Maakindustrie naar next level

Informatietechnologie brengt Twentse maakindustrie naar next level.

Sterke bedrijven en knappe knoppen veroveren samen de wereld 

 

Hardware kan iedereen overal ter wereld namaken. Maar Twente kan aan producten iets toevoegen wat niet iedereen ter wereld lukt: slimme software. Daarvan zijn Jurgen van Kreij van Innovadis, Marjo Nieuwenhuijse van Serious VR en Lasse Licht van Mindhash overtuigd. ‘Hardware kun je uit elkaar sleutelen en kopiëren. Het verschil zit in ons intel- lectuele eigendom, de software en het visualiseren van de data. Dat is onze plus’, vindt Licht.

In het kort

  • Informatietechnologie is van belang om slimme software te ontwikkelen
  • Innovadis, Serious VR en Mindhash werken dagelijks aan de unieke combinatie van maaktalent en slimme technologie, een unieke kans om de concurrentiepositie van Twente te versterken

Global Goal

global goal icon

Ook Ellen Kuipers van Twente Branding ziet in die unieke combinatie van maaktalent en slimme technologie een unieke kans om de concurrentiepositie van Twente te versterken. ‘We hebben daarmee een kans om ons als ondernemend Twente te profileren. Zo word je aantrekkelijk voor nieuw talent en behoud je hoogwaardige arbeid in de regio. Dat heeft een positieve invloed op het vestigingsklimaat van Twente.

Smart industry

Volgens Van Kreij neemt Twente een unieke positie in. ‘We hebben hier van oudsher veel maakindustrie en die is nog steeds sterk aanwezig. Daarnaast komen er veel goede studenten van Universiteit Twente en Hogeschool Saxion, waardoor we hier bij uitstek kunnen werken aan Smart Industry. Daarnaast is Twente heel ondernemend en zijn bedrijven gefocust. Klanten krijgen hier geen gladde verkoper die belooft dat ‘ie alles kan, maar iemand die echt weet waar hij het over heeft, omdat hij zich er ook daadwerkelijk in heeft verdiept.’

 

De maakindustrie is van oudsher behoudend. Maar langzamerhand dringt wel het besef door dat de wereld zo snel verandert dat je niet kunt blijven vasthouden aan argumenten als: zo doen we het al jaren. Marjo Nieuwenhuijse van Serious VR: ‘Ik snap het wel, software is natuurlijk een stuk ongrijpbaarder dan een nieuwe machine. Maar als ze eenmaal met onze vr-brillen een training hebben gedaan, zien ze het gemak en de mogelijkheden die het biedt. Het is even een drempel waar ze overheen moeten.’

‘Vaak steken bedrijven nog sneller anderhalve ton in een nieuwe vrachtwagen dan tienduizend euro in software. Gelukkig beseft de nieuwe generatie ondernemers inmiddels wel dat die software net zo hard nodig is om mee te komen in de concurrentiestrijd’, vult Van Kreij aan.

 

Door software toe te voegen, maak je doodgewone producten meer waard, weten de drie uit ervaring. ‘Als je alleen data verzamelt en niemand kijkt ernaar, heb je nog niks gewonnen. Maar als de industrie ziet dat ze kosten kan besparen of zelfs nieuwe verdienmodellen kan ontwikkelen, is de nieuwe generatie echt geïnteresseerd’, weet Licht.

Samenwerken om grote spelers te interesseren

De ict-sector in Twente groeit snel, maar is nog wel overzichtelijk, partijen komen elkaar met regelmaat tegen. ‘Samen optrekken als Twentse bedrijven is de enige manier om grote spelers te interesseren. Als je elk je eigen focus hebt, bijt je elkaar ook niet’, vindt Van Kreij.

 

Serious VR werkt sinds een halfjaar al samen met andere bedrijven in de Industrial Reality Hub. Deze bedrijven stonden onder andere al met elkaar op de Hannover Messe om de (maak)industrie kennis te laten maken met de slimme technologie uit Twente. En ze hielden een gezamenlijk symposium voor alle klanten over de mogelijkheden van vr en ar. Nieuwenhuijse: ‘We wisselen kennis uit en kunnen samen naar de buitenwereld een veel breder pakket aanbieden.’

 

De handen ineenslaan om gezamenlijk tot innovaties te komen biedt kansen voor Twente. ‘Ik snap dat een ondernemer veel tijd steekt in zijn eigen innovaties. Maar als je nou tachtig procent van die creativiteit in je eigen bedrijf steekt en twintig procent in het samen bedenken van Twentse innovaties gericht op de markt buiten Twente, dan schrijven we hier geschiedenis. De enorme netwerkdichtheid in Twente die toch veelal naar binnen gekeerd is, wordt dan een innovatief netwerk dat zich gezamenlijk richt op de buiten- wereld. Samen geven we antwoorden op wereldwijde vraagstukken’, roept Ellen Kuipers op’. 

Innovadis - Jurgen van Kreij

‘Ons bedrijf helpt organisaties in de maakindustrie haar positie te verbeteren en dichterbij hun klanten te komen. Van oudsher is de maakindustrie sterk gefocust op het product en minder op het contact met de klant. Maar de markt wordt veeleisender. Klanten willen snel toegang tot alle mogelijke informatie rondom een product, of het nou een gebruikershandleiding, de status van orders of voorraadoverzichten is.

