single.php

Categorieën

Doelgroep
Thema's
Verborgen Twenty Twente categorie
Naar thema overzicht

Earth is calling… Coulisse

“Politieke vastberadenheid is noodzakelijk als we de oceanen willen verlossen van plastics, landbouwresten en chemisch afval”, zegt Erik Solheim, hoofd van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties. In Nairobi startte een bijeenkomst waarop 193 VN-lidstaten afspreken hoe ze het milieu in de toekomst beter gaan beschermen.

De oceanen beslaan 72% van het aardoppervlak en zijn onze voornaamste zuurstofleveranciers. Voor meer dan de helft van de wereldbevolking is de oceaan de voornaamste voedselbron. Iedere minuut belandt er 20.000 kilo plastic in de oceaan, maar omdat plastic niet verteert langs de biologische weg, is de plastic soep voor veel zeedieren dodelijk.

Het blijkt dat nu actie ondernemen goedkoper is dan afval te moeten verwijderen, maar zo lang er nog zo veel plastic in de oceanen te vinden is, zal al het plastic toch moeten worden ingezameld, gerecycled en worden hergebruikt. Coulisse maakt uit gerecyclede pet-flessen stof voor rolgordijnen, waarmee ze hopen 65 miljoen pet-flessen te kunnen hergebruiken. Daarnaast zijn er nieuwe productiemethoden bedacht, waardoor er nog maar 3 procent afval is van jaloezieën in plaats van de eerdere afvalberg van 70 procent.

Lees hier meer over de gemaakte afspraken tijdens de bijeenkomst met 193 VN-lidstaten in Nairobi of lees hier meer over de manier waarop Coulisse vol inzet op groen.