Earth is calling... you

De wereld staat op z’n kop. Het voelt surrealistisch, alsof we met elkaar in een slechte science fiction film zijn beland. Het coronavirus beheerst ons leven; fysiek, mentaal en emotioneel. Vitale sectoren draaien overuren. In Twente is dat niet anders. De impact is ook op onze regio enorm. Maar juist deze situatie brengt ook beste in de tukker naar boven. Juist nu ontstaan prachtige verbroederende initiatieven die ervoor zorgen dat ons gevoel voor de medemens, ons ‘noaberschap’, onze nuchtere en positieve kijk op het leven zichtbaar wordt.

Lees hieronder het hele artikel
 
global goal icon

In het kort

  • Het coronavirus beheerst ons leven; fysiek, mentaal en emotioneel. Vitale sectoren draaien overuren en in andere sectoren moeten bedrijven noodgedwongen de deuren sluiten.
  • Maar juist deze situatie brengt ook het beste in de tukker naar boven, waardoor vele initiatieven gestart worden om de medemens te helpen.
Hoe komen we aan deze mentaliteit?

In Twente zit al eeuwenlang veel verborgen talent en in Twente komen dingen tot bloei; er is innovatiekracht, waardoor de mooiste dingen ontstaan. Decennia na decennia ontwikkelden tukkers de meest uiteenlopende oplossingen. Voor de textielindustrie, de online revolutie (Takeaway.com en Booking.com werd hier gestart bijvoorbeeld), of voor het vinden van nieuwe energiebronnen. Twente is bij uitstek de broedplaats voor de ontwikkeling van nieuwe ideeën, die vervolgens wereldwijd worden geëxporteerd. Er bloeit en broeit continu van alles in Twente, maar altijd onder de radar. In Twente zit veel verborgen talent.

 

Lees hieronder de Twentse initiatieven!

23-3-2020: IDPartners zamelt eten in voor voedselbank

Jacques Stevens organiseerde een brainstorm voor ondernemers met de vraag: 'Hoe kunnen wij als ondernemer een bijdrage leveren tijdens de coronacrisis'. Jacques is een van de oprichters van IDpartners, industrieel ontwerpbureau uit Enschede. Een van de ideën die tijdens de brainstorm naar voren kwam was het inzamelen van boodschappen op een centrale plek in het Kennispark. Er wordt specifiek houdbaar voedsel ingezameld, aangezien de voedselbanken binnenkort te maken gaan krijgen met tekorten, en mensen met lage inkomens daardoor mogelijk in de problemen raken. "Wij dachten, als we het centraal gaan regelen met de voedselbank, dan hoeft niet iedereen individueel wat te doen. Ondernemers en werknemers kunnen bijvoorbeeld wat extra's kopen als ze boodschappen doen en dat hier achterlaten", zegt Jacques Stevens. IDpartners heeft een door het voedselbank opgesteld lijstje verspreid met daarin boodschappen die handig zijn om mee te nemen. Het betreft houdbare spullen die kunnen voorzien in de noodzakelijke levensbehoeften. In het pand van IDpartners staan dozen waar de boodschappen in verzameld worden. IDpartners doet dit niet alleen, maar in samenwerking met Eshuis Accountants en Adviseurs, KienhuisHoving en andere bedrijven op het Kennispark. Het bedrijf heeft het eigen pand beschikbaar gesteld, omdat veel werknemers van IDpartners nog op locatie aan het werk zijn. "We hebben hier de mogelijkheid om veilig en op afstand van elkaar te werken. Sommige projecten moeten nog afgerond worden en de software is te zwaar om daarvoor thuis te zitten", zegt Jacques. Jacques en de andere ondernemers op het Kennispark zijn van plan om zich de komende tijd op verschillende manieren in te blijven zetten. 

