Duurzaam boeren voelt goed voor echtpaar uit Denekamp

  

In het kort

  • Mono mestvergister in Denekamp levert gas en voordelen voor het milieu. “Deze innovatie werkt en is duurzaam”

Global Goal

global goal icon
“Dit is ons idee en we laten zien dat het ook duurzaam is”

Duurzaam boeren. Erik en Hermien Kuiper uit Denekamp hebben er inmiddels veel ervaring mee. Ze laten zien dat het goed samengaat. In hun bedrijf met 100 jersey melkkoeien en 45 jonge koeien halen ze uit mest gas, winnen ze warmte terug van de melk en maken ze gebruik van zonnepanelen en zonneboilers. Verder runnen ze een ijssalon, waarbij ze ijs verkopen dat gemaakt is van hun eigen melk. Boerderij en ijssalon zijn beide klaar voor de toekomst. “Al zijn de tijden onzeker en zijn er vast van tijd tot tijd aanpassingen nodig.”

“Er zijn best veel mogelijkheden voor verduurzamen”, weet Erik. “Denk aan windmolen, zonne-energie of biologisch boeren. Het is belangrijk om goed te kijken wat bij jou en bij het bedrijf past als je eraan wilt beginnen. Als je niets doet, dan komt de overheid met ideeën waar je niets voor voelt. Wij werken sinds 2016 met de mono mestvergister. Verduurzamen hoefde toen nog niet. Ik hoorde echter dat er in 1 m3 mest 30 m3 gas zat en dacht: ‘waarom doen we daar niet iets mee?’. We voelden toen al wel dat verduurzamen er in de (verre) toekomst aan zat te komen, dus we besloten de stap te zetten. Zo begonnen we met het toekomstbestendig maken van ons bedrijf.” 

Mono mestvergisting

Een stalaanpassing was gelukkig niet nodig voor de plannen. De stal werd nieuw gebouwd in 2015, dus met de bouw kwam er een dichte vloer voor dagverse mest. “Voor de rest is alles hetzelfde als bij andere bedrijven. Sinds 2016 doen we aan mono mestvergisting. Daarbij werken we eigenlijk met een vijfde maag van een koe door dagverse mest te verwarmen naar 38 graden. Het gas komt dan vrij en wordt opgevangen door een gaskap. Hierna wordt het gas gedroogd en ontzwaveld en gaat het via een leiding naar twee afnemers. De ene verwarmt er een stoomketel mee en de andere laat er een ‘gewone’ ketel op lopen die water opwarmt voor de verwarming van de tuinderskas. Beide ketels zijn wel aangepast om ons gas te kunnen verbranden”, legt hij uit. Erik en zijn vrouw zijn lid van Coöperatie IJskoud. Dit zijn zes boeren die op hun bedrijf een mono mestvergister hebben. Deze bedrijven zijn aan elkaar gekoppeld door een eigen aangelegde gasleiding van tien kilometer die naar de twee afnemers leidt. De mono mestvergister zorgt niet alleen voor de productie van gas; ook het milieu heeft er baat bij, want er wordt methaan uit de mest gehaald. Dit broeikasgas komt de atmosfeer niet meer in. En de uitstoot van ammoniak is door deze werkwijze ook minder.

IJs

Hun ijssalon is inmiddels bekend in Denekamp en ver daarbuiten. Maar is destijds uit nood ontstaan, vertelt Erik. “Tegenwoordig kan een boer bijna niet meer alleen van het ‘boeren’ rondkomen.” Ze besloten er dus ijs bij te gaan maken van hun eigen melk. Inmiddels is het ijs niet meer weg te denken en weet hij er alles van. En het ijs maken gaat ze goed af! Van heide en verre komen mensen ervoor naar Denekamp. Ze werden jaren geleden net geen eerste op het WK ijsmaken in het Italiaanse Rimini. Ze gingen wél naar huis met een eervolle vermelding met hun WK-ijsje van yoghurt met honing, walnoten en Twentse frambozen. Ook de afgelopen warme zomer gingen er weer veel ijsjes over hun toonbank.

Toekomst

Hoewel zijn bedrijf met alle aanpassingen voorbereid is op de toekomst, zitten Erik en zijn vrouw op dat gebied zeker niet stil. “Gelukkig zijn we toekomstbestendig en laten we zien dat onze ideeën ook duurzaam zijn en deze innovaties werken. Het voelt voor ons goed om dit zo te doen. Maar we moeten blijven bewegen. Zo willen we nog meer zonnepanelen, zodat we onszelf volledig in energie kunnen voorzien en zelfs terug kunnen leveren aan het net. De voorbereidingen hiervoor zijn inmiddels getroffen, maar de toekomst blijft met het huidige kabinet en regelgeving helaas onzeker”, besluit hij.

Datum: 2 oktober 2022 |

Bron tekst: Erik Kuiper |

Auteur: Marloes Neeskens

Lees meer over #Farm of the Future