Twents innovatietalent – Emma

De Enschedese Emma van Geel (30) is een bezige bij. Stilzitten is geen optie voor haar. Waarom? “Er is zoveel moois te doen”. Naast haar werk als manager corporate information security bij Demcon en dagvoorzitter/spreker bij Tech SpeakHers is ze medeoprichter en voorzitter van Future of Twente, een netwerk van krachtige zelfredzame vrouwen met ambitie in het bedrijfsleven.

Met onder meer laatstgenoemde club maakt Emma plannen voor de toekomst van Twentse vrouwen in het bedrijfsleven. Haar mening steekt ze niet onder stoelen of banken. Hoog tijd om kennis te maken met Emma.

global goal icon

global goal icon

Emma is van oorsprong geen Tukker, maar is geboren in Amsterdam en groeide op in West-Friesland.

Hi Emma! Vertel eerst eens wat meer over jezelf.

“Hi! Nou, ik ben dus Emma. Ik ben een fanatiek maar recreatief hardloper, wat soms door blessures wat minder makkelijk gaat. Het helpt me rustig te blijven. Daarnaast ben ik in mijn element als ik over belangrijke thema’s voor Future of Twente praat. Ik raak geïnspireerd van andere mensen, vaak ook vrouwen, en zie nog flink wat uitdagingen in de toekomst. Oh ja, en ik ben import-Tukker.’

Laten we beginnen met die laatste opmerking. Je bent import-Tukker, ofwel iemand die niet uit Twente komt?

“Ik ben van oorsprong geen Tukker, maar een geboren Amsterdamse en groeide op in West-Friesland. Op het gymnasium daar had je maar een paar keuzes:  je werd arts, advocaat of econoom. Dat lag mij helemaal niet. Ik wil mijn eigen keuzes maken. Mijn zusje hielp me. Ze had een opleiding voor me gevonden bij de UT. Maar Twente had ik al bij voorbaat afgeschreven. Toch een stigma dat er op rust denk ik en de onbekendheid. De grens hield toen voor mijn studiekeuze op bij Utrecht, haha. Mijn zusje had het logo afgeplakt van de UT-brochure. Na het lezen ben ik overstag gegaan. Een bezoek aan de meeloopdag haalde me over: Creative Technology in Twente, daar moest ik zijn. Ondanks dat die opleiding het niet bleek te zijn ben ik niet meer weggegaan.”

En nu zet je je in voor vrouwen in de regio.

“Ja klopt. Hoeft niet perse de regio te zijn hoor, maar daar begint het voor ons wel mee.”

Wil je iets meer vertellen over Future of Twente?

“Het is een samenwerking tussen verschillende Twentse bedrijven, kennisinstellingen en groep ambitieuze vrouwen. We willen de ontwikkeling van vrouwelijk talent stimuleren om kansen in hun carrière te pakken. Maar ook maken we bedrijven bewust van het verborgen potentieel.

 

Een voorbeeld: we zagen dat het FC Twente vrouwenelftal geen sponsor hadden en toch topprestaties neerzetten. Hoe kan dat nou? Hét voorbeeld van krachtige, zelfredzame vrouwen. En hoe tof zou het zijn als wij met Future of Twente sponsor werden van FC Twente Vrouwen. En zo geschiedde: de directeur van FC Twente geloofde er wel in.

Inmiddels zijn we een stuk verder. Het concept van ons netwerk is verder uitgewerkt. We geven nu presentaties bij Twentse bedrijven voor een inclusievere organisatie. We laten hen de parels van Twente zien en waar er terrein te winnen is. Dit zijn vaak enorm leuke en interessante gesprekke. Toegegeven, ik heb ook wel een keer een kennismaking gehad met een CEO die een leuk gesprekje met “die ene van dat vrouwenclubje” dacht te hebben.

Waar richt Future of Twente zich de komende tijd op?

“We hebben onlangs één van onze community events gehad. Daarvan organiseren we er meerdere per jaar. Waarbij het Step Up Event de grootste is. Daarnaast willen we bedrijven dus alert maken op het onbenutte potentieel dat vrouwen bieden. Ook willen we zelf als organisatie graag uitbreiden, maar daarvoor moeten we onze community nog laten groeien. We bereiken nog niet alle groepen vrouwen, dat kan beter.”

Wat vinden ze op het werk van jouw inzet voor de regio?

“Die juichen het van harte toe. Daar bof ik enorm mee natuurlijk, want niet elke werkgever is zo flexibel. Ik heb het geluk dat ik na overleg een vrije rol heb gekregen binnen het bedrijf. Ik begon enkele jaren geleden als quality engineer op de kwaliteitsafdeling. Daar heb ik steeds andere zaken bij gezocht, omdat ik merkte dat ik daar energie van kreeg. Op een gegeven moment was ik ook wel zoekende: wat wil ik nu precies? Ik kreeg een vrijere rol: op projectbasis kijk ik nu steeds met andere onderdelen in het bedrijf mee. Zodat ik weet wat me wel en minder ligt. Ik krijg het vertrouwen van de werkgever en daardoor ook in mezelf. Precies wat we met Future of Twente ook voor andere vrouwen willen bereiken.

Zelf zit je dus ook in een soort ontwikkelingsproces qua werk?

“Ja. Ik vind het belangrijk dat mensen hierover praten. Natuurlijk vind ik dat ook wel spannend. Ik ging met een bonzend hart naar mijn voortgangsgesprek. Daar zou ik ongetwijfeld weer de vraag krijgen: “wat wil je doen?” Dat was achteraf gezien helemaal niet nodig. Inmiddels heb ik geleerd: het is ook OK als je niet van begin af aan weet wat je wilt doen. Je hoeft niet uit te stippelen van tevoren of je gelukkig wordt van het een of ander. Je kan ook proberen wat je gelukkig maakt en dan je pad verder bepalen. Je blijft ontwikkelen. Je mag veranderen. Ik zie het bij mezelf en anderen: zo werkt het ook. Je krijgt er als je dit als werkgever toelaat ook een gelukkigere werkpopulatie van denk ik.”

Heb je nog een tip voor Twentse werkgevers?

Blijf praten met je doelgroep, weet waar behoefte ligt en wees duidelijk wat je hierin kunt bieden. Een goed gesprek zet de deur open voor beide partijen om makkelijk met elkaar in gesprek te gaan als daar behoefte aan is. Kijk ook hoe je de dynamiek in je teams is, diversiteit in achtergrond, opleiding, gender en leeftijd zorgen voor een goede mix aan werkwijzes en inzichten.

Datum: 6 juli 2023 |

Bron tekst: Emma van Geel |

Auteur: Wendy Kloezeman

Contactinformatie

DEMCON
Institutenweg 25
7521 PH Enschede
088 115 2000 info@demcon.com https://twente.com/organisaties/demcon

Global Goals

Lees meer over #talent