 

Vroeger kon je al die info nog wel in verschillende Excellijsten opslaan, maar nu de assortimenten groter worden en vaker wisselen, houd je die informatie nooit meer overzichtelijk voor je klanten. Voor nieuwe afnemers werkt dat gewoon niet op die manier. Juist de grote retailers verlangen dat je alle productinformatie snel kunt leveren. Ook zijn er steeds meer standaarden waar je aan moet voldoen om überhaupt te mógen leveren. Kun je dat niet, dan tel je vaak al niet meer mee. Om wel mee te kunnen blijven doen in deze snelle markt, bouwt Innovadis verschillende portalen. Dankzij die portalen is alle productinformatie snel en gemakkelijk toegankelijk. We ontwikkelen hoogwaardige ict-oplossingen die bijdragen aan het succes van de (maak)industrie. Zo werkt Innovadis onder andere samen met Apollo Vredestein, Pentair en de Morssinkhof Groep.

 

De nieuwe generatie die nu het roer overneemt in de maakindustrie ziet de noodzaak in van deze vernieuwing. Als je nieuwe afzetgebieden wilt creëren moet je aan de eisen van de klant voldoen en die verwacht dat jij heel precies en snel de gepersonaliseerde gegevens kunt leveren waarom wordt gevraagd. Daarnaast investeren we veel in innovatie en internet of things (Iot). Je kunt met Iot het productieproces efficiënter maken en je kunt waarde toevoegen door Iot in je product toe te passen.’

Serious VR - Marjo Nieuwenhuijse

‘Wij bieden trainingen aan de industrie met behulp van virtual reality. Zo kan een bedrijf nieuwe werknemers en klanten virtueel machines laten gebruiken voordat ze aan de echte machines gaan werken. Dat kan binnen het eigen bedrijf, maar ook bij een lokale onderhouds- ploeg van een klant of vestiging aan de andere kant van de wereld. Nu was het zo dat trainers van een opdrachtgever bijvoorbeeld naar Mexico vlogen om mensen te instrueren. Als er veel nieuwe mensen waren, moesten ze er weer naartoe. Nu is de informatie altijd be- schikbaar en kun je oefenen zo vaak als je wil. Als je mensen meteen met echte machines laat oefenen, kunnen ze de eerste paar dagen fouten maken en dat kost geld. Een bedrijf krijgt door vr-trainingen dus beter geschoolde arbeidskrachten, met minder kosten.

 

Met training performance analytics wordt bovendien teruggekoppeld hoe het gaat. Als je bepaalde vaardigheden beheerst, kun je een level hogerop. Die serious gaming component spreekt met name jongere mensen aan. Ze leren al doende, in plaats van met een presentatie. Van ‘learning by doing’ leer je beter, je onthoudt dan tachtig procent. Als iemand het alleen ziet, is dat maar twintig procent. We leveren onder andere aan de chemische industrie, waar veiligheid in de processen natuurlijk een belangrijk issue is. Met vr kunnen nieuwe mensen veilig oefenen. We merken dat de industrie de brillen ook aanschaft omdat het cool staat, het geeft je bedrijf een upgrade als je zo je werknemers traint in plaats van met een standaard rondleiding in de fabriek.’

Mindhash - Lasse Licht

Mindhash bestaat nog geen jaar dus we zijn nog een start-up. Toch weten grote hightech-bedrijven ons te vinden. Zulke grote bedrijven besteden hun innovatie vaak uit aan bekende ‘creative agencies’. Die doen marktonderzoek en komen dan vaak met een aanbeveling die vrij vaag is en nog handen en voeten moet krijgen.

 

Wat wij doen is snel een proof of concept maken – dat kan al in twee tot acht weken - en de oplossing heel globaal neerzetten zodat die door de gebruikers kan worden getest. Daar komt dan zoveel meetbare feedback op dat je meteen kunt zien of iets wel of niet werkt. ‘Fast failing is fast learning’, zeggen wij, je kunt er beter met zo’n concept achter komen wat wel en niet werkt dan wanneer je een product helemaal hebt uitontwikkeld.

 

We werken onder andere voor Victron, marktleider in solar chargers, accu’s voor off grid powersolutions, die gebruikt worden in onder andere de binnen- vaart, industrie, telecom en homestorage. Voor hen hebben we een module bedacht met LoRaWAN, waardoor je op afstand je apparaat kunt uitlezen, configureren en besturen. De toepassingen daarvoor zijn veel breder. Zo moest je vroeger bijvoorbeeld fysiek met een helikopter naar een gsm-mast vliegen om inspecties te doen, nu kun je op basis van de data die je via LoRaWAN binnenkrijgt op afstand bijvoorbeeld een diagnose stellen of een software-update doen. Met slimme software kunnen we waarde toevoegen in een snel veranderende wereld. Dat is onze intellectuele troef ten opzichte van landen als China, dat heb je zo één, twee, drie nog niet nagemaakt.’

Datum: 2 juli 2019 |

Bron tekst: INN'twente |

Auteur: Frederike Krommendijk

Lees meer over #INN twente 7