Op naar een afvalloos Twente!

"Hoe gaan wij bewust om met grondstoffenschaarste?" Dat was de vraag die donderdag 18 oktober centraal stond tijdens het Twents Afvalsymposium op het Indiéterrein in Almelo. Regionaal bestuurlijk trekker van 'Afvalloos Twente' Richard Kortenhoeven benadrukte dat de Twentse gemeenten op de juiste weg zijn naar een Afvalloos Twente. Regio breed is de hoeveelheid huishoudelijk restafval per inwoner namelijk drastisch gedaald van 203 kilo in 2013 naar 132 in 2017. Een daling van 71 kilo per inwoner per jaar en dat betekent een daling van 35% in drie jaar. 

In het kort

  • In 2013 hebben de 14 Twentse gemeenten een gezamenlijke ambitie uitgesproken om tot een afvalloos Twente te komen in 2030
  • Regio breed is de hoeveelheid huishoudelijk restafval per inwoner namelijk drastisch gedaald van 203 kilo in 2013 naar 132 in 2017

Global Goal

global goal icon
In 2030 een afvalloos Twente

in 2013 hebben de 14 Twentse gemeenten een gezamenlijke ambitie uitgesproken om tot een afvalloos Twente te komen in 2030. Dat betekent 50 kilo huishoudelijk restafval of 90% afvalscheiding per inwoner per jaar. Het einddoel voor iedere gemeente is hetzelfde, maar de manier waarop gemeenten naar dit doel werken kan per gemeente verschillen.

De groei naar een circulaire economie

Een circulaire economie is bedoeld om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren. Door dit proces te maximaliseren hoeven producten aan het einde van hun levensduur niet vernietigd te worden. Het scheiden van afval is daarin een belangrijk onderdeel, uit goed gescheiden afvalstromen kunnen waardevolle grondstoffen worden gehaald. Maar helaas is het goed scheiden van afval niet voldoende, daarom is het belangrijk om ook de verspilling tegen te gaan en ervoor te zorgen dat er minder afval ontstaat.

 

“Door deze inspirerende avond en een zaal vol enthousiaste deelnemers, ga ik vol vertrouwen de toekomstige uitdagingen aan op het gebied van circulaire economie”, aldus regionaal bestuurlijk trekker Afvalloos Twente Richard Kortenhoeven.

Huidige afvalwet- en regelgeving belemmering voor circulaire economie

Winnie Sorgdrager, voorzitter landelijke Taksforce Herijking Afvalstoffen trapte het symposium af met de vraag 'is afval nog steeds afval'. Vervolgens benoemde ze dat de huidige afvalwet- en regelgeving een belemmering vormt voor de circulaire economie die we willen bereiken. Dit is het thema waar de landelijke Taskforce zich het komende half jaar op gaat richten. Rond de zomer levert de werkgroep een rapport op met aanbevelingen.

Twentse circulaire textiel

In de (technisch)textiel- en (bedrijfs)kledingketen zijn duurzaamheid en een circulaire economie belangrijke thema’s, die meer en meer aanzetten tot groene trends. Twente kent een rijk textielverleden, waardoor alle voorwaarden aanwezig zijn voor het mechanisch en chemisch recyclen van textiel en gewerkt kan worden aan een circulaire economie, aldus Ger Brinks en Anton Luiken van het Textielnetwerk Texplus. Recente voorbeelden van duurzaamheid door (technisch)textiel zijn Jeans on the Wall™ en Textile on the Wall™ van Denimtex uit Enschede, Tecawork™ Ecogreen van TenCate Fabrics uit Nijverdal en BlueCAMP™-weefsel voor BlueLOOP Originals uit Goor door TenCate Outdoor Fabrics uit Nijverdal. Door steeds meer afgedankt en ingezameld katoen dusdanig te bewerken, kunnen er er meer nieuwe en duurzame vezels ontstaan waarmee weer nieuwe kleding wordt gemaakt.

Pick-up 10-up 10

Met een vlog sprak de Plastic Soup Surfer, Merijn Tinga, de aanwezigen toe en gaf het belang aan van statiegeld op kleine flesjes en blikjes. Tevens lanceerde hij de campagne "Pick-Up 10-up 10". Benieuwd wat de campagne precies inhoudt? Bekijk onderstaande video. Met deze campagne stuurt hij op het bewustzijn van alle inwoners; als iedereen tien stuks zwerfafval opruimt en dat registreert in de App werken we samen aan een schone omgeving.

Bij Twente Milieu kun je een deelcontainer aanvragen die je in je eigen wijk kunt plaatsen om spullen te delen, zoals boeken, kleding maar ook levensmiddelen. De Hengelose trashpacker Tijmen Sissing richt zich juist op zwerfafval in ‘backpacklanden’. Vol energie zegt hij: “Onderschat niet de kracht van het individu op de maatschappij”. Hij heeft plannen om een regionale trashpackactie in Twente op te zetten.

Al deze initiatieven dragen bij aan een schoner leefomgeving, minder afval en meer bewustwording en uiteindelijk aan een betere wereld.

Datum: 24 oktober 2018 |

Bron tekst: Regio Twente |

Auteur: Twente Branding

Lees meer over #innovatie