Sebastiaan kreeg in Twente de ruimte om innovatief spin-off bedrijf succesvol te maken

Sebastiaan Haanappel trok naar Twente voor zijn studie en heeft samen met zijn compagnon hun Twentse spin-off bedrijf neergezet in de wereldwijde markt van composietmaterialen. Hun bedrijf AniForm Engineering levert software aan de luchtvaart- en auto-industrie. Deze simulatiesoftware geeft inzicht in het gedrag van composietmateriaal tijdens en na productie, waardoor het materiaal efficiënter kan worden benut. Dit leidt ertoe dat er uiteindelijk minder materiaal wordt verbruikt en onderdelen optimaler en lichter geconstrueerd kunnen worden. AniForm Engineering werkt nauw samen met TPRC in Enschede en de vakgroep Production Technology aan de Universiteit Twente, wegens de specialistische materiaalkennis van onder meer thermoplastische composieten. Meer over Sebastiaan weten? Lees dan verder.

In het kort

  • Sebastiaan trok naar Twente om een masteropleiding aan de UT te volgen en deed vervolgens zijn PhD onderzoek bij TPRC en de UT
  • Aansluitend besloot Sebastiaan met zijn compagnon hun bedrijf AniForm Engineering op de kaart te zetten
  • De software van AniForm wordt door veel grote partijen in de luchtvaartindustrie gebruikt.

 

Ligt jouw carrière ook in Twente? Ontdek de grootste vacaturebank van Twente!  

Global Goal

global goal icon

Dit artikel is onderdeel van de reeks ‘Twente Leeft!’ Hier lees je persoonlijke verhalen over het wonen, werken en leven in Twente. Volgens de talenten die wij spreken is het in Twente goed toeven. De mooie natuur, de ruimte, de nuchtere mentaliteit; allemaal dingen die Twente kenmerken. Daarnaast zijn er carrièrekansen volop! Twente kent veel innovatieve, internationale en toekomstbestendige bedrijven die schreeuwen om personeel. Weten wat Twente te bieden heeft? Het verhaal van Sebastiaan Haanappel vind je hieronder. 

Gunstig vestigingsklimaat

Sebastiaan Haanappel is vader van twee jonge kinderen en mede-eigenaar van een succesvolle spin-off. Hij is opgegroeid in de Randstad en heeft ook een periode in Kampen gewoond. Hij komt dus oorspronkelijk niet uit Twente, maar heeft zich hier gevestigd toen hij een masteropleiding aan de Universiteit Twente (UT) ging volgen. In Zwolle studeerde hij Werktuigbouwkunde op hbo-niveau, hij wilde zijn kennis graag verdiepen en kwam zodoende in contact met de UT. De specialistische kennis over thermoplastische composieten in Twente en het gunstige vestigingsklimaat voor innovatieve en creatieve spin-offs deden hem hier uiteindelijk blijven.

TPRC

Tijdens zijn studie was Sebastiaan al erg geïnteresseerd in composieten, lichtgewicht materiaal dat veel in de luchtvaartindustrie wordt gebruikt. Nu had hij het geluk dat Twente the place to be is als het gaat om thermoplastische composieten, onderzoekscentrum TPRC (ThermoPlastic composites Research Center) is namelijk in Enschede gevestigd. Uiteindelijk mocht hij als eerste PhD’er bij TPRC aan de slag. Hij deed onderzoek naar hoe thermoplastische composieten zich tijdens productie gedragen. Met deze kennis op zak, kon Sebastiaan AniForm Engineering op de kaart zetten.

“Ik denk dat het een wereldwijde implicatie heeft op de lange termijn. Als je slimmer kunt produceren, dan reduceert dat grondstoffen en uitstoot.”

AniForm Engineering

Sebastiaan en zijn team ontwikkelen software waarmee het gedrag van composietmateriaal tijdens productie wordt gesimuleerd. De software wordt vooral geleverd aan de luchtvaart- en auto-industrie waar allerlei structurele onderdelen worden geproduceerd van composietmateriaal. De slimme tool van AniForm helpt deze bedrijven te voorspellen hoe de productie zal verlopen en hoe het product zich

zal gedragen in de praktijk. “Als je een beter beeld van het materiaalgedrag tijdens productie hebt, kunnen technici beter redeneren waar een proces- en productoptimum te vinden zal zijn. Dit leidt ertoe dat bedrijven veel efficiënter producten kunnen ontwikkelen en produceren”, zegt Sebastiaan. Dit is niet alleen kostenbesparend, maar draagt uiteindelijk bij aan een duurzamere wereld. “Ik denk dat het een wereldwijde implicatie heeft op de lange termijn. Als je slimmer kunt produceren, dan reduceert dat grondstoffen en uitstoot. Bijvoorbeeld door het verminderen van materiaalgebruik, het optimaler en lichter construeren van onderdelen, en het efficiënter inzetten van productiemiddelen. Composieten worden in voertuigen voor in de lucht en op de weg toegepast, dus als je de onderdelen lichter kunt maken verminderd dat ook de brandstofconsumptie en uitstoot.” Uiteindelijk draagt de software van AniForm Engineering dus heel positief bij aan een oplossing voor de milieuproblematiek.

“Dat is zo'n luxe eigenlijk, die vrijheid”

Ruimte voor innovatie

“Hoewel ik hier niet vandaan komt, vind ik het erg prettig in Twente. Je bent binnen enkele minuten in de natuur en de mensen zijn aardig en nuchter. Ik mountainbike graag en hier kan je lekker crossen. Dat is zo'n luxe eigenlijk, die vrijheid.” Sebastiaan denkt dat Twente de perfecte plek voor hem is om zijn bedrijf te ontwikkelen. “Het feit dat het hier rustig is en geen drukke competitieve sfeer hangt stelt je in staat om zo creatief mogelijk te zijn. Als er te veel druk op creativiteit staat werkt het alleen maar averechts. Om te innoveren heb je die mentale ruimte nodig. Dat kan hier heel goed, ook als bedrijf”.


Twente leeft

Volgens de talenten die wij spreken is Twente dé ideale plek om te wonen en werken. Weten waarom? Lees alle persoonlijke verhalen over leven en carrière maken in Twente op twente.com/twente-leeft. Meteen een baan zoeken? Bekijk dan onze uitgebreide vacaturebank.


 

Datum: 18 mei 2020 |

Bron tekst: AniForm Engineering |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #twenteleeft