Dataverwerking, mobiliteitsmanagement van Darwin naar Adelaide

Tijdens de World Solar Challenge richt het mobiliteitsmanagement van Solar Team Twente zich op de route, verkeersintensiteit, weggesteldheid en weersontwikkelingen. Omdat de zonneauto op afstand wordt aangestuurd vanuit de volgauto, worden onderweg op basis van big data strategische wedstrijdkeuzes gemaakt. Data-acquisitie is nodig om de juiste, strategische keuzes te kunnen maken.

Sensoren voor data

Het uiteindelijk doel is om de veiligheid van de coureur te waarborgen door de zonneauto van nabije afstand digitaal goed in de gaten te houden. Data-acquisitie bestaat uit het meten, versturen en opslaan van data uit verschillende sensoren. De data-acquisist van Solar Team Twente krijgt informatie binnen van het weerstation op het dak van de vooruit rijdende weersauto. Daarnaast komen data binnen van de bijna 400 verschillende sensoren in de zonneauto, zoals over de diverse temperaturen, de wisselende accuspanningen en de veranderende motorstromen. Daarnaast zijn er ook digitale systemen beschikbaar voor het bepalen van de loadcase, het parametriseren van de zonneauto en voor de uitwisseling van data binnen het rijdende konvooi in Australië.

Bekijk hier de talenten die gewerkt hebben aan het onderdeel dataverwerking:

Nooit een lege accu

Bij elkaar moeten deze sensoren zorgen voor een optimale informatievoorziening. Het is dus belangrijk dat de binnenkomende informatie overzichtelijk wordt weergegeven en dat er geen data verloren gaan. Daarvoor heeft het team een praktisch dashboard ter beschikking. De strategie van Solar Team Twente bestaat steevast uit het zo efficiënt en zo snel mogelijk van start tot finish rijden, met als onderliggend doel om de accu direct leeg te hebben na het passeren van de finishlijn. Omdat de zonneauto een compacte accu aan boord heeft, kan energie worden gespaard wanneer de energie-inkomsten goed zijn teneinde deze te gebruiken wanneer er minder zonenergie is. De strateeg van Solar Team Twente schrijft software die kan helpen met het maken van de juiste keuzes over de idealiter te rijden snelheid. Tijdens de race werken de strateeg en de data-acquisist intensief samen. Beiden zitten bij elkaar in de volgauto die achter de zonneauto rijdt.

'Zelfrijdende' zonneauto

De coureur aan boord van de zonneauto kan zich volledig concentreren op het zelfstandig sturen van de zonneauto en op de wisselende wegomstandigheden. Omdat het weer de belangrijkste externe factor is, werkt Solar Team Twente tijdens de race samen een professionele meteoroloog. De strateeg en de data-acquisist aan boord van de volgauto achter de zonneauto vormen samen de Decision Making Unit. De strateeg moet voortdurend weten hoeveel energie het zonnepaneel binnenhaalt en nog kan binnenhalen. Daarnaast wil de strateeg weten hoeveel energie de zonneauto verbruikt en nog zal verbruiken. Zo kan de strateeg de nieuwe snelheid berekenen om zo snel mogelijk te blijven rijden, teneinde als eerste over de finish te komen. De data-acquisist stuurt vervolgens de gekozen snelheid door naar de in feite ‘zelfrijdende’ zonneauto.

Sponsoren

Twentse sponsoren van Solar Team Twente:

  • PCE Brookhuis uit ondernemend Enschede

 

Lees hier meer over deze hightech-bedrijven uit ondernemend Twente!

Bekijk de andere onderdelen van de zonnewagen #zonnewagen