23-3-2020: Saxion steunt internationale studenten en doneert mondkapjes

De vele internationale studenten die in Twente aan het Saxion en de UT studeren hebben het moeilijk in deze onzekere tijd. Ze willen graag bij familie zijn, maar soms is dit niet mogelijk. Van de ongeveer 600 studenten aan het Saxion, zitten er naar schatting 200 vast op hun kamer. Ook valt school en sociaal contact weg, onder andere door het sluiten van de onderwijsinstellingen en horeca. Daarnaast is de situatie in het thuisland voor sommige internationale studenten nog beroerder dan hier. Vooral de zorgsystemen in ontwikkelingslanden komen snel onder druk te staan door de uitbraak van het virus, daar is de capaciteit op de intensive care nog veel geringer dan in Nederland en Europa. Het Saxion geeft gehoor aan de zorgen van internationale studenten, en heeft de Buddy Box in het leven geroepen. De Buddy Box is een schoenendoos met artikelen die het een stukje makkelijker maken om deze tijd door te komen. Het draait vooral om steun en troost bieden. Een tijdschrift, een stuk chocolade, een Engels boek, een puzzelboekje of een pannenkoekenmix. Ook zit er een contactformulier in met voorstel om contact met elkaar te leggen. "Om samen online te gaan koken of het aanbod voor een online lesje Nederlands", legt Renate Bik uit. Renate is eventmanager op de afdeling communicatie van Saxion en initiatiefneemster van de actie. "Ondanks de ondersteuning zijn sommigen echt een beetje in paniek”, zegt Bik. "Door taalproblemen snappen ze niet precies wat er allemaal aan de hand is en lopen ze tegen allerlei alledaagse dingen aan." Op andere manieren draagt het Saxion ook een steentje bij. Zo heeft Saxion lab broodnodige mondkapjes, handschoenen, handdesinfectiegel gedoneert aan het Deventer ziekenhuis. 

23-3-2020: Kathy van Eijkelenburg ontzorgt zorgmedewerkers met gratis maaltijd

"Wij, Enschedese burgers, willen graag de mensen in de zorg, hulpverleners en al die andere mensen die onze stad draaiende houden laten zien en vooral merken hoe waardevol ze zijn", zegt Kathy van Eijkelenburg, initiatiefneemster achter facebookpagina 'Hardwerkende helden van Enschede'. Kathy en Monique Richters hebben een GoFundMe pagina opgezet waar mensen geld kunnen doneren voor hun actie. Elke dag worden een aantal 'hardwerkende helden' uitgeloot, en worden ze 'ontzorgt' door het verkrijgen van een gratis maaltijd van een lokaal restaurant. Normaal gesproken drinken of eten mensen regelmatig buiten de deur, nu dat niet het geval is, zegt Kathy, kan dit bespaarde geld gedoneerd worden zodat zorgpersoneel en de horeca beiden geholpen worden. De horeca heeft door de maatregelen immers ook erg te lijden. Daarnaast geeft Kathy de mogelijkheid om via haar facebookpagina iemand aan te dragen die het verdient om in het zonnetje gezet te worden. 

23-3-2020: Brookhuis haalt het positieve uit een slechte situatie

Vervoersbedrijf Brookhuis Groep BV wordt hard getroffen door de coronacrisis. Het bedrijf levert taxivervoer, busvervoer en rijlessen, maar sinds de crisis is de vraag daarnaar dramatisch gedaald. Leerlingenvervoer en rijlessen zijn weggevallen, ook worden er geen busreizen georganiseerd en hoeven mensen met een beperking nauwelijks nog naar hun dagbesteding gebracht te worden. Om het beste uit een slechte situatie te halen, en een bijdrage te leveren aan de maatschappij, heeft het vervoersbedrijf ervoor gekozen een alternatieve invulling te vinden voor hun wagens en chauffeurs. Zo helpt het bedrijf onder andere de voedselbanken, omdat veel vrijwilligers weg zijn gevallen. Het bedrijf heeft bijvoorveeld een actie in Hengelo ondersteunt door voedselpakken rond te brengen aan klanten van de daar gesloten voedselbank. Ook zegt Brookhuis paraat te staan om zo nodig medicatie rond te brengen voor ZGT Almelo en Hengelo

23-3-2020: Mekufa 'onthamstert'

Mekufa uit vroomshoop doneert alle FFP3 mondkapjes, die zij normaal gesproken voor hun productie gebruiken, aan het ZGT in Almelo. "Het zijn er slechts 100, maar wij hopen daarmee ons steentje bij te dragen. Dus ja.. onthamsteren kan ook!", schrijft het bedrijf op hun social media. Sinds 1953 is Mekufa uitgegroeid tot een toonaangevende fabrikant van epoxyhars isolatoren en onderdelen voor de hoogspanningsindustrie. Met een eigen laboratorium, magazijn en logistieke afdeling is het bedrijf in staat om snel en accuraat te reageren op behoeften in de markt. 

