Belangrijke rol voor Twents onderwijsplatform tijdens corona

Afgelopen schooljaar was bijzonder. Door de maatregelen van het coronavirus moesten scholen noodgedwongen per direct de deuren sluiten, maar het onderwijs ging gewoon door. Scholen hadden het afstandsonderwijs snel op orde. Dat kwam onder andere door ondersteuning van bedrijven als Heutink ICT uit Hengelo. Heutink ICT zorgt ervoor dat scholen niet alleen beschikken over de juiste ICT-middelen, maar dat ze ook weten wat de mogelijkheden zijn en er probleemloos mee kunnen werken. Dankzij de inzet van diverse oplossingen van Heutink ICT konden leerlingen vanuit huis digitaal onderwijs krijgen. 

In het kort:

  • Door de coronacrisis moesten scholen noodgedwongen de deuren sluiten.
  • In een korte periode konden dagelijks ruim 200.000 leerlingen vanuit huis werken en leren via het platform MOO van Heutink ICT.

Global Goal

global goal icon
Digitalisering in het onderwijs

ICT en digitalisering op scholen is in een stroomversnelling geraakt. Door het sluiten van de scholen was het noodzakelijk snel een oplossing te vinden voor afstandsonderwijs. In een razendsnel tempo werkte Heutink ICT eraan mee voor duizenden leerlingen afstandsonderwijs te organiseren. Een bekende oplossing van Heutink ICT is MOO (Mijn Online Omgeving), deze werd op het hoogtepunt van de crisis door 200.000 mensen gelijktijdig gebruikt. MOO wordt nog altijd uitgebreid met nieuwe functionaliteiten en kent op dit moment meer dan 500.000 unieke gebruikers.

Voor leerkracht en leerling op maat

MOO is een startportaal voor zowel leerkracht als leerling. MOO is net een stekkerdoos waarop allerlei platformen, functionaliteiten en content samenkomen. MOO is zeer flexibel en modulair opgebouwd en daardoor voor elk school anders in te richten. Voor gebruikers is MOO de online leer- en/of werkomgeving, voor elke groep of leerling persoonlijk in te stellen. Vooral gebruikersgemak staat voorop: MOO is de plek waar alles samenkomt. Om de coronacrisis en alle bijbehorende maatregelen voor iedereen zo makkelijk en efficiënt mogelijk te maken heeft Heutink ICT in een korte periode veel geregeld voor het afstandsonderwijs. Kinderen maakten thuis hun huiswerk via online lesprogramma’s, mogelijkheden voor videobellen tussen leerkrachten en leerlingen en online communicatie naar ouders. 

Drempel verlaagd

Veel scholen werkten al met MOO, maar in de praktijk werd er nog niet genoeg gebruik gemaakt van alle mogelijkheden die het platform te bieden heeft. Rob ten Thije, Manager Dienstverlening bij Heutink ICT, vertelt hierover: “We zagen dat de drempel voor het daadwerkelijk ‘in de cloud werken’ nog wat te hoog was voor veel scholen. Deze drempel is door de coronacrisis noodgedwongen en abrupt overwonnen door bijzonder veel gebruikers. En eigenlijk met een enorm positief resultaat. Namelijk dat vrijwel iedere basisschool in Nederland tijdens deze crisis online kon werken, dat zij digitaal les hebben kunnen geven en er kon op een goede manier samengewerkt worden in de cloud. Wij vinden dat winst voor het onderwijs.”

 

Heutink ICT heeft de onderwijsinstellingen in deze periode extra services aangeboden. Zo werden de openingstijden op de servicedesk uitgebreid, organiseerde Heutink ICT gratis webinars voor leerkrachten en werd er een virtuele ontmoetingsplek opgezet voor leerkrachten om tips en tricks met elkaar te delen en elkaar op weg te helpen. “We helpen onze klanten graag op weg met de inzet van ICT binnen hun onderwijs. Niet alleen met de technische kant, maar ook met hoe het gebruikt en ingezet kan worden in het dagelijkse programma.”

Heutink ICT bestaat inmiddels ruim 20 jaar. MOO werd voor het eerst geïntroduceerd in 2010 en is een van de meest toonaangevende oplossingen van de ICT totaalleverancier. Met het oog op de toekomst verwacht Heutink ICT, door de stroomversnelling van ICT en digitalisering in het onderwijs, dat het aantal gebruikers van MOO zal toenemen. Die gebruikers gaan naar verwachting ook intensiever van MOO gebruik maken. “Leerkrachten, leerlingen en ouders zijn - mede vanwege corona - meer gewend geraakt aan het gebruik van MOO.”, aldus Rob ten Thije. 

Datum: 16 juli 2020 |

Bron tekst: twente.com |

Auteur: twente.com

#onderwijs