Lught werkt aan gereguleerde ruimtes

Een gezonder klimaat, minder bacteriën en virussen en betere prestaties in de klas of op kantoor. Dat is mogelijk dankzij de luchtbehandelingskasten die het bedrijf Lught in Oldenzaal produceert. Dankzij deze geavanceerde kasten wordt het binnenklimaat in klaslokalen en kantoren geventileerd en geconditioneerd. Op dit moment wordt bij Lught een systeem ontwikkeld dat ook een bijdrage kan leveren aan de beheersing van de Coronacrisis.

In het kort

  • Lught uit Oldenzaal produceert luchtbehandelingskasten die zorgen voor een gezonder klimaat, minder bacteriën en virussen en betere prestaties.
  • Dit doen zij door middel van verse lucht van buiten te halen en die lucht te filteren.
  • Op dit moment werken zij aan een innovatie om ook de lucht die binnen al is te zuiveren.

Global Goal

global goal icon
Gezonde, zuivere en verse lucht

Het bedrijf Lught uit Oldenzaal heeft een innovatief systeem ontwikkeld waarbij gestuurd wordt op het CO₂-gehalte binnen in een ruimte. Dit doen zij met een luchtbehandelingskast die zij de BERAC.32 noemen, deze is speciaal ontworpen voor scholen en kantoren.

 

Met dit systeem wordt de CO₂ uit de ruimte afgevoerd en wordt verse zuurstof aangevoerd met de frisse buitenlucht. De buitenlucht wordt gefilterd door een ESP-filter (elektrostatische precipitatie), waarmee vervuiling uit de lucht wordt gehaald. Denk daarbij aan pollen, fijnstof, maar ook bacteriën en virussen. De installatie zorgt ervoor dat het CO₂-gehalte in de ruimte laag blijft en er constant verse lucht naar binnenkomt. Hierdoor behouden kinderen, medewerkers, kortom iedereen hun concentratie en wordt het ziekteverzuim aanzienlijk verlaagd.

 

Roelof Hadders vertelt: “Bij mijn weten is de manier van filteren zoals wij dat doen helemaal nieuw. 
Elektrostatisch filteren doet vrijwel niemand, in ieder geval niet in dit soort systemen.”

Vele voordelen

De BERAC.32, het systeem van Lught, heeft vele voordelen. Het zorgt niet alleen voor een betere alertheid, maar kan uitgebreid orden met koelen en verwarmen op een duurzame manier. De thema’s gezondheid, comfort, circulariteit en duurzaamheid zijn erg belangrijk voor Lught. De inbouwhoogte van het systeem is slechts 20 centimeter en kan daarmee boven ieder systeemplafond geïnstalleerd worden. Daarnaast is het systeem muisstil en kan het inspelen op diverse situaties. Bijvoorbeeld wanneer er meer mensen in de ruimte komen, signaleert het systeem dat meteen en gaat het direct meer ventileren. Waar andere systemen reactief werken op CO₂-gehalte in de ruimte, werkt Lught proactief met een personenteller.

Nieuw systeem dat Corona overdracht verlaagt

In het huidige systeem van Lught wordt vooral de buitenlucht gefilterd, maar Lught is nu ook druk bezig met een innovatie om de lucht in de ruimte te kunnen zuiveren. “We zijn nu aan het kijken naar een biocide, een vloeistof met een werkzame stof om bacteriën en virussen -zoals COVID-19- in de lucht en op oppervlakten onschadelijk te maken. Op die manier hopen we een bijdrage te kunnen leveren om de kans op het overdragen van Corona aanzienlijk te verminderen”, aldus Roelof Hadders.

Datum: 30 september 2020 |

Bron tekst: Lught |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #gezondheid