Earth is calling... NakedGreen

Circulaire bedrijfskleding oplossing voor onnodige verbranding kledingberg

 

Duurzaam omgaan met kleding en textiel is belangrijk. Waar we in Twente al vele voorbeelden hebben, zoals TenCate, BlueLOOP of Sheltersuit, benoemen we dit keer ‘NakedGreen’, het bedrijf van zakenman Olaf Pothoven. NakedGreen recycled sport- en bedrijfskleding. Hij is hiermee eerst begonnen bij klanten van zijn Hengelose bedrijf Telva, dealer van bedrijfskleding. Zijn onderneming is uit overtuiging en nood geboren, met duurzaamheid als rode draad.

In het kort

  • Het is belangrijk bewust en duurzaam om te gaan met oude kleding. Veel afgedankt textiel verdwijnt op de vuilnisbelt en wordt niet gerecycled.  
  • NakedGreen heeft hier een oplossing voor, zij recyclen kleding en maken er nieuwe bedrijfskleding van 

Global Goal

global goal icon
Olaf Pothoven

Olaf Pothoven is directeur van Telva, maar ook van  Deventrade in Deventer. Dat laatste bedrijf levert aan meer dan 1500 clubs sportkleding. Hij ziet met eigen ogen hoeveel textiel er jaarlijks wordt afgedankt en bij het afval terecht komt. “Kleding in de bouw slijt snel, gaat kapot en verdwijnt in een afvalbak en uiteindelijk in verbrandingsovens. Er wordt een gigantische kledingberg onnodig verbrand.” Het is hem een doorn in zijn duurzame oog. “Ik ben echt voorstander van de recycle-economie. De rijksoverheid zet daar terecht op in. In 2050 willen ze naar een economie volledig zonder afval. Met textiel moet dat veel eerder haalbaar zijn.” In 2030 dient al 50% van de economie circulair te zijn. Dat is in minder dan 12 jaar.

 

Pothoven informeerde bij diverse bedrijven om zijn afgedankte bedrijfskleding te kunnen recyclen, maar kwam naar eigen zeggen steeds voor een dichte deur. “Het werd online vaak mooi voorgesteld, maar telkens bleek het niet helemaal te kloppen. Ik ben een jaar verder. Sommige bedrijven moeten me nóg terugbellen. Toen dacht ik: bekijk het. Ik ga niet meer zitten wachten, ik doe het zelf. Niet lullen maar poetsen.”

Hip en kinky

De ondernemer heeft het non-profit bedrijf NakedGreen opgericht. De naam refereert een beetje naar ‘puur natuur’, maar klinkt ook wel een beetje ‘hip & kinky’. Niet onbelangrijk, vindt Pothoven. Via Naked Green gaat hij bij zijn Telva-klanten de kapotte of overbodig geworden werkkleding inzamelen. “Van jeans tot gespecialiseerde werkkleding van gemixt garen.” Hij zet bij hen knalgele containers neer en gaat die op gezette tijden zelf ophalen. Bij de sociale werkvoorziening laat hij daarna de kleding sorteren, van ritsen en knopen ontdoen en de textiel uit elkaar trekken. Soort bij soort, kleur bij kleur.

Tweede leven

De kleding krijgt daarna een tweede leven. Er wordt in een fabriek bijvoorbeeld nieuw textiel van gemaakt. Of het wordt samengeperst tot isolatiemateriaal voor in de bouw, of tot vilt. De ingezamelde kleding die niet op deze manier verwerkt kan worden, gaat naar Afrika voor hergebruik. Het wordt daar via organisatie Sympany verkocht in onder meer Angola, Ethiopië, Malawi, India. De opbrengst gaat naar lokale hulpprojecten.

Dealer

Pothoven begint met de kleding van Telva, omdat hij daar als dealer meer invloed heeft op de te gebruiken textiel dan in de sportwereld. “Ik moet ergens beginnen. Ik zie het als opdracht, het hoeft geen geld op te leveren.” Uiteindelijk wil hij naar een kledinglijn met een eigen NakedGreen-label. “Een kledingstuk krijgt dat alleen als het van duurzame grondstof is gemaakt, zoals biokatoen of bamboe.”

Positieve respons

Volgens hem is er al veel positieve respons. “Er is ook een grote wegenbouwer uit de regio die mee wil doen. Die heeft geen kleding van ons. Maar waarom niet? Ik zeg: voor 1 euro per kilo vind ik het best. Maar of ik uitkom met die ene euro, weet ik eigenlijk nog niet. We gaan het zien.”

Datum: 13 februari 2018 |

Bron tekst: Tubantia |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #Earth is calling