Ontwikkeling elektrische motor op scherpst van de snede

Studententeam Electric Superbike Twente zou dit weekend meedoen aan de GAMMA Racing Days op het TT Circuit in Assen. Echter is er een cruciale fout gesignaleerd bij de motor van het oude team van Electric Superbike Twente. Aangezien die motor grotendeels overeenkomt met de motor van het huidige team, en het probleem op deze korte termijn niet meer op te lossen is, is uit veiligheidsoverwegingen besloten niet mee te doen aan de race. Het team heeft met de bouw van de motor toch een belangrijke bijdrage geleverd aan de innovatie op het gebied van duurzaam transport op basis van hernieuwbare energiebronnen. De mobiliteitssector schakelt stap voor stap over van verbrandingsmotoren op basis van fossiele brandstoffen naar elektrische motoren.

Voor elektrotechniek-student Niels Thomson was het sleutelen aan de batterijen en de motor een droom die uitkwam. “Je bent echt met iets bijzonders bezig.”, zegt Niels. En zeg nou zelf, een elektrisch voortuig creëren dat snelheden kan behalen tot maar liefst 300 kilometer per uur, wie wil dat nou niet? Weten hoe Niels het project heeft ervaren? Lees hieronder verder.

Hoi Niels, waarom heb jij je aangesloten bij het team van Electric Superbike?

“Ik wilde al heel lang iets bijzonders doen en zat te twijfelen over wat ik met mijn studie wilde. Ik heb veel interesse in racen en toen kwam dit op mijn pad. Toen dacht ik: ik ga ervoor. Ik doe dit sinds september en waar anderen een tussenjaar hebben genomen van hun studie, doe ik dit voor studiepunten.”

Wat is het leukste van dit werk?

“Dat je driekwart jaar bezig bent om de hele motor in elkaar te zetten – waar echt van alles bij komt kijken – en dan gaat kijken of hij werkt. Dat is echt geweldig. Het is heel bijzonder als ‘ie het dan doet.”

Wanneer is de race waar jullie naartoe werken?

“Die zou komend weekend plaatsvinden, maar we hebben besloten dat we die race niet gaan rijden. Onlangs liepen we tegen een paar dingen aan en toen moesten we de afweging maken: gaan we wel of niet? Het was ons ultieme doel om die race te rijden, omdat we daar onze krachten konden meten met andere studententeams. Het is heel zuur, maar uiteindelijk is het een verstandige beslissing en moeten we ons erbij neerleggen. Veiligheid staat voorop, dus rijden is geen optie. We gaan sowieso nog een andere race rijden, maar we hebben nog geen specifieke in gedachten.”

Hoe leerzaam is dit project voor jou?

“Heel leerzaam. Bij Saxion kun je de theorie wel in praktijk brengen, maar dan in een gesimuleerde omgeving. De problemen waar je in de echte wereld tegenaan loopt, kom je in die omgeving niet tegen. Als je er tijdens je studie achter komt dat iets niet werkt, is het voldoende dat je weet waarom het niet werkt en dat je er wat van geleerd hebt. Dan krijg je alsnog een voldoende. Hier is het: 'Werkt de motor niet? Zorg maar dat ‘ie werkt!' Dat is uiteindelijk ook wel een van de redenen dat ik meedoe. Het maakt het interessant en spannend.”

Wanneer is je tijd bij Electric Superbike echt geslaagd?

“Als we een race hebben gewonnen. We hebben een ambitieuze motor die genoeg tegenslagen heeft overwonnen. Nu wil ik ook dat hij perfect rijdt. Ik vind het zó leuk, dat ik volgend jaar dit in mijn vrije tijd ga doen, naast mijn studie. Voor mij is dit een oneindig project.”

Kunnen geïnteresseerde studenten zich nog aanmelden?

“In feite is er al een nieuw team samengesteld, maar er worden gedurende het jaar ook nog nieuwe mensen aangenomen. We zijn nog op zoek naar electrical engineers. Dus mochten studenten geïnteresseerd zijn, kunnen ze ons mailen, bellen of aanspreken bij Saxion. Er is altijd plek.”

Kun je het andere studenten aanraden om zich aan te melden?

“Absoluut. Je bent echt met iets bijzonders bezig en je doet iets wat niemand anders doet: werken aan een motor die door middel van een battery pack met 300 kilometer per uur over het parcours rijdt.”

Meer lezen over het studententeam Electric Superbike Twente? Ga dan naar twente.com/electric-superbike-twente.

Datum: 16 augustus 2019 |

Bron tekst: Saxion |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #energietechnologie