TriboForm Engineering

Van de eerste T-Ford die van de lopende band rolde in 1908 tot het elektrisch rijden van nu; er is in ruim 100 jaar een hoop gebeurd in de auto-industrie. Maar als je het nieuwste model auto voorbij ziet rijden, kun je dan bedenken hoe belangrijk de rol van software inmiddels is tijdens het productieproces? Johan Hol wel. Het bedrijf TriboForm vervult hierin namelijk een sleutelrol.

logo TriboForm Engineering
Lees hieronder meer

Contactinformatie

The Gallery
Hengelosestraat 500
7521 AN ENSCHEDE
088 - 0085 500 contact@triboform.com www.triboform.com

Global Goals

TriboForm is in 2013 begonnen vanuit het promotieonderzoek van Johan aan de Universiteit Twente. Samen met een collega, Jan Harmen Wiebenga, ontwikkelde hij software die een deel van het productieproces van metaal simuleert. Het programma berekent hoeveel wrijving een bepaald metaal aankan, hoeveel smering er nodig is en hoever het kan vervormen zonder kapot te gaan. Hierdoor wordt in het daadwerkelijke productieproces aanzienlijke tijdwinst behaald én gaat er minder materiaal verloren. TriboForm werd een succes en het bedrijf groeide van 2 ontwikkelaars naar nu 8 werknemers.

 

TriboForm is nog steeds gevestigd in Enschede op het Kennispark van de Universiteit Twente en dat is niet voor niets. Johan: “Dit is een inspirerende en innovatieve omgeving. We hebben de afgelopen jaren goede banden met Universiteit Twente en hogeschool Saxion behouden en geven talent graag een kans binnen TriboForm. Het is belangrijk voor ons dat we op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen in de branche en we moedigen eigen initiatief altijd aan. Zo ben ik tenslotte ook gekomen waar ik nu ben.”

Samenwerking met AutoForm
Het duurde niet lang of TriboForm trok met hun tribology software de aandacht van het Zwitserse AutoForm. Deze marktleider in ontwikkeling van software voor het simuleren van carrosserieonderdelen bedient wereldwijd klanten als Tesla, Volkswagen, Porsche, Volvo en Toyota. Het jonge en innovatieve TriboForm kon precies het stuk software bieden dat nog miste in het totale productieproces en in 2016 besloten de bedrijven de krachten te bundelen. Marc Lambriks, Country Manager van AutoForm Nederland en TriboForm Engineering, zegt hierover: “Waar men vroeger blij was om plooien en scheuren in een omgevormd onderdeel te voorspellen, zet men tegenwoordig volledig in op Industry 4.0. Dat betekent dat men het complete productieproces autonoom en zo efficiënt mogelijk wil laten verlopen. Onze rol hierin is om het productieproces - zo compleet mogelijk - digitaal te simuleren met een ‘digital process twin’. Hiervoor is de hoogste nauwkeurigheid nodig, waarmee de cirkel richting TriboForm weer rond is. Met deze nabootsing kunnen we fouten vooraf voorspellen, oplossen en daarmee het proces optimaliseren. In de ideale (autonome) wereld zal de software een fout detecteren, aan de hand van opgedane ervaring een sturende actie bepalen en deze rechtstreeks terugkoppelen aan het betreffende apparaat in het productieproces.”

Toekomst TriboForm
Wat begon als promotieonderzoek, groeide binnen 10 jaar uit tot een belangrijke speler in de automobiel sector. Hoe ziet de toekomst er uit voor TriboForm? Daar is Johan optimistisch over: “We blijven natuurlijk altijd kijken hoe we verder kunnen innoveren en onze software
nóg beter kunnen maken. Daarnaast gaan we de komende jaren aan de slag met de software van AutoForm. De ontwikkelaars hiervan zijn nu gevestigd in Zürich en Dortmund, maar we willen ook een afdeling in Enschede. Er is genoeg technisch talent in Nederland en we gaan graag de uitdaging aan om de AutoForm software verder te innoveren. Het leuke is dat je het effect van de softwareontwikkeling direct terugziet in de productie van de nieuwste automodellen. Je hebt meteen eer van je werk. Hoe mooi zou het zijn als we ook vanuit Enschede wereldwijd klanten kunnen bedienen met het complete pakket.”


Van lopende band naar volledig autonoom productieproces in de auto-industrie. Met de software gemaakt in Enschede ligt dat binnen handbereik.