Earth is calling... Lithium Werks

Slimmere opslag en transport van duurzame energie

 

Duurzame energiebronnen, zoals wind en zon, produceren vaak de meeste energie op momenten dat de vraag klein is. Deze  mismatch tussen vraag en aanbod leidt dan alsnog tot bijschakelen van conventionele energiecentrales. Het antwoord van Moeder Aarde is niet alleen duurzame energie, maar ook slimmere opslag én transport, zodat de energie beschikbaar is op de juiste tijd en plaats. Lithium Werks brengt de werkelijke energietransitie tot stand, met de plannen voor de bouw van een grootse R&D-campus op  Technology Base  in Twente. De R&D-campus wordt ingericht voor de ontwikkeling van een ‘mobile battery ecosystem’.

In het kort

  • Mismatch tussen vraag en aanbod leidt tot bijschakelen van conventionele energiecentrales 
  • Lithium Werks gaat een 17 hectare grote R&D-campus inrichten voor de ontwikkeling van een ‘mobile battery ecosystem’

Global Goal

global goal icon

Kees Koolen, de nieuwe bestuursvoorzitter van  Lithium Werks  verwacht dat binnen vijf jaar 2.000 mensen op de campus werken aan technologieën die een slimmere opslag en transport van duurzame energie mogelijk maken. Lithium Werks, dat al 200 miljoen accucellen leverde aan meer dan 1.000 klanten in 50 landen, is recent samengegaan met  Super B Lithium Power B.V.  uit Hengelo en nam eerder al de industriële tak van A123 Systems LLC en het complete bedrijf Valence Technology Inc. over. De onderneming produceert op dit moment Lithium IJzer Fosfaat accu’s (LFP). Om ook de volgende generaties opslagtechnieken te ontwikkelen, gaat Lithium Werks samenwerken met de  Universiteit Twente  (UT). De UT heeft geavanceerde faciliteiten in huis voor materialenonderzoek, zoals het MESA+ NanoLab en ook kennis van onder meer besturingselektronica en artificial intelligence. “Deze kennis samenbrengen om een rol van betekenis te spelen in de energietransitie, betekent dat we samen een belangrijke bijdrage kunnen geven aan de ‘sustainable development goals’”, aldus bestuursvoorzitter Victor van der Chijs van de UT.

Mobiele accu's

De vraag naar accu’s stijgt ook met de toename van het aantal elektrische auto’s. Maar de benadering van elektrisch vervoer is nog klassiek: de eigenaar van de auto komt thuis, koppelt zijn of haar auto aan het elektriciteitsnet en de volgende ochtend is de auto weer klaar om te gaan. De autoaccu is een afnemer. Maar wat als die accu tegelijk ook een leverancier wordt, en dan niet op een vaste plaats bij één huis? Dan zorgt de auto voor vervoer van mensen en is hij tegelijk ingepland voor opladen en het leveren van energie in een ‘smart city’. Dit komt ook overeen met toekomstbeelden van autonoom rijdende voertuigen, waarin persoonlijk autobezit tot het verleden behoort. Voor de zeer geavanceerde planning die hiervoor nodig is, wil Lithium Werks technieken uit de artificial intelligence inzetten.

R&D-campus op Technology Base

Op Technology Base, de voormalige vliegbasis bij Enschede, gaat Lithium Werks een 17 hectare grote R&D-campus inrichten voor de ontwikkeling van een ‘mobile battery ecosystem’.  Hiervoor heeft het bedrijf ondersteuning gekregen van de ontwikkelingsmaatschappij  Oost NL, de  gemeente Enschede  en provincie Overijssel. Op dit moment is al ruim 100 miljoen euro door verschillende partijen geïnvesteerd in de ontwikkeling van de R&D-campus. Met deze investering worden de plannen concreet. De campus zal in fases gebouwd worden. De ambitie is dat eind 2019 het eerste gebouw staat op Technology Base en dat er zo’n 300 mensen werkzaam zijn. Engineers onderzoeken er nieuwe technologieën op het gebied van clean energy. Binnen vijf jaar zullen, volgens de plannen van Lithium Werks, 2.000 mensen werkzaam zijn op de R&D-campus.

 

Bekijk hier de video 'Lithium Werks bouwt nieuwe R&D campus op Technology Base.

Kees Koolen

Kees Koolen werd geboren op 19 augustus in 1965 (53 jaar) in Bergeijk, Noord-Brabant. Koolen, alumnus van de UT, was van 2008 tot en met 2011 CEO van booking.com en daarna voorzitter van de Raad van Commissarissen tot 2014. Naast Booking.com was Kees Koolen betrokken bij Uber. Hij werd gevraagd door een toonaangevend venture fund uit San Francisco die hoorde dat hij van plan was te stoppen als CEO bij Booking.com in 2011. Op dat moment werkten er nog maar 10 mensen bij Uber. Koolen hielp Uber internationaal uit te breiden buiten de USA en vestigde het hoofdkantoor van Uber International in Amsterdam.

Over Lithium Werks

Lithium Werks is een snelgroeiende, wereldwijde speler op het gebied van lithium-ion accu’s met productielocaties in Nederland en China en kantoren in Amerika, Nederland, Noord-Ierland, Groot Brittannië, en Noorwegen. Lithium Werks biedt cellen, accu’s en energy management systeem aan in markten als industrie, transport, marine en duurzame energie.

Datum: 4 december 2018 |

Bron tekst: Lithium Werks |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #Earth is calling