Circulair bouwen om het milieu te ontlasten

Tijdens het Circulair Minifest van Stichting Pioneering op 26 november hield Bart Breedijk van Heijmans in kader van GROW Green een pitch over circulair bouwen. Een duurzame inrichting van de gebouwde omgeving, daar zet Heijmans zich voor in. Om het milieu te ontlasten moeten bestaande gebouwen zo lang mogelijk worden gebruikt en herbruikt. Daarnaast moet er een nieuwe toekomstbestendige manier van bouwen voor nieuwbouw komen. Benieuwd naar welke oplossingen Bart aandraagt? Lees hieronder verder. 

In het kort

  • Heijmans zet in op 100% circulair bouwen in 2023.
  • Bart Breedijk, servicemanager bij Heijmans, pitcht zijn circulaire ideeën in het kader van GROW Green
  • Milieu ontlasten door hergebruik, blijven gebruiken en modulair bouwen

Global Goal

global goal icon
De filosofie van Heijmans

“Een duurzame inrichting van de gebouwde omgeving, dat is de filosofie van Heijmans”, zegt Bart Breedijk, servicemanager bij Heijmans. “Wij willen het milieu en de natuur zoveel mogelijk ontlasten”. Om daaraan te voldoen heeft Heijmans zichzelf tot doel gesteld om in 2023 100% circulair te bouwen. “Dat is over drie jaar, dus we moeten nu ook concreet aan de slag om dat waar te kunnen maken.”

Circulaire economie

Bart heeft een aantal ideeën over hoe hij Nederland en Twente kan helpen verduurzamen, door zich te richten op circulariteit. Het uiteindelijke doel van Heijmans als bouwbedrijf is om het milieu te ontlasten, “maar laten we eerst maar eens het milieu zoveel mogelijk gaan ontzien” zegt Bart. Om het milieu te ontzien stelt Bart voor dat de milieubelasting die er al is, dus de bestaande bouw, zo lang mogelijk wordt gebruikt. Ook al is het pand zelf niet op een circulaire wijze gebouwd, is het belangrijk een manier te vinden dit zo lang mogelijk een nut te geven. Want als het er al staat, is het ook geen belasting meer, zegt Bart. 

Adaptieve capaciteit

Om dit te bewerkstelligen wordt er door Heijmans gekeken naar het adaptieve vermogen van een gebouw. Wat betreft de bestaande bouw zegt Bart: “Hoe kun je wat je hebt omvormen, zodat het ergens anders voor gebruikt kan worden, zodat het gebouw zijn functie niet verliest”.  Aan de andere kant is het bij nieuwbouw belangrijk om vooruit te denken. “Hoe kun je wat je nieuw neerzet, over 20 jaar misschien voor een andere functie gebruiken, zonder dat je van tevoren weet wat dat is?”. Bart denkt dat middelen zoals data via Google daarbij kunnen helpen, om te voorspellen wat de toekomst gaat brengen. Met de hulp van deze data bouw je adaptieve gebouwen. 

Modulair bouwen

Een andere oplossing die Bart aandraagt is gebruik maken van modulair bouwen. Modulair bouwen richt zich op het produceren van opnieuw inzetbare units. Na een aantal jaren op de ene manier gebruikt te zijn, kunnen ze opnieuw worden gebruikt voor eenzelfde of andere functie op een nieuwe plek. “We willen zoveel mogelijk modulaire spullen gebruiken, waardoor de waarde die in het gebouw zit, verplaatst kan worden”. Mocht er dus in de toekomst elders vraag zijn naar woningen of gebouwen met een andere functie, kunnen de modules waaruit een gebouw bestaat opnieuw gebruikt worden. “Hoe gaaf is het als je asset eigenaar bent, en de woningmarkt zakt ergens in, dat je de helft van je gebouwen kan verkopen aan een plaats waar de woningmarkt weer aan het stijgen is?” Een win-winsituatie dus: goed voor het milieu en interessant voor de ondernemer. 

Hulpvraag

Waar Bart onder andere nog tegen aanloopt is een manier om goed te kunnen voorspellen wat de toekomst brengt. Voor welke functies een gebouw initieel allemaal gebouwd moet worden, wat de invloed zal zijn van het weer, en hoe snel het materiaal toe is aan vervanging. Daarnaast is het lastig te bepalen bij een bestaand gebouw wat de belastingbare capaciteit van de onderdelen is. Dus in hoeverre onderdelen herbruikbaar zijn, en hoelang ze dan nog mee kunnen. Kun jij Bart hierbij helpen? Of heb je zelf een circulair idee waarbij je wel wat hulp kan gebruiken? Stuur dan een mail naar growgreen@twente.com. 

Datum: 24 februari 2020 |

Bron tekst: Twente.com |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #circulair