Onderzoekers van twee Twentse onderwijsinstellingen genomineerd voor Prins Friso Ingenieursprijs

Dit jaar zijn er maar liefst twee onderzoekers van Twentse onderwijsinstellingen genomineerd voor de Prins Fris Ingenieursprijs. Namelijk Abeje Mersha (Hogeschool Saxion) met een unieke drone voor hulpdiensten en David Fernandez Rivas (Universiteit Twente) met een methode om medicijnen te injecteren zonder een naald. Deze prijs wordt uitgereikt aan een ingenieur die zich op een opvallende manier onderscheidt. Op 17 maart a.s., tijdens De Dag van de Ingenieur, wordt de Prins Friso Ingenieursprijs voor de zevende keer uitgereikt.

In het kort

  • Jaarlijks wordt de Prins Friso Ingenieursprijs uitgereikt aan een ingenieur die zich onderscheidt in expertise, innoverend vermogen, maatschappelijke impact en ondernemerschap. 
  • Twee van de drie nominaties komen uit Twente: Abeje Mersha van Hogeschool Saxion en David Fernandez Rivas van de Universiteit Twente.

Global Goal

global goal icon

Dat Enschede een ondernemende kennisstad is met hoogwaardige kennisinstellingen en innovatieve bedrijven blijkt wel uit de nominaties van de Prins Friso Ingenieursprijs. Maar liefst twee van de drie nominaties voor deze prijs komen uit Twente. Abeje Mersha van Hogeschool Saxion is genomineerd met zijn innovatieve drone The Beast en David Fernandez Rivas van Universiteit Twente is genomineerd met zijn naaldloze injectie.

The Beast

The Beast is een zelfvliegende, levensreddende robot die de hulpdiensten kan helpen bij diverse incidenten. De drone is gemaakt met verschillende technologieën: The Beast kan vliegen zonder piloot en zelf uitrukken naar een incident om vervolgens zelf verslag te doen. Met behulp van deze drone kunnen hulpdiensten, zoals de brandweer, politie en ambulance, effectiever en efficiënter werken. 

The Beast is ontwikkeld door het lectoraat Mechatronica bij Saxion. Abeje Mersha leidt deze onderzoeksgroep.

Naadloze injectie

UT-onderzoeker dr.ir. David Fernandez Rivas heeft een manier ontwikkeld om te injecteren zonder naalden. Om een stof onder de huid te brengen, moet je door de stevige opperhuid heen. Tot op heden worden daar nu altijd naalden voor gebruikt. Maar bij de innovatieve techniek van David Fernandez Rivas en zijn team is het de bedoeling dat in de toekomst de snelheid van een vloeistofjet gebruikt wordt om medicijnen of inkt (bijvoorbeeld bij tatoeages) toe te dienen. Dit doen zij met een laserapparaatje dat de stof door de (opper)huid lasert. 

 

Deze techniek biedt vele voordelen: de ‘prik’ is nauwelijks voelbaar, het scheelt veel afval van alle naalden, de risico’s op besmettingen (bijvoorbeeld het personeel in de zorg) worden beperkt en mensen met een angst voor naalden hoeven niet meer bang te zijn.

De Prins Friso Ingenieursprijs

De Prins Friso Ingenieursprijs is een Nederlandse onderscheiding die jaarlijks door het Koninklijk Instituut van Ingenieurs wordt uitgereikt aan een ingenieur die zich onderscheidt in expertise, innoverend vermogen, maatschappelijke impact en ondernemerschap. Deze prijs geldt als de meest prestigieuze Nederlandse prijs voor ingenieurs.

Stemmen

Naast een juryprijs is er ook een publieksprijs. Vanaf 17 februari a.s. is het mogelijk om online een stem uit te brengen op een van de drie genomineerden. Stemmen kan hier!

Datum: 1 februari 2021 |

Bron tekst: Twente.com |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #innovatie