single.php

Categorieën

Doelgroep
Thema's
Verborgen Twenty Twente categorie
Naar thema overzicht

Twentse innovatiecampussen aan de top

De Universiteit Twente en het Kennispark Twente leveren uitzonderlijk veel banen op, vergeleken met universiteitscampussen elders in het land. Uit landelijk onderzoek blijkt dat Kennispark Twente het met het aantal daar gevestigde bedrijven, twee keer zo goed doet als de nummer twee op de lijst.

Kennispark Twente
Het Kennispark in Enschede is van groot belang voor de Twentse werkgelegenheid, maar vooral voor die van Enschede. Zo werd een kwart van de nieuwe banen in Enschede in 2017 op Kennispark Twente gerealiseerd. Deze banengroei zat vooral in de sectoren informatie en communicatie, zakelijke dienstverlening en onderwijs. De Universiteit Twente is de grootste werkgever op Kennispark Twente.

Het kennispark steekt er in een landelijke lijst met kop en schouders bovenuit, waar het gaat om het aantal gevestigde bedrijven. Het heeft zelfs het dubbele aantal bedrijven ten opzichte van de nummer twee op de lijst. Ook in omvang van het aantal arbeidsplaatsen, werkgelegenheid bij spin-offs en start-ups, doet Twente het goed.

Grote stijging
De gegevens staan in een rapport van het Adviesbureau Buck Consultants International (BCI), dat die publiceert in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. In totaal zijn 82 campussen/campusinitiatieven onderzocht. Uit het rapport blijkt dat de Nederlandse campussen en science parks van groot belang zijn voor de groei van de werkgelegenheid. Die steeg in de periode 2014-2018 met 22 procent. De totale werkgelegenheid in de gemeenten waar die parken liggen groeide in dezelfde periode met slechts 6 procent.

Technology Base
Twente doet het onder die campussen ook nog eens extra goed. Het hoogste aantal bedrijven is gevestigd op Kennispark Twente. Naar aantal arbeidsplaatsen gerekend zijn de High Tech Campus Eindhoven, Leiden Bio Science Park en Kennispark Twente de grootste. Ook opvallend zijn het High Tech Systems Park en Technology Base, die als nieuwe binnenkomers een tweede en vierde plaats innemen in de lijst van campussen in de ‘opstartfase’.

Lat ligt hoog
Patrick Welman, wethouder economie en werk van de gemeente Enschede, is verheugd met de uitkomsten van het rapport. „We streven naar een duurzame economische ontwikkeling. Om nieuwe hoogwaardige werkgelegenheid te creëren en het benodigde talent te kunnen aantrekken en behouden, leggen wij de lat hoog. Dat dit nu opnieuw wordt erkend, is erg mooi.”

Ook werken in deze topregio? Ga naar Twente.com/vacatures voor een compleet overzicht van alle vacatures in Twente!

Lees hier het volledige rapport ‘Inventarisatie en meerwaarde van campussen in Nederland’ uitgevoerd in opdracht van: Ministerie van Economische Zaken en Klimaat & Netwerk Kennissteden Nederland.