Smart textiles: slim textiel voor circulaire toekomst

In de modebranche, de technisch textielindustrie, de bedrijfskledingsector en de interieurinrichting zijn duurzaamheid, biobased en circulair belangrijke economische thema's, die meer en meer aanzetten tot groene trends. Wat betreft de textielproductie en textielverwerking in lopen tal van initiatieven tot verduurzaming. Tegelijkertijd blijkt dat veel bedrijven milieuverantwoorde producten willen maken, maar vaak toch niet goed weten hoe en waar. Want in een circulaire waardeketen gelden volstrekt andere waarden en normen dan in de huidige lineaire productieketens. Er is dus concrete behoefte aan Twentse uitkomsten voor werelduitdagingen, zoals ‘smart textiles’-oplossingen. Innovaties met een biobased of circulariteitsmissie. Slimme impact voor een volhoudbare toekomst voor mode, bedrijfskleding en interieur.  

Gescheiden inzameling

Eerder heeft de Europese Commissie voorstellen gedaan om ook het scheiden van textielafval strikter te reguleren. De gescheiden inzameling van textiel wordt binnen de hele Europese Unie verplicht tegen 2025. Voor de textielsector een nieuwe kans voor innovatie. Vanaf 2030 dient de helft van de textielproductie al circulair te worden geproduceerd. In 2050 zelfs volledig circulair en bovendien volledig CO2-neutraal.

Digitaal denken en doen

Ongeacht de grootte en het segment, moeten bedrijven in de wereldwijde textielindustrie alert zijn op digitale ontwikkelingen. Want online bereikt een steeds hogere snelheid voor het bedienen van de snel veranderende markten. Dit heeft offline effecten in de productieprocessen. Doorslaggevend wordt het actief innemen van een standpunt over sociale en ecologische kwesties. Behoeften van consumenten zijn inmiddels allesbepalend geworden. Dit vergt radicale transparantie en duurzaamheid. Nieuwe generaties klanten dienen zich aan, met andere wensen en verwachtingen. Bovenal verlangen de exponentiële veranderingen van de textielindustrie investeringen in geavanceerde processen, want ‘smart industry’ leidt tot verbeterde productiviteit en meer veerkracht voor ‘smart textiles’. 

Trends en ontwikkelingen

Enkele trends voor de komende jaren zijn onder meer het einde van het eigenaarschap van textiele goederen, omdat de zorgen van consumenten over duurzaamheid toenemen en alternatieve vormen voor gebruik voldoende beschikbaar zijn, zoals hergebruik en het leasen van textiel, waaronder spijkerbroeken. Vermindering van de impact op het milieu en transparantie in de toeleveringsketens zijn het antwoord. Een andere trend zal zijn een supersnelle en naadloze fulfillment van modeartikelen en textiele producten, variërend van mobiel winkelen tot snelle bezorging, uiteindelijk ook per drone. Door vergaande automatisering en gegevensanalyses zal meer en meer on-demand en steeds persoonlijker worden geproduceerd. Dit is ook noodzakelijk om voorraadarm en afvalvrij te produceren en circulaire productie te realiseren. 

Twentse textielsector

Tal van Twentse bedrijven zijn in Europa of wereldwijd actief vanuit de textielindustrie. Enkele hebben een directe verbinding met het verleden, die met innovatiekracht de draad naar de toekomst wisten te behouden door de ontwikkeling van (technisch)textiele materialen. Andere komen voort uit bekende textielbedrijven die in het verre verleden plots uit de textielsector verdwenen. Nog weer anderen zijn vanuit andere industrieën in aanraking gekomen met de kansen en mogelijkheden van (technisch)textiel als bron van innovatieve oplossingen.

Bedrijven met een missie voor #Smart textiles
  • Ideavelop uit ondernemend Goor
  • Ideavelop uit ondernemend Goor
  • TenCate Outdoor Fabrics uit ondernemend Nijverdal
  • Coulisse uit ondernemend Enter
  • Hassing Totaalstoffering uit ondernemend Enschede
  • Denimtex uit ondernemend Enschede
  • Het Goed uit ondernemend Hengelo
  • De Beurs uit ondernemend Enschede
  • Frankenhuis uit ondernemend Haaksbergen
  • Hogeschool Saxion uit ondernemend Enschede
  • Stichting Hibernate uit ondernemend Enschede
  • TenCate Protective Fabrics uit ondernemend Nijverdal

Innovaties met een missie voor