Roessingh gaat voor zelfstandigheid van patiënten

In het kort

  • Bij revalidatiecentrum Roessingh in Enschede wordt dagelijks gewerkt aan optimale vitaliteit voor patiënten die na een ongeluk, ziekte of aangeboren beperking, moeten revalideren.
  • Daarbij maken de medewerkers gebruik van de nieuwste technieken, ontwikkeld door Roessingh Research and Development in samenwerking met het (regionale) bedrijfsleven en de onderwijsinstellingen.

 

Global Goal

global goal icon
Zelfherstellend vermogen

Op een stuk Enschede van negen hectare groot, werken 800 mensen dagelijks aan de revalidatie van mensen die een aangeboren beperking hebben of deze hebben opgelopen na een ziekte, een ongeval of na een operatie. Revalidatiecentrum Roessingh helpt jaarlijks om en nabij de 4500 nieuwe patiënten om met hun beperking te leren omgaan en om zo vitaal mogelijk in het leven te staan. 

Op het terrein worden alle mogelijke vormen van revalidatietherapie gegeven, er is naast Research and Development, ook een Roessingh Arbeid, Roessingh Pijnrevalidatie, er is een school (onderwijscentrum Roessingh), een kliniek speciaal voor kinderen en meer. “We doen er hier alles aan om ervoor te zorgen dat mensen zo zelfstandig mogelijk kunnen leven”, vertelt bestuurder Ronald Spanjers. “Het menselijk lichaam is een wonder. We proberen hier het zelfherstellend vermogen ervan zo goed mogelijk te ondersteunen.”

Er is veel mogelijk

Dat gebeurt op alle mogelijke manieren bij Roessingh. Medewerkers leren patiënten omgaan met protheses, trainen (met) mensen om ze zo zelfstandig mogelijk te laten functioneren. Rond de 350 mensen per jaar verblijven tussen enkele weken tot negen maanden, afhankelijk van de ernst van de beperking, in de kliniek om dit voor elkaar te krijgen, de rest wordt poliklinisch geholpen. “Er is veel mogelijk”, vertelt Ronald. “Van protheses tot (speciaal aangepaste) rolstoelen die zo nodig met de kin te besturen zijn, tot aan spraakcomputers die met de ogen te bedienen zijn zodat mensen weer kunnen communiceren. Onze medewerkers zorgen ervoor dat mensen met deze hulpmiddelen kunnen omgaan. Ze leren weer lopen, weer praten, weer autorijden of behalen een ander doel dat ze zichzelf in overleg met de therapeuten gesteld hebben.”

Snel beginnen met revalideren

Daarbij worden de nieuwste technieken gebruikt. Tijdens een rondleiding door Roessingh, opent de bestuurder de ene na de andere deur. “Overal /gebeurt wat anders”, vertelt hij. “In het zwembad wordt revalidatietraining gegeven, we hebben een arm-hand robot die mensen die een beroerte hebben gehad helpt te revalideren, we maken gebruik van een robot die mensen ondersteunt waar nodig als ze (weer) leren lopen. Op deze manier kunnen ze veel sneller beginnen met revalideren, wat in de meeste gevallen het beste is”, vertelt hij. “Het Roessingh heeft alle medische hulpmiddelen en de techniek en kunde in huis. Afhankelijk van de medische conditie van de patiënt, verblijft een deel van de patiënten hier intern om zo goed en snel mogelijk te revalideren. In de weekenden gaan ze zo veel mogelijk naar huis omdat het uiteindelijk de bedoeling is dat ze hun leven thuis weer oppakken.”

Mooiste wat je kunt doen

Op het terrein van het revalidatiecentrum, sporten ook mensen. Patiënten kunnen er rolstoelvoetballen of – hockeyen of zwemmen, maar ook mensen zonder beperking maken gebruik van de faciliteiten. “Er is een tekort aan sportzalen in Enschede”, zegt Ronald. “Dus stellen wij de onze beschikbaar. In ons zwembad krijgen ook kinderen zonder een beperking les, zoals mijn eigen kinderen. Ik vind het belangrijk dat zij gewend raken aan mensen met een beperking die er misschien ‘anders’ uitzien. Ook de school maakt gebruik van ons zwembad. Omdat ik zelf al mijn hele leven in de zorg werk, zie ik het zelf niet meer of iemand wel of geen beperking heeft. Wat ik wel zie, en waar ik iedere dag weer blij van word, is de vooruitgang bij mensen. Ze komen binnen in een bed of in een rolstoel en gaan vaak lopend de deur weer uit. Fantastisch om te zien wat mensen kunnen bereiken. Ze moeten er heel hard voor werken, zichzelf doelen stellen, maar het is het echt waard. We ‘halen er hier uit wat al in je zit’, zeg ik altijd. En dat is het mooiste wat je kunt doen.”

Datum: 13 juli 2022 |

Bron tekst: Revalidatiecentrum Roessingh |

Auteur: Maaike Thüss

Lees meer over #zorg