18-3-2020: TechMed Centre doneert 25 dozen medische hulpmiddelen aan MST

De zorg kampt door de coronacrisis met grote tekorten aan medische hulpmiddelen zoals mondkapjes, handschoenen en ontsmettingsmiddelen. Gelukkig schiet in Twente het TechMed Centre van de Universiteit Twente het MST te hulp. De universiteit heeft ruim 25 verhuisdozen vol van deze levensreddende goederen bij het ziekenhuis afgeleverd. De goederen zijn gedoneerd op voorwaarde dat het MST de coördinatie op zich neemt om ervoor te zorgen dat de spullen terecht komen waar ze het hardst nodig zijn. Mocht de nood echt aan de man zijn, heeft de UT ook nog twee beademingsmaskers voorhanden die het MST mag gebruiken. 

Noaberhulpdienst

Behoor je tot de kwetsbare doelgroep of houdt corona jou volledig aan huis gekluisterd? Dan zijn er Tukkers die met liefde een boodschap voor je doen, je hond uitlaten of andere zaken voor je regelen. Zo helpen we elkaar een handje.


Tijmen Sissing, de wereldwijd bekend Trashpacker uit Twente, voert zijn Twentezamen uit door verschillende mensen te helpen. Hij schreef er een inspirerende blog over. 

Alternatieven voor tekorten

Diverse bedrijven en organisaties stellen hun medewerkers beschikbaar om tekorten op andere plekken op te lossen. Mbo-studenten van ROC van Twente worden indien mogelijk ingezet bij kinderdagverblijven. De studenten die in opleiding zijn tot pedagogisch medewerker kunnen invallen bij ziekte. Zo kunnen de kinderdagverblijven kinderen blijven opvangen van ouders, die in de vitale beroepsgroepen werkzaam zijn. Daarnaast biedt het personeel van ROC van Twente zichzelf ook aan om bij te springen in de zorg in de regio.

 

De 45 vaste medewerkers van De Bloemenbeek staan paraat voor kinderopvang en andere organisaties of mensen die hulpbehoevend zijn. Het hotelrestaurant is voor zeker 3 weken gesloten. Dat geldt ook voor de vele medewerkers van café/restaurant Nielz in Almelo. Door een bericht op LinkedIn laten zij weten alles te willen aanpakken om anderen te helpen.

 

Sommige mensen hebben nu een overschot aan tijd, anderen aan voedsel. Daarvoor bedacht Gerrit Lucas uit Vroomshoop een buurtkastje. Via het voorraadkastje in de voortuin van Gerrit deel je etenswaren.

Oppassen!

Vrijetijd is voor studenten een luxe maar nu ze er in deze tijd zoveel van hebben, bieden deze studenten zich juist aan als nanny’s. Vaak zelfs gratis en voor niks. 

Tijd geeft tijd

Corona zorgt voor velen voor een andere weekstructuur. En dat geeft de meesten wat extra tijd en maakt creatief. Ondernemer pur sang, Jacques Stevens, organiseert een online brainstorm met andere ondernemers in Twente. Hij roept via LinkedIn andere ondernemers op samen na te denken over de hulpkracht die gezamenlijk gerealiseerd kunnen worden. Andere initiatieven om kennis te delen zijn er bijvoorbeeld ook van Moneybird die nu dagelijks online ‘Tea-time’ organiseert. Een inspirerende kennissessie voor en door ondernemers, elke dag om 15.00 uur.

Maar ook zijn er vele individuele acties die door de Tukker worden gestart om een steentje bij te kunnen dragen tijdens de Corona crisis:

 

De komende dagen zullen wij alle initiatieven uit Twente bundelen op deze pagina. Blijf ons dus volgen!

Datum: 17 maart 2020
Bron tekst: Twente
Auteur: Twente.com