Project Saxion en UT genomineerd voor Klokhuis Wetenschapsprijs

In het kort:

Saxion-onderzoeker Hellen van Rees en professor, dr ir Geke Luden van de Universiteit Twente zijn genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs 2021.
De ademhalingstrainer die zij ontwikkelden, helpt kinderen op een speelse manier een betere ademhalingstechniek aan te leren

Global Goal

global goal icon

De samenwerking tussen Saxion en de universiteit Twente heeft weer eens wat moois opgeleverd. Een Twentse uitvinding, de ademhalingstrainer, is genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs 2021. Saxion onderzoeker Hellen van Rees en prof. Dr. Ir. Geke Luden ontwikkelden een ingenieus vestje dat kinderen met ademhalingsproblemen helpt om oefeningen te doen om hun ademhalingstechniek te verbeteren.

Raket

Van Rees is van het electoraat Sustainable & Functional Textiles en geeft aan dat dit soort ‘slimme kleding’ in de toekomst vaker gebruikt gaat worden.
Kinderen tussen de zes en de twaalf jaar die een disfunctioneel ademhalingspatroon hebben, vastgesteld door de longarts, krijgen via een fysiotherapeut ademhalingstraining. Net als volwassenen, krijgen ze oefeningen mee voor thuis. Op die leeftijd blijkt het moeilijk te zijn om niet afgeleid te raken tijdens de ‘saaie’ oefeningen of soms zelfs om de oefeningen überhaupt te doen. 

 

In het vestje zit allerlei slimme techniek die is gekoppeld aan een app. Door oefeningen te doen, brengen kinderen virtueel een raket in beweging en vliegen ze via de app door de ruimte. 

 

Makkelijker en leuker

Geke: “Wij hebben dus een trainer gemaakt die de oefening makkelijker en leuker maakt. Als ze het vestje aan hebben, voelen ze precies waar de ademhaling moet zitten. Hij duwt namelijk iets op de buik. Als het kind het goed doet, gaan er lampjes branden en die dienen als brandstof voor een raket. Die raket vliegt, in een mobiele app, bij genoeg brandstof, tussen planeten en meteoren door. Zo wordt het dus echt een leuk spelletje, met bovendien voor het kind een concretere doelstelling dan dat hij of zij over een half jaar minder last heeft met ademen.”

 

De ademhalingstrainer is nu technisch geëvalueerd, maar is nog niet getest door toekomstige gebruikers; de klinische test moet nog volgen. “We zitten nog in de experimenteerfase en zijn bezig met de aanvraag voor vervolgfinanciering.  Maar voordat dit product daadwerkelijk op de markt komt, zijn we misschien wel een paar jaar verder”, aldus Geke.

 

Het winnen van de Klokhuis Wetenschapsprijs kan helpen om dat proces iets te versnellen. Hellen is daarom blij met de nominatie. “Dat is natuurlijk superleuk, alleen al als je kijkt naar de doelgroep. Dat zijn juist de degenen die we op de hoogte willen stellen. Tijdens de ontwikkeling en het ontwerp hebben we kinderen betrokken en ook de resultaten willen we met hen delen.”

 

De twee verwachten dat de ademhalingstrainer slechts een van de ‘smart wearables’ is die de zorg in de toekomst gaat gebruiken.

 

Datum: 9 november 2021 |

Bron tekst: Maaike Thüss |

Lees ook: #textiel