“Met onze kleding proberen we iedere dag de wereld een beetje beter te maken”

Textiel en Twente zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Nog steeds levert Twente een belangrijke bijdrage aan de ontwikkelingen in de textielindustrie. Bijvoorbeeld op het gebied van hergebruik van oude werkkleding. Zo belandt kleding na veelvuldig gebruik niet op de vuilnisbelt, maar wordt er door een Twents merk nieuwe (werk)kleding van gemaakt.

De textielafvalberg wordt wereldwijd helaas steeds groter. Met alle negatieve gevolgen voor natuur en klimaat van dien. Als het aan het Twentse kledingmerk Blue LOOP Originals ligt, moet dat helemaal anders. Het bedrijf levert momenteel aan bijna twintig bedrijven in en buiten Nederland duurzame werkkleding en produceert bovendien duurzame kleding voor de consumentenmarkt. Het bedrijf richt zich op de Benelux, Duitsland en Engeland. De kleding wordt overwegend gemaakt in de EU.  

Gecontroleerd kopen

Blue LOOP is één van de duurzame merken van de Twentse groothandel Ideavelop BV. “Ideavelop staat voor zowel ‘ík ontwikkel’ als voor het ontwikkelen van nieuwe ideeën. Ons eigen merk Blue LOOP Originals is daar een mooi voorbeeld van”, vindt Gertjan Eshuis. Hij is mede-eigenaar van Ideavelop, waar duurzaam produceren hoog op de agenda staat. “Wij vinden dat erg belangrijk en denken dat je gecontroleerd moet kopen en niet mee moet gaan in de massaconsumptie. Beter iets kwalitatiefs goeds en minder kopen dan je scheel kopen aan goedkope spullen, waarvan je de herkomst en wie het gemaakt heeft niet altijd weet. Dit zou ook eigenlijk algemeen gedachtengoed moeten zijn, maar dat is het helaas zeker nog niet.”

Zijn merk Blue LOOP past helemaal in de duurzaamheidsgedachte. “In onze zoektocht naar een oplossing voor overproductie en overconsumptie kwamen we in contact met de ‘champions of circularity’ van het Oostenrijkse Lenzing. Sinds 2011 zetten we ons in om versleten kleding en textielafval een tweede leven te geven in nieuwe Blue LOOP Originals kleding. Elf jaar later hebben we eindelijk een circulaire oplossing voor werkkleding.”

Consument versus werknemer

In aanvang richtte het merk van Eshuis zich voornamelijk op het verkopen van gerecyclede kleding aan de consument. “Maar we kregen steeds meer vraag van bedrijven voor gerecyclede werkkleding, zoals T-shirts, polo’s en sweaters. Meestal bedrukt met bedrijfslogo’s. Daar zijn we mee aan de slag gegaan. Erg fijn dat steeds meer bedrijven duurzaamheid belangrijk vinden bij de aanschaf van bedrijfskleding. De kleding van onze klanten wordt nu na gebruik ingezameld, waarna er weer nieuwe bedrijfskleding van gemaakt kan worden. Realiseerbaar door het gebruik van zogenaamde monomaterialen, waardoor het recyclen eenvoudiger is. Hierbij wordt de gedragen kleding weer als grondstof gebruikt, waardoor de kleding van Blue LOOP voor 25-40% uit dit gerecycled materiaal bestaat. Wel is er nog altijd een deel nieuw materiaal nodig om te kunnen garanderen dat het kledingstuk lang meegaat”, legt hij uit.  

Vraaggericht produceren

“Vooral de markt voor werkkleding past het merk als een jas. Immers, de consumentenmarkt is aanbodgericht. Er wordt veel geproduceerd, in de hoop dat iemand het wil kopen. De markt voor werkkleding is daarentegen geheel vraag gestuurd. Er wordt uitsluitend gemaakt wat nodig is. De consumentenmarkt proberen wij tegelijkertijd mee te geven dat het gezonder is in te stappen op items die het gehele jaar door verkocht kunnen worden en niet afgeprijsd moeten worden aan het einde van het seizoen. Geen fast fashion gedachtes. Ook dat zou al veel afval schelen.”


Eshuis hoopt dat hij veel Twentse bedrijven kan helpen op deze manier. “Textielkennis hoort van oudsher bij Twente en daar liggen ook onze roots. Het zou mooi zijn als meer Twentse bedrijven wakker geschud worden dat ze 100% recyclebare werkkleding dichtbij huis kunnen vinden. Met onze kleding proberen we simpelweg iedere dag de wereld een beetje beter te maken. ‘Create something good’ is ons motto, met als beste voorbeeld Blue LOOP Originals. Het bouwen van een merk, met afval als grondstof en wat gedragen wordt door consumenten en bedrijven. Dat is cool toch?” Ondertussen geeft Eshuis aan als verbinder actief te blijven om zoveel mogelijk bedrijven samen te brengen. “Zo kunnen we ideeën uitwisselen en blijven we innoveren. Dat houdt ons creatief en scherp.”

 

Voor meer informatie: www.blueloopworkwear.com  www.bluelooporiginals.com

Datum: 16 maart 2023 |

Bron tekst: Ideavelop, Gertjan Eshuis |

Auteur: Marloes Neeskens