Slimme regenton voor waterbeheer

Waterbergen en veilig afvoeren naar buiten de stad met een slimme regenton? Met de 'smart' regenton van de Universiteit Twente is het mogelijk. In Enschede ligt een enorm buizenstelsel onder de grond, maar bij extreme hoosbuien overstromen de straten en kan het water niet voldoende opgevangen worden. En dat terwijl het extreme weer in de toekomst alleen maar meer zal voorkomen. 

In het kort

  • Door de klimaatverandering wordt waterberging steeds belangrijker. Extreme weersomstandingheden, zoals hoosbuien neemt toe.
  • Studenten van de Universiteit Twente ontwikkelen slimme regenton om water veilig te bergen en meer water af te voeren naar buiten de stad.

Global Goal

global goal icon
Waar laten we het water?

Door gebruik te maken van de slimme regenton, de Ensketon, kan waterberging ook op de plek waar het water in eerste instantie valt, dus bij mensen thuis, plaatsvinden. De regenton kan hierdoor een grotere bijdrage leveren aan het verminderen van wateroverlast. Normaal gesproken zitten regentonnen vaak vol water als het hard heeft geregend en doen dus niets tegen de bestrijding van wateroverlast. Maar deze zelfdenkende regenton kan Buienradar in de gaten houden en loopt leeg voordat het gaat regenen. 

 

Jeroen Waterink, één van de studenten die op de ontwikkeling van de regenton is afgestudeerd, vertelt; “stel je voor dat de ton is aangesloten op de waterafvoer en de regenton zelf de weersvoorspellingen kan controleren. Komt er een bui aan, dan maakt hij een berekening: hoe groot is je dakoppervlak, hoeveel water kan hij verwachten. Twee uur van tevoren laat hij voldoende inhoud wegstromen in het riool en dan is hij klaar om de bui op te vangen.” 

Extra waterberging

Het prototype, ontwikkeld door studenten Creatieve Technologie in samenwerking met de gemeente Enschede, wordt nu op kleine schaal getest, maar kan in theorie ook op heel grote opvangsystemen (industrieterreinen, zeecontainers, ondergrondse tanks) gemonteerd worden, maar de essentie blijft hetzelfde. Als duizenden grote en kleine slimme regentonnen in de stad op tijd leeglopen, dan is er voldoende capaciteit om even later de stortbui op te vangen. En ook in droge tijden of bij lage grondwaterstand is er water in overvloed beschikbaar. Want 4.000 slimme regentonnen creëren 1.000 kuub extra waterberging. 

Elektronische unit

Om de gegevens bij te kunnen houden wordt er een elektronische unit op de regenton geplaatst, deze verwerkt de gegevens over het weer, houdt de inhoud van de ton bij en laat het water weglopen. Met je smartphone kun je dan vervolgens het waterniveau in de ton bijhouden. 

 

De zelfdenkende regenton is nog in de testfase. Met de feedback die dat oplevert, wordt de Ensketon 2.0 ontwikkeld. Deze verbeterde versie wordt in 2019 bij 24 Enschedeërs geplaatst om ‘normaal’ gebruik te testen. Daarnaast wordt er gewerkt aan een campagne en ook wordt er nagedacht over nieuwe toepassingen. 

Datum: 1 februari 2019 |

Bron tekst: Universiteit Twente |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #smartcities