Prijswinnende Twentse ondernemers Bas Dijkhuis (26) en Karel Kloeze (26) lanceren eigen kledingmerk

Bas Dijkhuis en Karel Kloeze wonnen de Saxion Ondernemersaward en lanceren nu hun eigen kledingmerk ‘Don’t Waste Culture’. Don’t Waste Culture wil verzoenen en verbinden in een tijd van toenemende polarisatie. Het merk introduceert een kledingcollectie die de Renaissancecultuur combineert met moderne streetwear-trends. Vorig jaar waren de twee jonge ondernemers al aanwezig als sprekers op de Groene Loper. 

In het kort

  • Jonge ondernemers Bas Dijkhuis en Karel Kroeze lanceren eigen kledingmerk
  • Het merk ‘Don’t waste culture’ wil een boodschap van verbinding en inclusiviteit verspreiden

Global Goal

global goal icon
Vroeg succes

Modeontwerper Bas Dijkhuis herintroduceert zijn kledingmerk Don’t Waste Culture, een high-end fashion streetwear-merk dat Bas al 2013 oprichtte. Hij zat toen nog op de middelbare school en maakte eigen petjes, T-shirts, truien en jassen die al snel door Nederlandse topartiesten werden gedragen. Ook de wereldberoemde dj Don Diablo merkte dat op, waarna Bas samen met Don in vier jaar tijd een internationaal succesvol merchandise-merk oprichtte.

Wedergeboorte

Ondertussen studeerde Bas af aan Saxion Hogeschool. Nu werkt hij al twee jaar met Karel Kloeze aan Brand Your Merch, waarmee ze ’s werelds grootste artiesten voorzien van merchandise. Ze wonnen hiermee de Saxion Ondernemersaward en herlanceren het eigen merk van Bas om ook hun eigen drive en creativiteit aan de wereld te laten zien. Om de wedergeboorte van Don’t Waste Culture te onderstrepen, kreeg de nieuwe collectie de naam Renaissance, wat ook wedergeboorte betekend. De Renaissance was een tijd van innovatie en optimisme.

Alles is cultuur

Bas wil met zijn kleding een statement maken. “Kijk om je heen. Alles is cultuur. Wat voor de één normaal is, is vreemd voor een ander. Laten we elkaar in deze tijd van polarisatie niet verguizen, maar juist respecteren en aandacht besteden aan ieders eigenheid”, aldus Bas Dijkhuis. De nieuwe collectie Renaissance van Don’t Waste Culture vergroot het bewustzijn dat oude en moderne culturen naast elkaar kunnen bestaan. “Mensen die Don’t Waste Culture dragen, sluiten zich aan bij dit gedachtengoed en zeggen daarmee dat ze zoeken naar verbinding in plaats van uitsluiting.”

Inclusieve samenleving

De naam Don't Waste Culture is bedacht in 2013 toen Bas met zijn neef sprak over de reis die hij had afgelegd door Nieuw-Zeeland. Zijn neef vertelde dat hij bij de Maori's heeft gewoond. Een zeer oude cultuur met eigen gewoontes, kunst en muziek die vroeger zijn ontstaan en nog steeds tot uiting worden gebracht. Bas heeft zelf Indonesische roots en is zich gaan verdiepen in die culturen. Hij besefte dat oude culturen aan de basis staan van hedendaagse culturen en de samenleving van vandaag mede hebben vormgegeven. “Daarom hebben we respect voor alle culturen en kiezen we liever voor verbinding dan voor uitsluiting of polarisatie. Vandaar dus ook de naam van ons modemerk ‘Don’t waste culture’.”, zegt Bas. “De Renaissance sluit daarbij aan. Want men maakte zich toen los van het beperkte en eenzijdige wereldbeeld uit de Middeleeuwen. Er kwam een tijd van innovatie, optimisme en perfectionisme die zich uitte in kunst, muziek en wetenschap, met respect voor oude culturen uit de Griekse en Romeinse tijd.”

 

Bas laat zich inspireren door kunstenaars uit verschillende tijden en verwerkt dat in hedendaagse, eigentijdse kleding. Daarmee wil hij benadrukken dat onderlinge verschillen er juist voor zorgen dat de wereld zo mooi en divers is. We willen daarmee de persoonlijkheid van elk individu respecteren. 

Belang van duurzaamheid in modebranche

Bas en Karel werken met speciale katoensoorten en zijn continu bezig met onderzoek naar nieuwe katoensoorten, zoals Pima katoen. Karel: “Uiteraard gebruiken we alleen gecertificeerde fabrieken. Wij vinden het belangrijk om te werken met fabrieken die goede arbeidsomstandigheden hebben, legitieme lonen uitkeren en waar geen kinderarbeid is. De fabrieken waar we mee werken zijn daar op gescreend en zijn dus gecertificeerd. Wij zijn ons bewust van de betekenis van de kledingindustrie voor het milieu en willen in de toekomst nog meer bezig zijn met het duurzaam optimaliseren van onderdelen binnen ons bedrijf.” Twente is van oudsher textielregio, maar doet dit nu op een nieuwe, toekomstbestendige manier. Zo is hier te lezen hoe Texperium nieuwe garen maakt van afgedankte kleding. Andere Twentse duurzame initiatieven op kleding- en textielgebied zijn bijvoorbeeld SaXcell en Frankenhuis

 

Datum: 12 februari 2020 |

Bron tekst: Brand your Merch |

Lees meer over #textiel