Münster en Twente willen samen Europese topregio in batterijtechnologie worden

Het gebruik van nieuwe vormen van energie wordt de komende jaren belangrijker dan ooit. Voor de opslag van energie uit wind en zon speelt batterijtechnologie een grote rol. Om hierin snel slagen te kunnen maken, zoekt Twente de samenwerking met het Duitse Munster, waar onder leiding van de Fraunhofer-instelling Forschungsfertigung Batteriezelle (FFB) met partners als RWTH Aachen University, de universiteit van Münster en Forschungszentrum Jülich gewerkt wordt aan de opening van een productiefabriek van 20.000 m2 voor batterijcellen.

global goal icon

global goal icon
Grensoverschrijdend energiecluster

Om die reden tekenden Oost NL, Twente Board en IHK Nord Westfalen in 2021 al een intentieverklaring om nauwer samen te werken. “De batterijfabriek kan hiervoor een concrete invulling zijn”, zegt Twente Board directeur Victor-Jan Leurs. “De ontwikkeling in de batterijtechnologie is een enorme opgave. Wanneer we daarin nauw samenwerken met kennisinstellingen uit Duitsland en Nederland kunnen we relatief sneller met kwalitatief goede resultaten komen dan wanneer iedereen zelf het wiel gaat uitvinden. Reden voor ons als Twente Board om na te denken en stappen te ondernemen in de ontwikkeling van een grensoverschrijdend energie cluster, waarin we de mogelijkheden onderzoeken voor intensieve vormen van grensoverschrijdende samenwerking tussen kennisinstellingen én bedrijfsleven over deze en andere vormen van energie, zoals ook bijvoorbeeld waterstof en biogas”. 

 

Iemand die de ontwikkelingen van de batterijfabriek in Münster goed kan inschatten, is professor Nanomaterials for Energy Conversion and Storage Mark Huijben van de Universiteit van Twente. Hij is één van de auteurs van het nationale Actieplan Batterij dat deze kwestie in Nederland moet aanjagen. “Fantastisch dat nu zoveel bedrijven mee zijn naar Münster om te zien wat hier gebeurt. Het is de hoogste tijd dat we ook in Nederland in actie komen.” Huijben werkt daarom al nauw samen met prof. dr. Martin Winter, directeur van het batterij-onderzoekscentrum MEET (Münster Electrochemical Energy Technology) dat een bepalende rol speelt in de ontwikkeling van de batterijfabriek. Hij heeft bij zijn presentatie een elektriciteitscircuit getekend dat via Münster en Enschede loopt. “Het circuit is nog niet gesloten. Om het energienetwerk hier te versterken, rekenen we ook op de inbreng vanuit Nederland.”

Noodzaak

De noodzaak dat Europa een flinke inhaalslag te maken heeft in batterijtechnologie, wordt ook gevoeld door de Nederlandse bedrijven in de delegatie, zo ook bij Tom aan de Stegge van Eaton Industries in Nederland: “We zijn blij dat de batterij-industrie nu ook in Europa een kickstart krijgt. En dan gebeurt het ook nog eens bij ons ‘in de achtertuin’.”  

 

Voor delegatieleider Hans Brouwers van Oost NL is dit Nederlandse bezoek aan Münster de opmaat naar meer samenwerking. “We zijn blij om hierbij te zijn. De trein gaat rollen, en die mogen we niet missen.”