is het mogelijk om anderhalve meter afstand in de collegezaal te bewaren? Er is nog veel onbekend, maar Rudy Oude Vrielink is ervan overtuigd dat zijn technologie, die hij bedacht tijdens zijn promotie en voor zijn spin-off TwiQel, geschikt kan zijn om te registreren of studenten op minimaal anderhalve meter afstand van elkaar zitten.

 

“Normaal gesproken wordt de technologie gebruikt om te bekijken of colleges beter naar een grotere, kleinere of meer geschikte zaal in hoger onderwijs instellingen verplaatst kunnen worden. De technologie is dus al geschikt om te registeren hoeveel mensen op ieder moment aanwezig zijn in een collegezaal. Maar er is veel meer mogelijk. De sensoren kunnen ook aangeven waar de mensen precies in de zaal zitten, dus zouden ook de afstanden tussen alle mensen in de zaal kunnen meten, en dus kan dit systeem ook getraind worden om te signaleren of studenten anderhalve meter afstand van elkaar houden.”

 

Het werkt zo: de sensoren worden heel nauwkeurig in de collegezalen bevestigd. Lichtinval is hierbij een belangrijke factor. Het is heel belangrijk dat de sensoren op de juiste plek hangen om nauwkeurig te kunnen meten hoeveel afstand er tussen studenten zit. Docenten of studenten kunnen vervolgens een melding krijgen als de collegezaal vol is of als studenten niet op voldoende afstand van elkaar zitten. “En dit gaat volledig anoniem en AVG-proof, er zijn geen gezichten zichtbaar, er wordt geen enkel beeld opgeslagen en de data blijft op een afgeschermd gedeelte”, aldus Oude Vrielink.

In de praktijk testen

De sensortechnologie wordt volgens Oude Vrielink ontwikkeld voor de onderwijssector, maar kan ook zeker bruikbaar zijn voor andere sectoren. “De sensoren kunnen heel nauwkeurig afstanden meten tussen mensen, wanneer mensen gedurende een langere tijd op dezelfde plek zitten. De sensortechnologie zou dus ook toegepast moeten kunnen worden in bioscopen en theaterzalen. Maar voor het zover is, wil ik mijn technologie eerst nog in de praktijk testen. Ik heb de sensoren al uitvoerig bestudeerd en ben ervan overtuigd dat het werkt, maar wil in de praktijk testen of de technologie doet wat het belooft”, aldus Oude Vrielink. Hij heeft inmiddels met verschillende onderwijsinstellingen contact om zijn voorstellen te doorlopen. Wordt vervolgd…

Datum: 12 mei 2020 |

Bron tekst: Universiteit Twente |

Auteur: Twente Board

Lees meer over #coronavirus