Earth is calling... Universiteit Twente

Hoewel het aantal nieuwe corona-besmettingen per dag in Nederland langzaam afneemt, zit de medische wereld nog steeds met de handen in het haar; er zijn grote tekorten aan cruciale beademingsapparatuur en ic-bedden. Deze tekorten zetten een grote druk op het personeel en kan mensenlevens kosten. Ter ondersteuning van de zorginstellingen heeft de Universiteit Twente duikmaskers op een slimme manier aangepast. Deze aangepaste Decathlon duikmasters kunnen patiënten met ademnood door covid-19, die nog wel zelfstandig adem kunnen halen, verlichting bieden. 

In het kort

  • Door het covid-19 virus is er een aanhoudend tekort aan beademingsapparatuur en ic-bedden in zorginstellingen
  • UT-hoogleraren Verdaasdonk en Stramigioli passen bestaande Decathlon duikmaskers aan door middel van ge-3d-printe onderdelen
  • Deze maskers helpen patiënten ademhalen die van zogenaamde ‘medium care’ gebruik maken

Global Goal

global goal icon
Inventief

De gezichtsbedekkende duikmaskers van Decathlon kosten slechts een paar tientjes en kunnen door slimme aanpassingen coronapatiënten helpen bij acute ademnood. Onder andere hoogleraren medische technologie Ruud Verdaasdonk en robotica-expert Stefano Stramiglioni van de UT hebben de koppen bij elkaar gestoken om op een snelle maar effectieve manier hun steentje bij te dragen. "Ik zat in het begin van de crisis een aantal dagen thuis en toen begon het wel te kriebelen. Ik moest iets doen. Zo geschiedde en ben ik begonnen met de ontwikkeling van dit masker, samen met andere professoren”, zegt Verdaasdonk. Voor deze maskers wordt een 3D geprint koppelstuk gemaakt waar in plaats van een snorkel een beademingsslang in gaat. De aangepaste maskers verlagen de druk op de intensive care, omdat verplaatsing van een reguliere ziekenhuisafdeling naar de IC uitgesteld kan worden. 

Beperkt besmettingsgevaar

Stramiglioni: “Deze manier van non-invasief beademen bestaat al langer, maar producten hiervoor zijn vrijwel niet meer leverbaar. Daarnaast is een groot voordeel van onze methode dat het masker goed aansluit op het hoofd. Er wordt zo een gesloten circuit gecreëerd en besmettingsgevaar in de omgeving van de patiënt is dan beperkt.” Normaal gesproken krijgen patiënten de extra zuurstof via een zuurstofslangetje in de neus, waarbij hun adem weer ongefilterd de kamer in gaat. Het voordeel van dit gezichtsbedekkende masker is dat de uitgeademde lucht wel gefilterd wordt, waardoor het besmettingsgevaar dus wordt beperkt. 

Meer capaciteit op de IC

"De maskers kunnen mensen helpen die er nog niet zo zwaar aan toe zijn", legt Verdaasdonk uit. "Het gaat dan om zogeheten medium care-patiënten die wel onder zwaardere bewaking staan maar nog niet in een ic-bed liggen. Als je die patiënten hiermee in een betere conditie kan houden, voorkom je dat ze op de IC belanden." Dit leidt er dus toe dat er minder ic-bedden nodig zijn, daarnaast kan het masker ervoor zorgen dat de ic-bedden die wel bezet zijn sneller weer beschikbaar worden: "Er kan nabehandeld worden met dit soort maskers, waardoor mensen eerder van de ic af kunnen." Als derde kunnen de maskers gebruikt worden voor mensen die net het ziekenhuis binnenkomen. Het kost tijd om een bed klaar te maken voor een patiënt, deze maskers kunnen in tussentijd de nodige verlichting bieden waardoor de conditie van de patiënt ook beter blijft. 

Toepassing

Het ontwerp wordt al in Frankrijk toegepast en uitbreiding naar andere landen kan snel volgen. In Straatsburg zijn de eerste patiënten behandeld, waarvan de resultaten erg hoopgevend waren. Stramigioli heeft een website gebouwd waarin hij alle ontwerpen en instructies beschikbaar stelt voor medisch specialisten. In Nederland hopen de onderzoekers dat de maskers ook zo snel mogelijk gebruikt kunnen worden, terwijl zij de veiligheid van deze oplossing constant blijven monitoren. 

Datum: 7 april 2020 |

Bron tekst: Universiteit Twente |

Auteur: twente.com

Lees meer over #coronavirus