Future Pipe Industries

Future Pipe Industries BV (FPI) is een producent van composietbuizen en hulpstukken, die met name in de olie- en gasindustrie worden gebruikt. De composietbuizen en hulpstukken bestaan uit epoxyhars versterkt met glasvezels. De glasvezels worden op de wereldmarkt ingekocht en daarna op de productielocaties van Future Pipe Industries in het Midden-Oosten en in Europa opgeslagen. Deze glasvezels zijn voorzien van een speciale hechtingslaag om goed verwerkt te kunnen worden.

In het kort

  • De manier waarop we met materialen omgaan is aan het veranderen
  • Smart Materials dragen steeds meer bij aan de ontwikkeling van duurzame materiale

Global Goal

global goal icon
Afname van kwaliteit

De mate van deze kwaliteitsafname verschilt per leverancier en glassoort. Het mechanisme ervan kent vele parameters en er bestaat nog geen standaard testmethode. Via TechForFuture is Saxion gevraagd om onderzoek te doen naar een methode om de kwaliteit van de hechtingslaag te voorspellen. Onderzoekers en studenten hebben gekeken naar de van invloed zijnde parameters en hebben teststandaarden ontwikkeld.

Succesvol onderzoek door Saxion studenten

Martin Bennink, Lector Nanotechnologie is verantwoordelijk voor het project. “Samen met FPI hebben we een methode onderzocht om op micro- en nanoschaal te testen waarom sommige batches van goede kwaliteit zijn en sommige niet, door te coating te bekijken. Uit het onderzoek, dat wordt uitgevoerd met onze Saxion studenten, is gebleken dat daarvoor het beste een infraroodspectrometer gebruikt kan worden. De samenwerking tussen Saxion en FPI binnen TechForFuture was heel succesvol en het bedrijf is geïnteresseerd in een volgende samenwerking. Zij hebben behoefte aan kennis over een methode waarmee de hittebestendigheid van de coating getest kan worden, omdat de omstandigheden waarin buizen worden opgeslagen, vooral in Azië, soms extreem zijn.”

TechForFuture

TechForFuture werkt samen met hightech bedrijven die hun kennis op HTSM-gebied willen ontwikkelen. Zij hebben direct toegang tot de expertise van de onderwijs- en kennisinstellingen, onderzoeklabs en innovatiecentra op het gebied van hightech mechatronica, nanotechnologie, smart materials, kunststoffen, ICT in nieuwe producten en systemen. Door in te springen op vragen uit de HTSM-markt ontstaat een jonge instroom technici met kennis, creativiteit en ruime praktijkervaring.

Datum: 12 december 2016 |

Bron tekst: Saxion |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #materiaaltechnologie