Hergebruik van gebruikte auto’s

Hergebruik is in een circulaire economie het toverwoord. In Twente circuleert een Fiat Doblo die in z’n derde leven nu door ROC van Twente gebruikt gaat worden. Zo zetten we in Twente de toon om duurzaam met materialen om te gaan.

Lees hieronder het hele artikel
 

In het kort

  • In een circulaire economie wordt het ontstaan van afval eerst zoveel mogelijk vermeden door hergebruik van materialen en producten, preventie, en het voorbereiden van afval voor hergebruik.
  • Twente Milieu overhandigde een Fiat Doblo aan ROC van Twente. Uniek aan deze auto is dat het oorspronkelijk een benzine- en aardgasvoertuig was. De auto was al afgeschreven.
  • Nu krijgt het een derde leven: de auto wordt voortaan door ROC van Twente ingezet tijdens praktijklessen autotechniek en fungeert daarnaast als milieuvriendelijke boodschappenauto.
Uniek proces en resultaat

Al in 2014 liet Twente Milieu bij wijze van experiment een afgeschreven Fiat Doblo ombouwen naar een elektrisch voertuig. Het was daarmee de eerste omgebouwde auto in Twente. Twee jaar lang hebben studenten van ROC van Twente eraan gewerkt om van de Fiat om te bouwen in een elektrische auto. Het was een proces van vallen en opstaan, want de hele auto was er niet op gebouwd. In samenwerking met autobedrijf Stepelo ontstond de eerste omgebouwde auto in Twente. Van een voertuig dat oorspronkelijk op benzine en aardgas liep naar een volledig elektrische auto. Een uniek ombouwproces, temeer ook vanwege de betrokkenheid van studenten.

Derde leven

Nu de Fiat elektrisch is, gebruikt ROC van Twente de auto om te oefenen met meten en diagnosticeren van elektrische auto’s. Dat moet een monteur tegenwoordig kunnen. Met de ombouw van de afschreven auto kreeg het een tweede leven. Nu het voertuig voortaan door ROC van Twente ingezet wordt tijdens praktijklessen autotechniek en fungeert als milieuvriendelijke boodschappenauto, krijgt het zelfs een derde leven!

Nauwe samenwerking

Twente Milieu en ROC van Twente werken vaak samen. Zo zorgt ROC van Twente voor de scholing van de monteurs en cursussen die specifiek zijn opgesteld naar de behoefte van Twente Milieu, waaronder de NEN-certificering voor het onderhoud aan de elektrische voertuigen. Twente Milieu stelt op zijn beurt voertuigen beschikbaar voor specifieke lessen aan de toekomstige automonteurs. Daarnaast is Twente Milieu actief als leerbedrijf en denkt Twente Milieu regelmatig mee over hoe de opleidingen van ROC van Twente verbeterd kunnen worden.

Datum: 23 mei 2019
Bron tekst: Twente Milieu
Auteur: Twente.com
Beeld / video: Twente Milieu

Lees meer over.. #duurzaam

#energietechnologie

Ontwikkeling elektrische motor op scherpst van de snede

#energietechnologie

Onthulling kersverse coureurs Solar Team Twente

#energietechnologie

Luchtweerstand van een colablikje

#energietechnologie

Technology Base: dé perfecte proeftuin voor testen zonneauto

#duurzaam

Kleine nitrile handschoentjes, grote impact

#energietechnologie

Aurora 2 rijdt ook dit jaar weer het meest efficiënt

#duurzaam

Slimmer rijden dankzij technologie

#gezondheid

Twence houdt medewerkers gezond

#textiel

Twente pakt textiel-afvalberg aan

#ondernemen

Twentse ondernemers delen dromen en ambities

#duurzame energie

RED E verbruikt evenveel als een tosti-ijzer

#duurzaam

Ook op festivals minder afval

#technologie en sport

Topatlete wint van zonneauto

#duurzaam

Eerste kunstgras-recyclefabriek

#energietechnologie

Solar Boat Twente toch gefinished na moeizame start

#duurzaam

Hergebruik van gebruikte auto’s

#milieu

Een nieuwe energiezuinige koelcel

#energietechnologie

Pyrolyse-olie uit biomassa gaat de grens over

#energietechnologie

Waterstof als voertuigbrandstof

#energietechnologie

Atleet gaat de strijd aan tegen zonneauto

#energietechnologie

Hernieuwbare energie in de maritieme sector