De Bloemenbeek: sinds een eeuw een groen hotel

Duurzaam ondernemen zit de familie Strikker van hotel De Bloemenbeek in De Lutte in het bloed. Al decennia, en telkens weer, wordt gedacht aan de ‘lange termijn’. Het familiebedrijf heeft het Twents rentmeesterschap hoog in het vaandel staan. Volgens Raymond Strikker, eigenaar, is het vooral de bewuste overtuiging van zowel hem als zijn voorgangers, zijn ouders, die ervoor zorgt dat bijdragen aan een betere wereld voor hem heel normaal is geworden. Dat gaat automatisch.

In het kort

  • Voor hotel De Bloemenbeek gaat toekomstbestendig ondernemen vanzelf
  • Dit doen ze door een lokale focus, het aanleggen van zonnepanelen, warmtepompen en andere verduurzamingen binnen het hotel te realiseren

Global Goal

global goal icon
Technisch verbeteren

Omdat het landhuishotel bestaat uit meerdere gebouwen, uit verschillende jaartallen, is het bij de tijd houden van het hotel een continu verduurzamingsproces geworden. Nu wordt bijvoorbeeld van het bijgebouw het eerste generatie thermopane vervangen door HR++ glas. En ook wordt een gedeelte van een hotelvleugel van 100 jaar oud aangepast en de isolatiewaarde verbeterd. De Bloemenbeek is echter niet per se het groenste hotel van Twente door dit soort ‘kleinschalige’ technische verbeteringen, maar veel meer vanwege de grootschalige duurzame oplossingen die het toepast.

 


Zo is De Bloemenbeek het eerste hotel in Europa dat een dak heeft met ZEP-zonneceldakpannen. Er liggen zo’n 1300 keramische pannen waarin zonnecellen zijn verwerkt op een vleugel van ongeveer 130 vierkante meter. Samen wekken deze pannen op jaarbasis 11.500 kilowattuur aan energie op. Naast de dakpannen heeft De Bloemenbeek recent geïnvesteerd in betere isolatie en is er een klimaatplan gemaakt met airco en verwarming door middel van de nieuwste Daikin warmtepomp technologie. Het hotel kan hierdoor bijna zonder gas. Dat het die kant uiteindelijk op zou gaan wist de familie in het jaar 2000 al toen de koks van het hotel op inductie gingen koken. Daarmee liep het hotel voorop in Nederland. 

 

Nieuwe energiebronnen

Dit jaar zal waarschijnlijk ook een ander bijzonder project op het landgoed gerealiseerd worden. Op de voormalige tennisbaan legt Raymond Strikker een zonneveld aan. Esthetisch mooi, want gasten komen natuurlijk naar het hotel om te genieten van het landgoed, maar vooral ook resultaatgericht. Het oogsten van de zon moet voor 40-50% de energiebehoefte van het hotel dekken. Voor de toekomst hoopt Raymond dat De Bloemenbeek en boeren uit de directe omgeving samen energie kunnen gaan opwekken. De wens is om energieneutraal te worden.

 

 

Raymond die zelfbewust bezig is met verduurzaming, geeft aan dat gasten nog steeds gast blijven bij het hotel. En wel worden gestimuleerd mee te doen met het besparen van energie, maar dat wordt ze niet opgedrongen. Veel liever neemt Raymond de gasten mee naar bedrijven in de buurt. Om ze kennis te laten maken met innovatie en duurzame oplossingen uit Twente. Denk hierbij aan bezoeken aan landgoedtuinderij De Witte Raaf en vleesveeboerderij Erve Elferman. Vanuit de samenwerking met deze bedrijven wordt zelfs samen nagedacht over het zaaiplan voor het nieuwe seizoen.

Van bodem tot bord

Die lokale focus is essentieel voor De Bloemenbeek. Van bodem tot bord, of van Farm to Fork is het motto. Op het landgoed is er een eigen kruidentuin aangelegd en worden er in een kas vergeten groenten zelf opgekweekt. De zogenaamde ‘foodmiles’ worden zo teruggedrongen en bovendien versterkt het de lokale economie. Het mini-ecosysteem dat De Bloemenbeek 15 jaar geleden al opzette is vooral nu heel actueel. Er zijn meerdere ecologische poelen ten behoeve van wateropvang en bodeminfiltratie aangelegd. Dit jaar worden ook ‘insectenhotels’ en de faciliteiten voor een imkerij voor resistente bijenrassen gerealiseerd. 

 


En ook zijn biotopen gecreëerd voor amfibieën en zeldzame flora als gevlekte orchissen, sleutelbloemen maar ook struiken als gagel. Daarnaast staan op het landgoed hoogstam fruitboomgaarden met oude rassen. Zo zit niet alleen duurzaam ondernemen in het bloed, maar de omgeving waar de familie in woont en werkt, Twente dus, ook. Raymond Strikker probeert met deze werkwijze bij te dragen aan een beter Twente. Als vooroplopers in de horeca krijgt de aanpak van De Bloemenbeek landelijk aanzien. 

 

Datum: 31 januari 2020 |

Bron tekst: Twente.com |

Auteur: Twente.com

Lees meer over #rodeloper