Regio Deal kernteamleden - Evelijne Ruijs

Evelijne Ruijs, Novel-T, zit in het kernteam namens de kennisinstellingen (Onderwijs) voor het programma Toekomstbestendig MKB. Evelijne Ruijs was al voor de aanvraag van de Regio Deal betrokken bij het schrijfteam. “Dat waren leuke bijeenkomsten”, vertelt Evelijne. “Omdat iedereen los van de eigen organisatie, redenerend vanuit de brede welvaart, nadacht wat er nodig was voor Twente. Nu het convenant tussen het Rijk en de regio is ondertekend, is het tijd om ermee aan de slag te gaan.

global goal icon

global goal icon

 “De grootste opgave binnen het programma toekomstbestendig MKB bedrijfsleven is het verbinden van al het aanbod dat er al is om het bedrijfsleven te ondersteunen op gebied van digitalisering en verduurzaming", vertelt Evelijne. “De doelgroep in de Regio Deal is het brede MKB, dus zowel een metaalbedrijf als de bakker om de hoek. Naast het verbinden van wat er al is, weten we dat veel aanbod niet geschikt is voor het hele MKB. Daarom willen we onderzoeken wat er toegevoegd moet worden of verbeterd, om uiteindelijk te komen tot een goede structuur van aanbod. Twente Board heeft met de drie O’s in het kernteam de programmacontouren opgezet, zodat we de doelen helder voor ogen hebben. We willen het samen goed organiseren voor het Twentse bedrijfsleven".

Daarnaast gaat een betere vraagarticulatie de MKB ondernemer helpen bij hun digitaliseringsopgave. Het is nodig om de vraag achter de vraag op te halen en op basis daarvan te schakelen met een relevant netwerk. “Soms moet je breder kijken dan wat op het eerste oogpunt het probleem of de oplossing is. Als je als bedrijf een robot aanschaft, is het belangrijk om ook te kijken naar zaken als de kennis van de medewerkers in je eigen organisatie en eventuele hobbels bij de implementatie. Een goed plan of een kijkje in de keuken bij een ander bedrijf kan dan helpen, zegt Evelijne. “Daarom willen we daar binnen de Regio Deal ook op inzetten. Dit kan bijvoorbeeld door learning communities, gestimuleerd vanuit de brancheorganisaties, maar ook de kennisinstellingen kunnen hier een rol in spelen.

Het streven is dat binnen de looptijd van de Regio Deal (4 jaar) minimaal 300 MKB ondernemers aan de slag zijn met digitalisering en/of verduurzaming van hun bedrijfsvoering middels nieuw of bestaand aanbod. “We weten dat we nooit alle bedrijven kunnen bedienen, maar wat mij betreft is de Regio Deal geslaagd als we terug horen van bedrijven dat ze weten waar ze met hun vraag terecht kunnen, dat het aanbod volop gebruikt wordt en dat ze daarmee geholpen zijn”, zegt Evelijne.