Earth is calling... ROC van Twente

Twentse onderwijsinstelling kleurt paars

De opvattingen over homo- en biseksualiteit in Nederland worden steeds positiever, dat blijkt uit het in mei gepubliceerde rapport ‘Opvattingen over seksuele en genderdiversiteit in Nederland en Europa’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau. In 2006 was 53% van de Nederlanders positief over homo- en biseksualiteit en dat is in 2018 gestegen naar 74%. En ook over transgenderpersonen en genderdiversiteit worden de opvattingen positiever; in 2012 was 45% positief, dat is nu gestegen naar 57% (bron: SCP).

In het kort

  • Veel lhtbi-jongeren voelen zich nog lang niet altijd veilig op school 
  • Het ROC van Twente organiseert tijdens Paarse Vrijdag 'Tour de Twente', een tour waarbij studenten de scholen ingaan om aandacht te vragen voor seksuele en genderdiversiteit

Global Goal

global goal icon

Maar tegenover deze positieve resultaten staat de harde werkelijkheid dat nog lang niet alle lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (lhtbi's) zich geaccepteerd voelen. Als we het alleen naar de jongeren kijken, blijkt dat veel lhtbi-jongeren zich bijvoorbeeld nog lang niet altijd veilig voelen op school. De helft van de middelbare scholieren heeft moeite met openlijke uitingen, daarnaast spijbelen ze vaker, hebben een minder goede band met hun docenten en 51% van de lhtbi-jongeren zijn het afgelopen jaar gepest of hebben te maken met negatieve reacties rondom hun geaardheid (bron: De Gay Krant). Ook het aantal zelfmoordpogingen onder lesbische, homo- en biseksuele jongeren komt 4,5 keer vaker voor dan onder heteroseksuele jongeren, blijkt uit een steekproef van het Sociaal Cultureel Planbureau (bron: Movisie).

 

Cijfers die de alarmbellen doen rinkelen, want ondanks de steeds positievere houding over homo- en biseksualiteit en genderdiversiteit worden nog lang niet alle mensen geaccepteerd zoals ze zijn en is het van belang dat er aandacht wordt gevraagd voor dit probleem.  

Paarse Vrijdag

Ook scholen in Nederland zijn nog vaak geen veilige plek voor lhbti-jongeren.  Daarom is het elke tweede vrijdag van december Paarse Vrijdag, een dag waarop de kleur paars door scholieren en studenten wordt gedragen om hun solidariteit te tonen voor homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders. Paarse Vrijdag is een (internationaal) statement tegen homo- en transfobie op school, met als doel om alle leerlingen/studenten een veilige plek op school te bieden, of je nu homo, hetero, lesbo, bi, transgender of in dubio bent. 

Earth is calling... ROC van Twente

Het ROC van Twente organiseert daarom op Paarse Vrijdag ‘Tour de Twente’. Een tour waarbij studenten de scholen ingaan om aandacht te vragen voor seksuele en genderdiversiteit. De grotere locaties van het ROC van Twente worden aangedaan met een paars versierde dubbeldekker. Tijdens hun bezoek delen de studenten bandjes en flyers uit, gaan ze in gesprek met studenten en docenten en willen daarmee laten zien dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. 

Dienstregeling

De Tour de Twente wordt om 9.00 uur geopend bij ROC-locatie De Maere in Enschede (Van Galenstraat 19). Studenten van ROC van Twente hijsen daar ’s morgens om 9.00 uur de regenboogvlag in het bijzijn van wethouder Arjan Kampman (gemeente Enschede), Annet van Mazijk (directeur van het MBO College voor Vormgeving, Mode & Media van ROC van Twente) en Freerk Jager (voorzitter COC Twente-Achterhoek). Na het bezoek aan De Maere worden achtereenvolgens de andere locaties in Enschede, Hengelo en Almelo aangedaan.

Versterken positie lhbti-jongeren

De Paarse Vrijdag op het ROC van Twente wordt georganiseerd door studenten die actief zijn in de GSA (Gender en Sexuality Alliance). GSA’s combineren acties als Paarse Vrijdag met een plek om andere lhbti-jongeren te leren kennen. Deze combinatie is erg effectief gebleken om de positie van lhbti-jongeren te versterken.

Seksuele en genderdiversiteit op ROC van Twente

Bij ROC van Twente staat de GSA niet alleen. Een werkgroep van medewerkers zorgt stap voor stap voor structurele aandacht voor lhbti-studenten. Activiteiten van de werkgroep omvatten onder meer de ondersteuning van de GSA, bewustwording bij docenten via trainingen en het organiseren van onder andere theater en voorlichting voor studenten.

COC Twente-Achterhoek

De Tour de Twente wordt ondersteund door het COC Twente-Achterhoek. Zowel het landelijke als het regionale COC ondersteunen GSA’s bij activiteiten als deze Paarse Vrijdag, onder andere door het verstrekken van actiepakketten met polsbandjes en ander promotiemateriaal. Het COC brengt verder GSA’s uit de regio bij elkaar, waardoor GSA’s gebruik kunnen maken van elkaars ervaringen.

Datum: 12 december 2018 |

Bron tekst: ROC van Twente |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #Earth is calling